13.3 C
Brussel
donderdag 1 juni 2023

Gespreid instappen te duur? Geen probleem!

Waarom gespreid instappen?

Overal wordt gespreid instappen aanbevolen aan beleggers. Deze manier van beleggen is populair omdat je hiermee het risico verkleint dat je al jouw geld op het verkeerde moment investeert. Maar in realiteit is het vaak zo dat je als belegger instapkosten betaalt.

Klant worden bij DeGiro?

Maandelijks instappen wordt op deze manier een stuk minder interessant. Bij DeGiro kan je wel maandelijks gratis beleggen in een selectie ETF’s. Maar om klant te worden bij DeGiro moet je een buitenlandse rekening openen en aangeven aan de fiscus. Voor veel beleggers voegt dit extra complexiteit en administratie toe aan de beleggingsstrategie.

Dus wil je toch gespreid instappen maar wil je geen buitenlandse rekening openen wat kan je dan doen?

Alternatieven voor maandelijks beleggen

Voor deze beleggers heb ik goed nieuws, je kan namelijk ook je instapmomenten beperken tot éénmaal per trimester, kwartaal, semester of zelfs per jaar.

Ik weet wat je nu denkt: “Maar Tiziano, iedereen zegt dat ik maandelijks moet instappen. Is bijvoorbeeld één keer per jaar beleggen niet te weinig?”

Neen, dit is niet te weinig. Als ik de historische gegevens bekijk van 1972 tot nu dan zien we dat er maar een klein verschil is in CAGR (Compound Annual Growth Rate) tussen het maandelijks beleggen en het jaarlijks beleggen van 0,04%.

Maandelijks beleggen:

Portfoliovisualiser

Jaarlijks beleggen:

Portfoliovisualiser

Cash voor dips

Een ander voordeel van je geld maandelijks opsparen om dan op een vooraf bepaald tijdstip te beleggen is dat je altijd wel wat cash hebt klaarstaan om te gebruiken als er zich een opportuniteit voordoet.

Een belegger die maandelijks belegt heeft iedere maand een stukje kunnen kopen aan een bepaalde prijs en vaak is dan ook de cash voor die bepaalde maand gebruikt en staat er niets meer op de rekening. Als je bijvoorbeeld jaarlijks belegt dan kan je zelf doorheen het jaar nog kiezen wanneer je instapt. In april 2020 crashte de markt door COVID. Een maandelijkse belegger kon alleen maar de flow volgen terwijl een jaarlijkse belegger het gespaarde geld van januari, februari en maart ineens aan het werk kon zetten aan lage prijzen.

Slot

Uiteindelijk blijft de frequentie waarmee je belegt een persoonlijke keuze. Ikzelf zou geen zotte kosten gaan maken om toch maar maandelijks te gaan beleggen om daarmee te doen wat er overal voorgeschreven wordt. Doe altijd eerst zelf je onderzoek.

Hoe vaak beleggen jullie? Maandelijks of op andere tijdstippen?

Tiziano Milani
Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

“Aedifica levert 20 projecten op goed voor 197 miljoen €”

Aedifica, een Europese leider in zorgvastgoed, heeft in het vierde kwartaal van 2022 20 projecten opgeleverd voor een totaalbedrag van 197 miljoen €.

“UCB verwacht bovenste einde van bereik financiële voorspellingen 2022 te behalen”

"UCB verwacht bovenste einde van bereik financiële voorspellingen 2022 te behalen, Cimzia® haalt piekomzetdoelstelling van €2 miljard vroegtijdig"

Beursrally van De Tijd, join the team!

Ook dit jaar organiseert De Tijd weer de Beursrally. Doe mee, join het team en win leuke prijzen!

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img