8.8 C
Brussel
maandag 28 november 2022

DBB Index Portfolio, het rendement van 2019

Inleiding

The moment we’ve all been waiting for! Allez ik toch lol.. Ik ben heel benieuwd wat de DBB Index Portfolio gedaan heeft in 2019!!!

Na mijn post over het rendement van de DBB Smart Beta Portfolio in 2019 is het tijd om de resultaten van de DBB Index Portfolio te delen! We hebben al gezien dat de smart beta portfolio het niet slecht heeft gedaan in 2019 maar toch was er nog ruimte voor verbetering, we versloegen de benchmark helaas niet. Laat ons eens kijken wat 2019 voor de DBB Index Porfolio heeft betekend!

Weet jij nog niet welk idee er achter deze portefeuille schuilt? Best even deze blogpost lezen dan: start opvolging DBB Index Portfolio.

Voortschrijdend rendement

Voortschrijdend rendement van de DBB Index Portfolio in 2019
bron: Morningstar

Voila dat is em. De grafiek van 2019. De groene lijn is de prestatie van de portefeuille en de blauwe lijn is de prestatie van de gekozen benchmark (mixfondsen euro wereldwijd gebalanceerd). Wat valt op? We verslaan de gekozen benchmark vlotjes! De indexstrategie doet dus beter als het gemiddelde van de gebalanceerde mixfondsen die wereldwijd beleggen genoteerd in euro.

Over het gehele jaar halen we een rendement van 17,02% ten opzichte van het rendement van de benchmark, 12,29%, is dat een outperformance van 4,73%! Een knappe prestatie dus en een rendement van 17,02% voor een gebalanceerde portefeuille dat is op zijn minst gezegd sterk.

Aandelen

rendement van aandelen etf's in 2019
Het rendement van de aandelen ETF’s in 2019 in een grafiek gegoten
bron: Morningstar

Op bovenstaande afbeelding zie je een grafiek waarop je het rendement kan zien van mijn drie aandelen ETF’s. Het valt op dat de MSCI World en de MSCI World Small Cap indexen de sterkste prestatie hebben laten zien, de MSCI Emerging Markets IMI index is wat achter gebleven. Dit kan redelijk makkelijk verklaard worden; de trade war.

Al bij al sowieso toch ook een mooi rendement in 2019 van bijna 20% voor de EMIM. De MSCI World (IWDA) en de MSCI World Small Cap (ZPRS) indexen doen nog een stuk beter met een rendement van ongeveer 30%.

Voor het gehele aandelencomponent van mijn DBB Index Portfolio kunnen we concluderen dat in 2019 een zeer sterk rendement behaald hebben. En dat zonder één vinger uit te moeten steken, mooi zo!

Obligaties

Het rendement van de obligatie ETF in 2019 in een grafiek gegoten
bron: Morningstar

Wow obligatierendementen laag door de lage rentestand? Think again! Door al de praat over een recessie in 2019 is er een grote flight to safety geweest waarbij goud en onder andere obligaties sterk gestegen zijn. Op een gegeven moment stonden we zelfs aan meer als 11% winst! Een rendement waar ik zelf van op kijk.. Dit had ik helemaal niet verwacht. Zo zie je maar dat je altijd bescheiden moet blijven als belegger en aanvaarden dat je niet meer weet als de markt.

In bovenstaande grafiek kan je een vergelijking zien tussen de rendementen van de ETF in de portefeuille en de Morningstar benchmark van Europese overheidsobligaties. Zoals je ziet doen we hier ook beter en laten we de benchmark ook (alweer) achter ons. Eindigen doen we in 2019 met een rendement van ongeveer 7% voor de obligatie ETF in de portefeuille.

Eindstand van 2019

De eindstand van de portfeuille in 2019
bron: Morningstar

De eindstand in 2019? Die zie je hierboven. Let op, dit is niet het rendement van 2019 maar het is het rendement sinds we met de opvolging van de portefeuille begonnen zijn in mei 2018. Na anderhalf jaar beleggen zitten we dus met deze gebalanceerde portefeuille op een rendement van 12,18%. De grote uitschieter is de MSCI World met bijna 20% rendement sinds we begonnen zijn. Nice..

Dus om even samen te vatten
Rendement in 2019: 17,02%
Rendement sinds start: 12,18%

Maar hoe verhoudt zich dit tot enkele benchmarks?

Rendement van de DBB Index Portfolio versus de benchmarks
bron: Morningstar

Zoals je ziet volgen we netjes de indexbenchmark (50% obligatieindex en 50% aandelenindex) de gebalanceerde mixfondsenindex daar zeggen we vooralsnog adieu tegen.

Slot

Oké ik moet zeggen dat ik zelf wel aardig verrast ben door de prestaties van de DBB Index Portfolio, ijzersterk.

Dus om af te sluiten en te vergelijken kunnen we de rendementen van beide portefeuilles eens naast mekaar leggen:

Portfolioin 2019sinds start
DBB Index Portfolio17,02%12,18%
DBB Smart Beta Portfolio11,39%4,52%
Verschil5,63%7,66%

We zijn nog maar anderhalf jaar bezig en persoonlijk vind ik al dat er zéér grote verschillen zijn in rendement tussen beide portefeuilles. Oké de obligaties zijn wel zeer verschillend tussen de portefeuilles maarja smart beta zou theoretisch ook risicovoller zijn als de markt en zou dus ook meer rendement moeten verkrijgen..

Welke strategie gaat winnen op lange termijn? Geen idee.. Vooralsnog zien we dat het pure indexen toch nog altijd de superieure strategie is!

Wat denk jij van het rendement van de DBB Index Portfolio? Denk jij dat de smart beta portfolio de index portfolio ooit nog zal kunnen inhalen?

Laat je horen in een reactie hieronder of via social media!

Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Een blik achter de schermen bij ASML

ASML is een zeer bekend chipmaker. Ontdek in deze video hoe het er aan toe gaat.

Gratis aandelen kopen met BUX? Yes please!

Aandelen kopen wordt gratis dankzij het populaire fintech bedrijf BUX uit Nederland! Betalen om te beleggen is nu definitief verleden tijd.

DBB voorbeeldportefeuille update februari 2022

Op zoek naar een voorbeeldportefeuille voor jouw beleggingen? Ontdek hier de prestaties van de DBB Index en Smart Bèta portfolio!

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img