13.3 C
Brussel
vrijdag 2 juni 2023

DBB voorbeeldportefeuille update februari 2022

Inleiding

Hoe zou het nog zijn met onze voorbeeldportefeuille? Het wordt hoog tijd om nog eens te kijken naar de DBB Index Portfolio en de DBB Smart Bèta Portfolio! De laatste update dateert van 12 november 2020, er is veel gebeurd in de tussentijd. Ik ben alvast erg benieuwd naar de prestaties van beide portefeuilles.

Snelle links:
De laatste update: Update beleggingsportefeuilles + sneak peak hefboomportefeuille!
Idee achter DBB Index Portfolio: Start opvolging ‘DBB Index Portfolio’
Idee achter DBB Smart Bèta Portfolio: Start opvolging ‘DBB Smart Beta Portfolio’

De prestaties van de voorbeeldportefeuille: DBB Index Portfolio

De DBB Index Portfolio is een voorbeeldportefeuille die gebaseerd is op de concepten van het passieve indexbeleggen zoals bedacht door John Bogle.

Ik heb voor deze portefeuille een weging genomen van 50% groei (aandelen) en 50% stabiliteit (obligaties). De resultaten zullen dus niet hetzelfde zijn als andere portefeuilles met een hogere risiconiveau. Natuurlijk zijn deze percentages zelf aan te passen. Wie een groter risicoappetijt heeft kan de weging gemakkelijk aanpassen naar meer groei.

Laat ons eens kijken naar de prestaties:

voorbeeldportefeuille
Rendement sinds mei 2018

De totale winst sinds de start van de voorbeeldportefeuille in mei 2018 is net geen 28%. Als we 28% delen door 4 jaar dan komen we op een geannuliseerd rendement van 7%. Dat is niet slecht in mijn ogen als we zien dat we een portefeuille hebben met een gebalanceerd risico én met in het achterhoofd dat de beurs op lange termijn 9% rendement heeft geleverd voor een 100% aandelenportefeuille, een portefeuille met een pak meer volatiliteit en risico dus.

Hoe heeft de DBB Index Portfolio het gedaan in vergelijking met een benchmark van gebalanceerde mixfondsen?

voorbeeldportefeuille
Groen: DBB Index Portfolio
Blauw: Benchmark gebalanceerde mixfondsen met wereldwijde beleggingen

Zoals je op bovenstaande grafiek kan zien doen we het beter als de benchmark over de laatste 12 maanden. Niet vergeten, onze portefeuille is een passieve portefeuille. De benchmark bestaat uit actief beheerde mixfondsen. We doen dus beter als de gemiddelde mixfondsbeheerder en dat met een minimum aan inspanning. Wat wil je nog meer?

Sinds de start van onze voorbeeldportefeuille hebben we het overigens al ieder jaar beter gedaan als de benchmark:

voorbeeldportefeuille
Jaarlijks rendement sinds start

Ieder jaar hebben we positief afgesloten met een ruim verschil tussen de DBB Index Portfolio en de benchmark. Enkel voor het huidige jaar hebben de mixfondsen voorlopig nog een voorsprong maar we zullen bij de volgende update zien of ze deze voorsprong hebben kunnen vasthouden.

De prestaties van de voorbeeldportefeuille: DBB Smart Bèta Portfolio

Wel, mooie prestaties van de DBB Index Portfolio, laten we nu eens gaan kijken hoe de DBB Smart Bèta Portfolio het gedaan heeft.

Voor de lezers die niet weten wat smart bèta is raad ik aan om mijn artikel over factorbeleggen en smart bèta te lezen. In het kort, het is een beleggingsstrategie die gebaseerd is op nobelprijs-winnend onderzoek door Fama en French.

De resultaten sinds 2018:

voorbeeldportefeuille
Rendement sinds mei 2018

Een groot verschil in rendement tussen deze portefeuille en de gewone ‘simpele’ indexportefeuille. De DBB Smart Bèta portefeuille haalt een rendement van 16,34% oftewel ongeveer 4% geannuliseerd. Dat is bijna de helft minder als de indexportefeuille. Nu, moeten we hierdoor deze portefeuille afschrijven? Nee toch niet. Factors zijn cyclisch, dat wil zeggen dat het rendement van de multifactor ETF wel eens een sprintje kan inzetten om zo het gemiste rendement goed te maken.

voorbeeldportefeuille
Groen: DBB Smart Bèta Portfolio
Blauw: Benchmark gebalanceerde mixfondsen met wereldwijde beleggingen

Als we het rendement van de laatste twaalf maanden bekijken dan zien we dat ook deze voorbeeldportefeuille het beter doet als de benchmark. YTD verslaan we zelfs de DBB Index Portfolio.

voorbeeldportefeuille
Jaarlijks rendement sinds start

Als we dan naar het jaarlijks rendement gaan kijken dan zien we dat we eigenlijk hetzelfde rendement hebben behaald als de benchmark. Het antwoord op de vraag of dit goed of slecht is dat laat ik aan jullie over.

Het kan zijn dat wanneer men ervoor kiest om te beleggen in een multifactor ETF dat men dan net meer naar een gemiddeld rendement gaat gaan.

Slot

En, wat vinden jullie van de prestaties van deze voorbeeldportefeuilles? Hoe doet jouw portefeuille het in vergelijking?

Om af te sluiten geef ik jullie ook nog het resultaat mee van de MSCI World, je weet wel, dé standaard voor de globale beurs. Doe je beter als deze ETF, proficiat! Indien niet, is het misschien tijd om na te denken over je stock picking abilities…

IWDA MSCI WORLD
Tiziano Milani
Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

“Aedifica levert 20 projecten op goed voor 197 miljoen €”

Aedifica, een Europese leider in zorgvastgoed, heeft in het vierde kwartaal van 2022 20 projecten opgeleverd voor een totaalbedrag van 197 miljoen €.

“UCB verwacht bovenste einde van bereik financiële voorspellingen 2022 te behalen”

"UCB verwacht bovenste einde van bereik financiële voorspellingen 2022 te behalen, Cimzia® haalt piekomzetdoelstelling van €2 miljard vroegtijdig"

Beursrally van De Tijd, join the team!

Ook dit jaar organiseert De Tijd weer de Beursrally. Doe mee, join het team en win leuke prijzen!

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img