DBB Index Portfolio Update Oktober 2019

0
pompoen beurs

Inleiding

Oktober… De bladeren vallen van de bomen, het weer wordt weer wat natter en de Brexit en China problematiek is nog steeds niet opgelost. Sterker zelfs, er doemen weer andere zaken op aan de horizon. Turkije die Syrië binnenvalt, de aanhoudende protesten in Hong Kong, de aankomende presidentsverkiezingen in de VS. En niet te vergeten.. er zijn nog altijd veel instanties die “recessie!” roepen. Het leven als het is, de beurs. Laat ons hopen dat, met halloween in aantocht, het niet begint te spoken op de beurs…

Ik zou zeggen laat het niet aan uw hart komen, we zien nog steeds een stijgende trend! Hoe heeft onze DBB Index Portfolio het gedaan over deze periode?

Het is weer een tijdje stil geweest op de blog maar volg me gerust ook op facebook, daar post ik regelmatig een leuk artikel van een andere website of nieuwsdienst wat te maken heeft met beleggen, financiën, aandelen enzovoort. Ook eventuele nieuwe blogposts deel ik als eerst op facebook dus al bij al is dit de makkelijkste manier om op de hoogte te blijven van nieuws en events. Natuurlijk kan je je op deze website ook inschrijven om via mail op de hoogte te blijven maar ikzelf raad facebook aan!

Volg mij op facebook en twitter!

Mango man en den Boris

boris johnson brexit
Boris Johnson & Donald Trump cartoon
bron: Politico

Mango man (Trump) heeft onze DBB Index Portfolio en de beurs nog steeds iets of wat in de hand. Laat ons eerlijk zijn een verkeerde tweet en de beurs gaat omlaag en een goede tweet en we gaan omhoog. Volgens mij weet Trump maar al te goed wat hij doet. Daarnaast lijkt er eindelijk een eind te komen aan de Brexit onderhandelingen, zal het Boris Johnson lukken? Geen idee, ik weet wel dat het pond redelijk laag staat, historisch gezien. En bijgevolg zijn er in het VK wel koopjes te doen denk ik. Geen garantie natuurlijk dat je beter als de markt zou doen… Genoeg gezaagd, over naar de cijfers!

Het idee achter deze portefeuille vind je hier!

Zoals ik in vorige posts al aangehaald heb ga ik dit kort houden, deze portfolio’s zijn gebaseerd op indexbeleggen dus veel sensatie is er niet, of dat goed of slecht is dat laat ik in het midden..

De cijfers

voortschrijdend rendement
Voortschrijdend rendement
bron: Morningstar

Het wordt routine.. Maand na maand verslaan we onze benchmark, zonder enige vorm van beheer. Ja ja ik hoor je al denken. Nee niet waar kijk maar naar oktober! Ik moet je helaas teleurstellen, de gegevens van de benchmark lopen altijd iets achter op die van de portefeuille. Het kan zijn dat we in oktober de benchmark niet verslaan maar we kunnen best even afwachten tot alles geactualiseerd is bij Morningstar.

YTD doen we al ongeveer 5% beter, met nog één kwartaal te gaan denk ik dat we dit jaar als winnaar uit de bus gaan komen ten opzichte van de benchmark. Zie je, beleggen hoeft niet moeilijk te zijn.

winst en verlies
Winst en verlies
bron: Morningstar

Ten opzichte van de vorige update, ongeveer status quo. Maar is dat erg? Ik vind van niet… Na anderhalf jaar en een klets op bijna 10% winst zitten, ik denk dat héél véél Belgen met al hun centen op hun spaarboekje groen zien van jaloezie.

Hiep hiep hoera!

IWDA is in september 10 jaar oud geworden en dus zien we het geannuliseerd rendement van de laatste 10 jaar.

Doe eens een gokje? Wat denk je? Niet spieken!

Had je de laatste 10 jaar gewoon je geld belegd in een simpele tracker als IWDA had dat je 11,92% per jaar opgebracht. 11,92%. Niet slecht als je het mij vraagt. Een belegging van 10 000 euro in IWDA 10 jaar geleden zou vandaag de dag maar liefst € 30 837,35 waard zijn!

Rendement van 10 000 euro
bron: The Calculator Site

Stel nu, dat jij een brave spaarder zou zijn, een brave maar slimme spaarder. Een belegger dus. En, je zou niet enkel die 10 000 belegd hebben maar ook nog eens iedere maand 500 euro extra beleggen, op welk bedrag zou je dan uitgekomen zijn? Ik moet toegeven, ik was zelf een beetje geschrokken…

Rendement van 10 000 euro met 500 euro extra inleg per maand
bron: The Calculator Site

De cijfers zijn wat ze zijn, ik droom maar een beetje luidop maar stel nu, je bent een modaal gezin met twee inkomens van ongeveer 3000 euro gecombineerd. 10 jaar geleden nam je een hypotheek en je kocht een woning met afbetaling op 10 jaar van 1000 euro per maand en daarnaast belegde je deze 500 per maand. Dan had je nu je huis afbetaald (ter waarde van god weet hoeveel euro in deze vastgoedbubbel) én een spaarboek van een dikke 140 000 euro. Rondkomen met 1500 euro per maand moet toch te doen zijn of niet?

Slot

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de bedragen groot en onrealistisch lijken maar dat zijn ze niet. Met een beetje discipline kan iedereen gemoedsrust vinden op financieel vlak. En nadat je dat bereikt hebt, wie weet, beginnen denken aan de volgende generatie? Welvaart wordt meestal opgebouwd en doorgegeven door generaties (tot één of andere verre afstammeling alles opsmoddert).

Dit leidt me naar een vraag voor mijn lezers: Voor welk doel beleggen jullie?

Hoeveel staan jullie YTD? Wat denken jullie van de return van de DBB Index Portfolio? Benieuwd naar de return van de DBB Smart Bèta Portfolio?

Kom ook eens kijken op mijn facebook of twitterpagina en voel je vrij om te liken, reageren en te delen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in