8.8 C
Brussel
maandag 28 november 2022

ETF Top 5: indexbeleggen in vastgoed

Inleiding ETF Top 5

Het is weer Top 5 Tuesday!

Het opstellen van een ETF portefeuille biedt veel mogelijkheden, héél veel mogelijkheden. In deze nieuwe serie van blogposts wil ik graag helpen bij het kiezen uit de grote ETF databank. In dit artikel de categorie: vastgoed.

wereldwijd beleggen
Eenvoudig wereldwijd gespreid beleggen met een ETF
bron: Google

Keuzes maken

Ik had op mijn Facebookpagina gevraagd of jullie als lezer suggesties hadden omtrent deze serie blogposts en daar zijn toch enkele zeer waardevolle reacties op gekomen, waarvoor dank!

De bedoeling van de ETF Top 5’s is eigenlijk altijd geweest dat ik jullie op een eenvoudige en snelle manier enkele top ETF’s kon voorschotelen waarmee je in dat bepaald thema kon beleggen zonder dat je zelf nog al te veel moest gaan opzoeken.

Eén van de lezers gaf aan dat ik misschien meer de onderlinge verschillen kon belichten. Wel ik heb dat advies ter harte genomen en in deze post ga ik al iets meer details geven over de ETF’s. Alsook een kort woordje uitleg waarom ik deze ETF gekozen heb!

In de top 5 van deze week het thema “vastgoed”, ik moet toch niet uitleggen wat er zo speciaal is aan vastgoed denk ik?

Boglehead foto
Foto van een Boglehead figuurtje
bron: Google

De Top 5

De ETF Top 5 voor het beleggen in vastgoed:

NaamTickerBeursLopende kostenDividendbeleid
iShares Global Infrastructure UCITS ETF USD (Dist) (EUR) INFREuronext Amsterdam0,65 %Uitkerend
iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF USD (Dist) (EUR)IWDPEuronext Amsterdam0,59 %Uitkerend
SPDR® Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF (EUR)SPYJXETRA0,40 %Uitkerend
Amundi Index Solutions – Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF DR (D)EUR 10AJXETRA0,24 %Uitkerend
iShares Emerging Market Infrastructure UCITS ETF USD (Dist) (EUR) IUS8XETRA0,74 %Uitkerend

Voila en wat denken jullie? Is dit format beter? Missen jullie nog belangrijke info? Ik heb gespeeld met de info die te zien zou zijn in de tabel. Zo heb ik het dividendrendement en de replicatiemethode er niet ingezet. Waarom? Heel simpel, het dividendrendement is afhankelijk van de koers van de ETF en natuurlijk is die veranderlijk, ik schrijf hier dus liever niet 5% dividend als het dan binnen de kortste keren zakt naar 4% dan kom je bedrogen uit en dat wil ik liever niet.. Daarnaast heb ik ervoor gekozen om de replicatiemethode ook weg te laten, je weet wel, of een ETF fysiek de onderliggende waarden aankoopt of dat ze gebruik maken van sampling (ook wel synthetische ETF genoemd). Dit heb ik gedaan omdat ik sowieso altijd kies voor fysiek replicerende ETF’s en moest het zo zijn dat er een synthetische tussen zit dan vertel ik dat erbij!

iShares Global Infrastructure UCITS ETF USD (Dist) (EUR)

De eerste ETF op het lijstje maar daarom niet noodzakelijk de nummer 1 ofzo. Ik heb het al eerder gezegd het is een top 5 op willekeurige volgorde!

Deze ETF belegd niet alleen in vastgoed maar gaat breder. Ze belegd in alles wat met infrastructuur te maken heeft. Bouwbedrijven enzovoort zitten hier dus ook in. Naast het feit dat het één van de grotere ETF’s is vond ik dit wel een leuke diversificatie ten opzichte van enkel onroerend goed.

iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF USD (Dist) (EUR)

Wil je enkel beleggen in vastgoed uit de ontwikkelde landen dan is deze ETF perfect. De ETF wordt zoals de vorige ook uitgegeven door Ishares en is ook één van de grotere op de markt. Veel volume dus, globale spreiding en uitkerend. Daarnaast is ze iets goedkoper als de infrastructuur ETF.

SPDR® Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF (EUR)

Om toch een beetje spreiding te krijgen tussen de uitgevers van de ETF’s in mijn lijstje heb ik de ETF van uitgever SPDR toegevoegd. Ook deze ETF volgt een index die belegd in vastgoed van over de hele wereld. Ze is wel goedkoper als beide Ishares ETF’s dus ook een solide keuze in mijn ogen.

Amundi Index Solutions – Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF DR (D)EUR

De laatste globale vastgoed ETF uit het lijstje. De reden waarom deze ETF in het lijstje is gekomen is omdat ze véél goedkoper is als de rest. Met 0,24% lopende kosten is het een echte uitdager voor de Ishares marktleider.

iShares Emerging Market Infrastructure UCITS ETF USD (Dist) (EUR)

Als laatst komen we bij de ETF die zich toespitst op vastgoed en infrastructuur maar dan in de emerging markets. Dit lijkt me een zeer interessante niche binnen het thema vastgoed. Ik wil niet generaliseren maar hoe vaak zie je de erbarmelijke omstandigheden waarin de mensen leven in Azië en andere opkomende landen? Inderdaad, heel vaak. Vanuit dat opzicht lijkt het me dat er nog wel héél veel woningen en andere infrastructuur te bouwen is in deze landen vandaar ook mijn keuze voor deze ETF in het lijstje.

Slot

Voila dat was weer een nieuwe post in de ETF top 5 serie, wat denken jullie van het lijstje? Zijn er ETF’s die jullie ook gebruiken in jullie portefeuilles? Heb ik nog ETF’s gemist? Let me know!

Maar nog belangrijker wat vinden jullie van de wijzigingen in het format? Geef gerust feedback via het contactformulier, reactie hieronder of social media!

Indien er een categorie van ETF’s is die jij graag aan bod wil zien komen aarzel niet om te reageren!

Bekijk hier alle andere ETF Top 5 posts!

Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Een blik achter de schermen bij ASML

ASML is een zeer bekend chipmaker. Ontdek in deze video hoe het er aan toe gaat.

Gratis aandelen kopen met BUX? Yes please!

Aandelen kopen wordt gratis dankzij het populaire fintech bedrijf BUX uit Nederland! Betalen om te beleggen is nu definitief verleden tijd.

DBB voorbeeldportefeuille update februari 2022

Op zoek naar een voorbeeldportefeuille voor jouw beleggingen? Ontdek hier de prestaties van de DBB Index en Smart Bèta portfolio!

7 REACTIES

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img