13.3 C
Brussel
vrijdag 2 juni 2023

ETF Top 5: indexbeleggen in Europese aandelen

Inleiding ETF Top 5

Het is weer Top 5 Tuesday!

Het opstellen van een ETF portefeuille biedt veel mogelijkheden, héél veel mogelijkheden. In deze nieuwe serie van blogposts wil ik graag helpen bij het kiezen uit de grote ETF databank. In dit artikel de categorie: Europese aandelen.

wereldwijd beleggen
Eenvoudig wereldwijd gespreid beleggen met een ETF
bron: Google

Keuzes maken

Europa blijft al een tijdje achter qua rendement op de V.S… Het is, in dat opzicht, misschien wel een betere aankoop? Aangezien de waarderingen lager zijn kunnen we goedkoper aandelen kopen en is er meer ruimte voor groei. Theoretisch gezien dan, want het Europese continent staat voor verschillende grote uitdagingen in de toekomst. Maar als het de goede kant uit gaat en als de economische groeimotor weer aanslaat dan kan een belegging in één van deze ETF’s wel eens een winnende keuze kunnen zijn.

Natuurlijk heb ik niet zomaar een ETF Top 5 samengesteld met de natte vinger! Ik zoek specifiek naar ETF’s met zo laag mogelijke lopende kosten die de index fysiek repliceren en de dividenden herbeleggen. Natuurlijk voldoen de ETF’s die ik vind niet altijd helemaal aan deze regels maar als er speciale zaken zijn dan vermeld ik ze zeker. In deze top heb ik wel met opzet één ETF ertussen gezet wat dividend uitkeert, handig voor de beleggers die zich richten op inkomen!

Boglehead foto
Foto van een Boglehead figuurtje
bron: Google

De Top 5

De ETF Top 5 voor het beleggen in Europese aandelen:

NaamTickerBeursLopende kostenDividendbeleid
iShares MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc) (EUR) IMAEEuronext Amsterdam0,12%herbeleggend
iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Dist) IMEUEuronext Amsterdam0,12%uitkerend
Xtrackers MSCI Europe UCITS ETF 1C (EUR) DBXAXETRA0,25%herbeleggend
Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) – UCITS ETF Acc (EUR) LYP6XETRA0,07%herbeleggend
Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF EUR Accumulation VWCGXETRA0,10%herbeleggend

iShares MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc) (EUR)

Op plaats 1 en de ETF waar ik persoonlijk voor zou kiezen, IMEA. Groot fondsvermogen, veel volume, verkrijgbaar op de Euronext Amsterdam én één van de goedkoopste. Wat moet dat nog meer zijn? Ahja dit is de kapitaliserende versie, de dividenden worden dus zo fiscaal vriendelijk mogelijk geherinvesteerd.

iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Dist)

Op plaats twee de uitkerende versie van IMEA, voor de beleggers die meer op inkomen gericht zijn. Redenen voor de plaats in de top 5 zijn natuurlijk hetzelfde als die zijn kapitaliserende broertje.

Xtrackers MSCI Europe UCITS ETF 1C (EUR)

Op plaats 3 nog een solide optie om te beleggen in Europese aandelen. Deze ETF van Xtrackers heeft veel van dezelfde goede eigenschappen als de Ishares ETF’s. Het enige nadeel is dat deze ETF dubbel zo duur is. Persoonlijk vind ik dit een goede keuze maarja als er een goedkopere ETF is dan zou ik natuurlijk voor de goedkoopste gaan…

Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) – UCITS ETF Acc (EUR)

Als voorlaatste maar daarom niet per se slechter als de eerdere ETF’s, deze ETF van Lyxor. Deze volgt een andere index als de voorgaande ETF’s, ze volgt namelijk de STOXX Europe 600. Daarnaast is ze een van de aantrekkelijkste opties want je betaalt maar 0,07%(!) lopende kosten! Rock bottom cost, daar ben ik helemaal voor te vinden! Verder is ze kapitaliserend oftewel herbelegd ze de dividenden en is ze te verkrijgen op de Duitse XETRA beurs.

Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF EUR Accumulation

Als laatste deze redelijk nieuwe ETF van Vanguard. Deze belegd voornamelijk in het “ontwikkelde” gedeelte van Europa, vandaar de term “Developed” in de benaming. Deze ETF laat dus de meer onderontwikkelde gebieden zoals in Oost-Europa links liggen en focust zich eerder op de economisch sterkere landen. Of dat een voor- of nadeel is, hangt helemaal van jou af. Met 0,10% lopende kosten is ze, zoals we gewoon zijn van Vanguard, zéér goedkoop. Een solide keuze dus.

Slot

Voila dat was weer een nieuwe post in de ETF top 5 serie, wat denken jullie van het lijstje? Zijn er ETF’s die jullie ook gebruiken in jullie portefeuilles? Heb ik nog ETF’s gemist? Let me know!

Indien er een categorie van ETF’s is die jij graag aan bod wil zien komen aarzel niet om te reageren!

Bekijk hier alle andere ETF Top 5 posts!

Tiziano Milani
Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

“Aedifica levert 20 projecten op goed voor 197 miljoen €”

Aedifica, een Europese leider in zorgvastgoed, heeft in het vierde kwartaal van 2022 20 projecten opgeleverd voor een totaalbedrag van 197 miljoen €.

“UCB verwacht bovenste einde van bereik financiële voorspellingen 2022 te behalen”

"UCB verwacht bovenste einde van bereik financiële voorspellingen 2022 te behalen, Cimzia® haalt piekomzetdoelstelling van €2 miljard vroegtijdig"

Beursrally van De Tijd, join the team!

Ook dit jaar organiseert De Tijd weer de Beursrally. Doe mee, join het team en win leuke prijzen!

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img