8.8 C
Brussel
maandag 28 november 2022

Beleggen in tijden van oorlog

De beurs en oorlog

Oorlog. Helaas iets van alle tijden. Als belegger wil dit vaak zeggen dat we voor volatiele tijden staan. Maar zijn er assets die kunnen profiteren van een escalerend conflict? De één zijn dood is de ander zijn brood, letterlijk helaas.

Weet wel dat als je je portefeuille gaat veranderen op basis van een conflict dat je natuurlijk de omstandigheden goed moet opvolgen. De kans is groot dat er plots een wapenstilstand afgesproken wordt waardoor de prijzen van bepaalde assets weer een heel andere kant op gaan.

In dit artikel geef ik je enkele voorbeelden van beleggingen die mogelijks interessant kunnen zijn in oorlogstijd.

Waarin beleggen bij oorlog?

Staatsobligaties

In onzekere tijden vluchten beleggers naar zekere stromen van inkomsten. Staatsobligaties zijn vaak populair en zeker die van bijvoorbeeld Amerika. Het is dus mogelijk dat desondanks de lage rentestanden dat de koersen van staatsobligaties toch nog omhoog kunnen gaan simpelweg doordat er een grote instroom is van cash dat uit aandelen komt en naar veiligere assets verschuift. Supply en demand dus.

Goud, zilver

Naast staatsobligaties zijn edelmetalen ook een safe haven voor beleggers. Goud en zilver hebben de tendens te stijgen in woelige tijden maar na de periode van spanningen is de mogelijkheid wel groot dat de koersen wel weer naar niveau’s gaan van voor de spanningen.

Ontdek ETF’s waarmee je in goud kan beleggen:
ETF Top 5: indexbeleggen in Goud

Olie

Natuurlijk staat olie op het lijstje. Het zwarte goud. Er zijn veel manieren waarop de olieprijs een impact kan ondervinden. De straat van Hormuz is bijvoorbeeld een belangrijke passage voor veel rederijen. Stel dat Iran deze passage afsluit en de aanvoer van olie naar het westen bemoeilijkt dan kunnen het wel héél interesting times worden. Of wat als Rusland de gaskraan dicht draait?

Ontdek ETF’s waarmee je kan beleggen in olie en gas:
ETF Top 5: indexbeleggen in olie en gas

Defensie aandelen

The war machine. Hugo Boss ontwierp de kostuums van de nazi’s. Porsche bouwde hun tanks en ook Opel en Ford hebben hun deel gedaan. Nu zijn we zoveel jaar later en is dat allemaal vergeten. Maar ook tegenwoordig zijn er véél aandelen die voor een deel (of helemaal) in de productie zitten van oorlogsmateriaal.

Hieronder vind je een lijstje van aandelen waar jullie naar kunnen kijken. Maar dit is geen beleggingsadvies, ik heb geen onderzoek gedaan naar deze bedrijven, het is gewoon een opsomming van bedrijven in de sector. Doe altijd zelf je onderzoek en kijk wat past binnen jou portefeuille.

  • Lockheed Martin
  • Boeing
  • BAE Systems
  • Raytheon
  • Northrop Grumman Corp
  • General Dynamics Corp
  • Airbus Group
  • United Technologies Corp
  • Finmeccanica
  • L3 Communications

Oorlog op de beurs

Natuurlijk wil niemand oorlog maar als belegger kan je best je emoties uitschakelen. Conflicten gaan er altijd zijn. Kijk gewoon hoe jij best kunt mee surfen op de golven die hun acties veroorzaken.

Als laatste wil ik nog even meegeven dat een eventuele positie innemen op basis van bepaalde conflicten zéér speculatief is. Persoonlijk onderneem ik niets, mijn portefeuille is globaal gediversifieerd met alle sectoren aanwezig en dus moet ik geen beslissingen nemen, ik ga gewoon altijd mee met wat de markt doet en dat is voor mij nog altijd het makkelijkst!

Wat denken jullie? Wereldoorlog 3 op komst? Kunnen we best al gaan tanken, wat goud en zilver inslaan en onze voorraad aan droge voeding indoen of is het voorlopig nog allemaal niets om ons zorgen over te maken? Gaan jullie gokje wagen op één van bovenstaande thema’s?

Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Een blik achter de schermen bij ASML

ASML is een zeer bekend chipmaker. Ontdek in deze video hoe het er aan toe gaat.

Gratis aandelen kopen met BUX? Yes please!

Aandelen kopen wordt gratis dankzij het populaire fintech bedrijf BUX uit Nederland! Betalen om te beleggen is nu definitief verleden tijd.

DBB voorbeeldportefeuille update februari 2022

Op zoek naar een voorbeeldportefeuille voor jouw beleggingen? Ontdek hier de prestaties van de DBB Index en Smart Bèta portfolio!

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img