Duurzaam beleggen nieuwe hype of goede zaak?

4
duurzaam beleggen cover foto

De laatste tijd lees ik er meer en meer over, het duurzaam beleggen.

Maar wat is duurzaam beleggen nu eigenlijk?

Waarom zou je een duurzame belegging moeten overwegen en hoe kan je dat het makkelijkst doen?

Allemaal gegronde vragen voor beleggers.

Laat ons niet ontkennen dat er de laatste jaren een grote trend is naar een duurzamere samenleving. Bedrijven investeren veel geld om hun producten, productieprocessen en beleid duurzamer te maken.

Maar laat ons eerlijk zijn, een duurzamere wereld, zorgt dat ook niet voor een betere wereld en een betere samenleving? En komt een betere wereld ons allen niet ten goede?

Wat mij betreft is een duurzamere wereld in het voordeel van iedereen. Natuurlijk kost de omvorming naar een duurzame economie een flinke duit. Bepaalde bedrijven zullen hier dus een voordeel aan hebben, ze surfen weliswaar mee op de hype.

Dit zorgt bij veel mensen voor argwaan. Sommigen opperen dat dit simpelweg een nieuwe manier is om overheid en consumenten herinvesteringen te laten doen en zodat bedrijven hogere prijzen voor hun producten makkelijker kunnen rechtvaardigen.

Wat de waarheid hierover is laat ik in het midden.

Mijn mening is dat een duurzamere economie op de lange termijn iedereen ten goede komt en aldus ben ik een groot voorstander van de de duurzamere aanpak.

Wat is duurzaam beleggen?

Naast de duurzamere producten die je tegenwoordig in veel winkels kan vinden zijn er de laatste tijd ook veel duurzame beleggingsproducten op de markt gekomen. Maar deze producten kan je niet allemaal onder één noemer categoriseren. Binnen het duurzaam beleggen zijn er namelijk verschillende gradaties.

Laat ons eerst eens kijken wat duurzaam beleggen volgens Wikipedia is:

“Duurzaam beleggen (ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen) is een vorm van investeren waarbij de geldverstrekker de gevolgen voor mens en milieu meeweegt.
De duurzame belegger verschaft een onderneming kapitaal in de verwachting deze som geld te vergroten. Tegelijkertijd voelt hij zich tevens verantwoordelijk voor de gevolgen van de bedrijfsvoering. Bij zijn investeringskeuze zal hij zich daarom niet alleen laten leiden door het mogelijk risico en rendement maar hij zal ook kijken naar de effecten op maatschappij en leefomgeving.”

Aldus Wikipedia.

Het gaat dus in principe om beleggen met vooruitgang in je achterhoofd. Beleggers die kiezen voor duurzame beleggingen denken dat bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen beter gepositioneerd zijn om te groeien als andere bedrijven.

Je hebt misschien de term ESG beleggen ook al eens horen voorbij komen? ESG verwijst naar Environmental, Social en Governance. Het is maar één van de vele manieren waarmee je duurzaam kan beleggen. De termen ESG, maatschappelijk verantwoord en duurzaam beleggen worden allen gebruikt om aan te geven dat een belegging extra gescreend is op bepaalde duurzame karakteristieken.

Bij het ESG beleggen gaan beleggers bedrijven dus extra screenen op karakteristieken die je niet terug vindt door een financiële analyse te doen. Er wordt gekeken naar hoe bedrijven omgaan met ecologische en sociale factoren en ook naar het beleid dat het bedrijf voert in functie van deze factoren.

Waarom duurzaam beleggen?

Natuurlijk rijst al snel de vraag waarom je als belegger zou moeten investeren in duurzame beleggingen?

Heel simpel. De wereld verandert.

We krijgen steeds meer te maken met veranderingen in onze maatschappij. Het stijgend zeeniveau, #metoo, #blacklivesmatter, de opkomst van artificiële intelligentie, privacy issues en demografische veranderingen zorgen ervoor dat veel bedrijven hun kernwaarden, doelen en hun bedrijfsmissie moeten gaan herzien. We evolueren weliswaar naar een compleet nieuwe samenleving.

Ook beleggers veranderen.

Op dit moment hebben de generatie van de babyboomers het grootste deel van de welvaart in handen. Dat gaat over de komende decennia veranderen. Er staat een hele generatie klaar die de fakkel gaat overnemen, namelijk de millenials. De verwachting is dat naar schatting tussen de 15 en de 20 triljoen dollar belegd gaat worden door millennials in ESG beleggingen.

Daarnaast hebben beleggers ook meer data en tools tot hun beschikking om op eenvoudige manier duurzaam te kunnen beleggen.

