13.3 C
Brussel
donderdag 1 juni 2023

ETF Top 5: indexbeleggen in de S&P500

Inleiding ETF Top 5

Het opstellen van een ETF portefeuille biedt veel mogelijkheden, héél veel mogelijkheden. In deze nieuwe serie van blogposts wil ik graag helpen bij het kiezen uit de grote ETF databank. In dit artikel de wereldberoemde index: de S&P500.

wereldwijd beleggen
Eenvoudig wereldwijd gespreid beleggen met een ETF
bron: Google

Volg mij op facebook en twitter!

Keuzes maken

Sinds januari vorig jaar werd de wetgeving rond PRIIP’s (Packaged Retail Investment and Insurance Products) actief. Deze wet moest ervoor zorgen dat de transparantie rond beleggingsproducten vergroot werd voor individuele beleggers. Op deze manier probeert Europa de kleine belegger meer te beschermen. Uitgevers van ETF’s zijn dus in Europa verplicht om een essentieel informatiedocument (EID of KID) te voorzien alvorens de ETF verhandeld mag worden.

Helaas zijn er een héél aantal populaire Amerikaanse ETF’s die hierdoor niet meer aankoopbaar worden voor Europese beleggers. De reden dat deze ETF’s niet meer verhandelbaar zijn is simpelweg omdat ze geen Nederlandstalig EID hebben…

De S&P 500 (kortweg “de S&P”) is een aandelenindex van de Verenigde Staten die een zeer betrouwbaar beeld geeft van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie zijn opgenomen in deze index, die samengesteld wordt door de kredietbeoordelaarStandard & Poor’s. De S&P 500 aandelenindex wordt door beleggers veel gebruikt, meer nog dan de Dow Jones Industrial Average index die bij het brede publiek bekender is. Tevens is de index een onderdeel van de Index of Leading Economic Indicators van het United States Department of Commerce.

bron: Wikipedia

De S&P500 is dé meest aangeprezen index om in te beleggen. Natuurlijk komt dit door het feit dat het indexbeleggen ontstaan is in de VS. Daarnaast zullen de goede rendementen van de Amerikaanse beurs ten opzichte van de rest in de laatste jaren er ook wel mee te maken hebben. Persoonlijk ben ik eerder voor een globale spreiding maar als je graag wilt beleggen in de USA is deze index hier perfect voor!

Natuurlijk heb ik niet zomaar een ETF Top 5 samengesteld met de natte vinger! Iedere ETF die ik geselecteerd heb is goedkoop (zo laag mogelijke TER) en in de meeste gevallen kapitaliserend zodat dividenden fiscaal aantrekkelijk opnieuw geherinvesteerd worden.

Door te gaan filteren op deze eigenschappen voldoen deze trackers helemaal aan de strategie van een passieve indexportefeuille.

Boglehead foto
Foto van een Boglehead figuurtje
bron: Google

De Top 5

De ETF Top 5 voor het beleggen in de S&P500:

Dit zijn ze dan. Stuk voor stuk ETF’s die uitgegeven worden door de grote namen op het vlak van low cost investing. Indien jij dus wilt beleggen in de S&P500 is één van bovenstaande ETF’s perfect hiervoor.

Natuurlijk kan je 1001 lijstjes maken telkens met verschillende combinaties. Iedere belegger zijn situatie is ook anders dus zal er ook een andere ETF geschikt zijn. Toch denk ik dat voor de meeste mensen één van bovenstaande trackers perfect zijn. Combineren heeft volgens mij weinig zin. Het enige wat je dan gaat krijgen is overlap.

Slot

Voila dat was weer een nieuwe post in de ETF top 5 serie, wat denken jullie van het lijstje? Zijn er ETF’s die jullie ook gebruiken in jullie portefeuilles? Heb ik nog ETF’s gemist? Let me know!

Indien er een categorie van ETF’s is die jij graag aan bod wil zien komen aarzel niet om te reageren!

Bekijk hier alle andere ETF Top 5 posts!

Wil jij ook dagelijkse leuke posts op je tijdlijn zien verschijnen die te maken hebben met de beurs en beleggen? Kom dan zeker ook eens kijken op mijn Facebook (@debelgischebelegger), Twitterpagina (@DBBelegger) of Instagram (@debelgischebelegger)! Join onze community van bijna 3000 beleggers en wordt ook een “Belgische Belegger”! 👍

Tiziano Milani
Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

“Aedifica levert 20 projecten op goed voor 197 miljoen €”

Aedifica, een Europese leider in zorgvastgoed, heeft in het vierde kwartaal van 2022 20 projecten opgeleverd voor een totaalbedrag van 197 miljoen €.

“UCB verwacht bovenste einde van bereik financiële voorspellingen 2022 te behalen”

"UCB verwacht bovenste einde van bereik financiële voorspellingen 2022 te behalen, Cimzia® haalt piekomzetdoelstelling van €2 miljard vroegtijdig"

Beursrally van De Tijd, join the team!

Ook dit jaar organiseert De Tijd weer de Beursrally. Doe mee, join het team en win leuke prijzen!

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

5 REACTIES

 1. weer een leuke blog,
  Ben je nog steeds van mening dat deze (iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | CSPX) een van de de beste is als Belgische belegger? OF is er een andere opgedoken? Welke accumulerende SP 500 is de beste als belg…?
  alvast bedankt.

  • Ik ben vergeten te vragen op welke vlakken de iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF verschilt van de iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | CSPX ? Ik wil een SP 500 aan mijn portfolio toevoegen maar ben nog aan het twijfelen….. .

   • Hi Vincent, als je wilt beleggen in de S&P500 dan is CSPX één van de betere ETF’s inderdaad! Het verschil tussen de twee bovenstaande ETF’s is dat het wisselkoersrisico is afgedekt bij de ene (hedged). Eventuele koerschommeling van de EUR/USD zal hier dan geen impact hebben op je beleggingen. Het nadeel aan hedging is dat je er vaker wel meer voor betaalt en uit onderzoek is gebleken dat op lange termijn de kost van hedging niet opweegt tegen de koersschommelingen.

    • ok bedankt,
     Kan het kloppen dat een TER van 0,20% (hedged) I.P.V. 0,07% (CSPX) op lange termijn ( bv 40 J) een groot verschil heeft op uw totale interest ? Want ik heb dat proberen uit te rekenen met een compound interest calculator en kom met een maandelijkse inleg van 150 euro over een periode van 40 J een verschil van 10 000 euro uit of is dat een compleet foute manier om het effect van een TER op uw totale winst te berekenen?

     • Volledig correct vandaar dat er ook bij het indexbeleggen zoveel aandacht besteed wordt aan de kosten! Zoveel mogelijk beperken is de boodschap. In het geval van hedging heeft onderzoek getoond dat de kosten ervan niet opwegen tegen de baten.

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img