DBB Smart Beta Portfolio, het rendement van 2019

0

Inleiding

Smart beta oftewel factor beleggen had een moeilijk jaar in 2019. Alhoewel het een ijzersterk jaar was in deze bullmarket presteerde onze smart beta portefeuille beduidend minder goed als de markt. What happened? We gaan aan de hand van de gegevens van Morningstar proberen om een mogelijke verklaring te vinden voor deze underperformance.

Heb je de eerste post nog nooit gelezen? Best even doen! Lees hier waarom ik gestart ben met de DBB Smart Beta Portfolio.

Voortschrijdend rendement

Voortschrijdend rendement van de smart beta portfolio in 2019
bron: Morningstar

Zoals jullie op de grafiek hierboven zien is de smart beta portefeuille er in 2019 niet in geslaagd om beter te doen of te evenaren aan de door mezelf uitgekozen benchmark namelijk “Mixfondsen EUR – Wereldwijd”. Wat mij opvalt is dat we harder naar beneden gaan als de benchmark maar wel ook sterker stijgen.

Over het volledig jaar 2019 halen we een rendement van 11,39% wat niet slecht is voor een gebalanceerde 50/50 portfolio. Maar de benchmark doet iets beter met 12,29%, het verslaat de smart beta portfolio met 0,90%. Laat ons even gaan kijken welke onderdelen van de portfolio de grootste underperformance hebben laten zien…

Multifactor ETF IBCZ

rendement van IBCZ
IBCZ versus “Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd”
bron: Morningstar

Als we inzoomen op het aandelengedeelte van de portfolio zien we dat onze multifactor ETF moeite heeft gehad om de markt bij te houden. Vanaf april is duidelijk te zien dat deze ETF een beetje achter begon te lopen. De underperformance is klein en nog niet echt iets om ons zorgen over te maken maar het is wel sneu! Voor 2019 zitten we voor deze multifactor ETF op een rendement van bijna 25% year to date, toch niet slecht me dunkt?

De emerging markets ETF vergelijken heeft weinig zin want deze is geen smart beta ETF en volgt dus gewoon de markt.

Kortlopende obligaties

rendement van kortlopende obligaties versus de markt in 2019
Rendement van CSBGE3 ten opzichte van zijn eigen index en de Global Aggregate Bond EUR Hedged Index
bron: Morningstar

Ahaaaaa! Daar komt de aap uit de mouw. Blijkbaar was mijn keuze voor kortlopende obligaties in de periode van lage rentestanden toch geen goede keuze! Bij de start van de opvolging van deze portefeuille heb ik gekozen voor kortlopende obligaties als stabiliserende factor van de portefeuille. En dat doen ze prima! Alleen, mja, mis je dan ook het opwaarts rendement…

Afwijken van de “markt” voor obligaties was dus geen goede keuze. Ik behoud wel het vertrouwen in dit deel van de portefeuille, het doet namelijk wat er verwacht wordt, het biedt stabiliteit! Als ik meer rendement zou willen dan kan ik beter schakelen naar een hoger percentage aandelen dan meer risico te nemen met het stabiele gedeelte van de portefeuille.

Eindstand van 2019

Winst en verlies van DBB Smart Beta Portfolio op 31 december 2019
bron: Morningstar

Eindigen doen we 2019 met een winst van 4,52%. Niet slecht maar kon dat niet beter? Sommige indices zijn wel tot 40% gestegen in 2019.. Gelukkig staat alles in de plus, de beurs heeft er een ijzersterk jaar op zitten dus als we nu nog met rode cijfers zouden zitten zou ik wel teleurgesteld zijn!

Slot

Wanneer gaat smart beta zich eindelijk beginnen lonen? Voorlopig blijven we achter op de markt met onze multifactor ETF maar geldt dat dan ook voor alle andere factoren?

Rendement van smart beta factor ETF’s in 2019
bron: Morningstar

Op bovenstaande grafiek zie je de prestaties van verschillende factor ETF’s alsook van de MSCI World ETF IWDA. Er zijn maar twee factoren die beter doen als de “markt” en dat zijn momentum en quality. Al de rest levert minder rendement als IWDA. De markt verslaan blijft een grote uitdaging precies en vooralsnog is smart beta niet slimmer als de markt…

Ik ben vooral benieuwd naar het rendement van mijn DBB Index Portfolio! Wat denk jij van smart beta? Denk je dat we op de lange termijn wel beter gaan doen als de markt of niet? Laat van je horen in de comments hieronder of op social media!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in