MSCI ESG Research heeft onderzoek en ratings van meer dan 13 000 uitgevers van aandelen en obligaties. Op basis van dit onderzoek wijzen ze dan ieder product een ESG score toe.

Hoe duurzaam beleggen?

Tegenwoordig is duurzaam beleggen gemakkelijker dan ooit. Index provider MSCI heeft verschillende indexen die gebaseerd zijn op de ESG principes.

Deze ESG indexen zijn zo ontworpen dat bepaalde bedrijven een andere weging gaan krijgen. Afhankelijk van de ESG score van het bedrijf gaat oftewel de weging binnen de index veranderen ofwel gaat het bedrijf gewoonweg niet opgenomen worden in deze index.

MSCI heeft wel verschillende gradaties van ESG indexen. Zo zijn er bijvoorbeeld de MSCI ESG Leaders indexen. Bij deze indexen krijgen de bedrijven die de hoogste ESG score hebben binnen de sectoren van de moederindex een hogere weging. Maar er zijn nog veel meer soorten ESG indexen:

Je kan dus als belegger zelf kiezen welke ESG focus jij legt op jouw beleggingen, handig!

iShares bijvoorbeeld heeft een heel scala aan ETF’s waarmee je in diverse markten op een duurzame manier kan beleggen.

Enkele interessante ETF’s zijn:

Natuurlijk zijn er nog veel meer ETF’s, als je zelf eens op zoek wilt gaan naar een passende duurzame ETF voor je portefeuille dan moet je zeker eens op de website van iShares gaan kijken.

Deze ETF’s zijn vaak wel redelijk nieuw en het is nog afwachten hoe deze gaan presteren.

Ben je op zoek naar nog andere ETF’s? Bekijk dan zeker eens mijn ETF Top 5’s.

Slot

Hetgeen waar ik persoonlijk schrik voor heb met duurzame beleggingen is dat het eigenlijk een vorm van actief beheer is. De indexprovider gaat actieve keuzes maken. Dit ertoe kan leiden dat je minder goed gaat presteren als de markt. Natuurlijk kan je ook beter gaan doen als de markt maar de kans is statistisch gezien groter op underperformance.

Daarnaast ben ik nog steeds van het principe: “nobody knows nothing”. Niemand weet wat de markt gaat doen over de komende periode. Het is dus niet gezegd dat de bedrijven die een grote focus hebben op het gebied van duurzaam beleggen daardoor ook beter gaan presteren! Voor hetzelfde geld zitten deze verwachtingen reeds in de prijs?

Desalniettemin vind ik dat de evolutie naar duurzaam beleggen een goede zaak is. De wereld staat voor grote uitdagingen in de komende decennia, tenminste, als we het Coronavirus onder bedwang krijgen. Moesten beleggers vaker voor duurzame beleggingen kiezen dan kan dit weleens zorgen voor een shift in mindset van de bedrijfswereld om te beginnen met inzetten op een duurzame toekomst.

Wat denken jullie van duurzaam beleggen? Is het een nieuwe trend? Heb jij interesse in duurzaam beleggen? Misschien doe je al aan enige vorm van duurzaam beleggen? Laat zeker weten wat jullie kijk hierop is in de reacties onderaan.

Check ook dit filmpje over de opkomst van ESG beleggen van CNBC:

Bronnen:

4 REACTIES

  1. Qua duurzaam beleggen volg ik zelf Corporate Knights. Zij maken elk jaar een Global 100, een ranking van aandelen op basis van duurzaamheid. Het gaat hier ook telkens om de grote, beursgenoteerde bedrijven, die dus op een mondiaal niveau werken. Umicore scoort daarin bijvoorbeeld als meest duurzame aandeel van de BEL20. De ranking wordt telkens in januari bekend gemaakt. Je vindt de meest recente Global 100 hier: https://www.corporateknights.com/reports/2020-global-100/2020-global-100-ranking-15795648/

    Ook qua ETF’s doen ze onderzoek. Hun report voor 2020 vind je hier: https://www.corporateknights.com/channels/responsible-investing/eco-fund-ranking-2020-15801167/

    Corporate Knights is wel een Canadese publicatie, dus soms ligt de focus erg op hun thuismarkt. Maar zeker een interessante site om in de gaten te houden als het gaat over duurzaam beleggen.

    Verder heb je op reddit ook r/greeninvestor, waar duurzaam beleggen wordt besproken.

    Blij te zien dat duurzaam beleggen meer en meer aan populariteit wint. Lijkt mij dat duurzaam ondernemen de weg van de toekomst is, zowel qua winst als qua regulering van de overheid uit. Bedankt voor je artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in