DBB Index Portfolio Update november 2019

3
de belgische belegger standaard cover foto

Inleiding

November wat een mooie maand. Altans op de beurs toch. De aandelenmarkten stonden vaak in het groen en dat is onder meer te danken aan vooruitgang in de trade war. 2019 was nu al een zéér goed jaar voor de beurs, ideaal om 2018 snel te vergeten. Maar we zijn er nog niet, laat ons hopen dat het blijft evolueren in de goede richting en wie weet krijgen we een knallend eindejaar!

I know I know de update is een beetje te laat maar we zullen het voor deze post houden op november en dan kan ik eind december of begin januari een overzicht geven van de prestatie van het afgelopen jaar.

Het is weer een tijdje stil geweest op de blog maar volg me gerust ook op facebook, daar post ik regelmatig een leuk artikel van een andere website of nieuwsdienst wat te maken heeft met beleggen, financiën, aandelen enzovoort. Ook eventuele nieuwe blogposts deel ik als eerst op facebook dus al bij al is dit de makkelijkste manier om op de hoogte te blijven van nieuws en events. Natuurlijk kan je je op deze website ook inschrijven om via mail op de hoogte te blijven maar ikzelf raad facebook aan!

Volg mij op facebook en twitter!

November rain

Het regende in november, en op het moment ook nog in december maar op de beurs bleef het droog, integendeel..

stock market all time high heading november
bron: Bloomberg

Inderdaad het was weer zover, de aandelenmarkten staan (of stonden) op een all time high. Meestal begin ik dan een beetje nerveus te worden. Om de één of andere reden krijg ik dan het gevoel dat we in de komende periode weer naar beneden gaan maar ik weet ook niet wat de markt gaat doen en dus beleggen we verder…

Maar genoeg over de macro trends, show me the money!

Het idee achter deze portefeuille vind je hier!

Zoals ik in vorige posts al aangehaald heb ga ik dit kort houden, deze portfolio’s zijn gebaseerd op indexbeleggen dus veel sensatie is er niet, of dat goed of slecht is dat laat ik in het midden..

De cijfers

voortschrijdend rendement november
Voortschrijdend rendement
bron: Morningstar

Achja iedere update meer van hetzelfde! De strategie blijft solide. Bijna iedere maand verslaan we de index. En dat gewoon op de lazy manier. Sit back, relax and enjoy the interest.

YTD halen we al bijna 16% dat is, in mijn ogen, een sterke prestatie voor een gebalanceerde portefeuille…

winst en verlies november
Winst en verlies
bron: Morningstar

Als we naar de vorige update kijken dan doen we er ongeveer 2% bij. We zitten nu op zo goed als 12% bruto na 1,5 jaar beleggen. Vooral de MSCI World ETF heeft een sterke prestatie neergezet, mij hoor je niet klagen!

Slot

Ja ja de DBB Index Portfolio doet zijn ding. Maar tot nog toe was 2019 een makkelijk jaar voor beleggers, sommigen indexen zitten zelfs bijna op +40% YTD! Het was dus wel te verwachten dat deze portefeuille een sterke prestatie ging neerzetten. Zou dit ook gelden voor de DBB Smart Bèta Portfolio? Bij de laatste update zag het er niet zo goed uit!

Hoe heeft jullie portefeuille gepresteerd in 2019?

Kom ook eens kijken op mijn facebook of twitterpagina en voel je vrij om te liken, reageren en te delen!

3 REACTIES

    • Dag Phil, leuke vraag dat je stelt! SWRD is een redelijk nieuwe ETF uitgegeven door SPDR. De AUM (assets under management) zijn véél lager als bij IWDA en dus is het dagelijkse volume van aandelen dat verhandeld wordt op de beurs ook véél lager als bij IWDA. Hierdoor is het mogelijk dat er bij momenten een tekort zou kunnen zijn aan liquiditeit waardoor je dus geen aandelen kan kopen of verkopen simpelweg omdat er geen kopers of verkopers zijn. Een negatief punt voor SWRD dus. Ik voorzie zelf een minimum van 100 miljoen euro aan AUM voordat ik een ETF investeerbaar vindt, hier gaat SWRD wel vlotjes over met zo’n 280 miljoen euro AUM. De ETF is ook nog nieuw van februari 2019 dus de kans is groot dat de AUM en het dagelijks volume gaat oplopen.

      Op vlak van TER (lopende kost) scoort SWRD wel beter als IWDA. Het is met zijn 0,12% TER goedkoper als de welbekende en geprezen ETF IWDA dat op dit moment 0,20% lopende kosten aanrekent.

      Mijn keuze zou IWDA zijn, althans op dit moment. Voor die 0,08% verschil in kost kan je beter gaan voor de zekerheid aan liquiditeit die deze ETF biedt. Misschien wordt het volume naar verloop van tijd groter voor SWRD en dan zou het wel een sterke challenger zijn voor IWDA.

  1. Dank je voor je uitgebreid antwoord DBB. Initieel dacht ik dat ook dat er geografisch regioverschillen waren. Maar blijkbaar is dit dus niet;

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in