ETF beleggen in België, ontdek de TOP strategie!

10
ETF beleggen in belgie ontdek de top strategie cover foto

Inleiding

In een vorig artikel heb ik reeds kort toegelicht wat ETF beleggen is en waarom het werkt. Vandaag ga ik jullie een echte top portefeuille laten zien die aan alle eisen voldoet van deze theorie.

Ter opfrissing lijst ik de voorwaarden hieronder nog eens op:

 1. Goedkoop
 2. Globaal gespreid
 3. Eenvoudig in beheer

Asset Allocation

In een eerdere post heb ik reeds uitgelegd wat asset allocation is.

Het belangrijkste voor de passieve ETF belegger is de verdeling tussen de risicovolle en stabiele assets. Voor deze portefeuille gaan we een offensievere benadering gebruiken van 75% aandelen en 25% obligaties. Maar je kan deze verdeling eenvoudig aanpassen aan je eigen gewenste risiconiveau.

Persoonlijk zou ik kiezen uit één van onderstaande asset allocaties (aandelen / obligaties):

Zeer dynamisch: 90 / 10
Dynamisch: 75 / 25
Licht dynamisch: 60 / 40
Gebalanceerd: 50 / 50
Licht defensief: 40 / 60
Defensief: 25 / 75
Zeer defensief: 10 / 90

Aandelen

De aandelenETF van onze portefeuille moet aan enkele voorwaarden voldoen die hierboven opgesomd staan. We willen globaal gespreid zijn en het marktgewicht van de globale markt benaderen en dat tegen een zo laag mogelijke prijs.

Hiervoor zijn ETFs ideaal. Een ETF of Exchange-Traded Fund is een vrij verhandelbaar effect dat vaak, maar niet altijd genoteerd, staat op verschillende beurzen. Een ETF kan men best omschrijven als een product dat gebaseerd is op een bepaalde index. De ETF is als het ware een product dat de samenstelling van een index kopieert om zo hetzelfde rendement te behalen. Men kan niet in de index zelf beleggen. Er zijn veel ETFs en met veel bedoel ik DUIZENDEN, er is dus keuze genoeg.

verschil tussen een ETF en een fonds
Gelijkenissen tussen aandelen ETF’s en fondsen

De eigenschappen waar onze aandelenETF’s aan moeten voldoen zijn:

 1. Fysiek gerepliceerd
 2. Lage lopende kosten
 3. Kapitaliserend
 4. Globaal gespreid

De reden waarom we gaan opteren voor kapitaliserende ETFs en niet voor distribuerende is simpelweg omdat deze portfolio gericht is op kapitaalaangroei en door de Belgische roerende voorheffing is het niet optimaal om de dividenden uitbetaald te krijgen om deze daarna weer te moeten herinvesteren, men betaalt in dat geval eerst 30% roerende voorheffing en daarna weer transactiekosten terwijl als de ETF kapitaliseerd worden deze dividenden automatisch weer geherinvesteerd.

Een ander voordeel is dat, indien we gebruik maken van Ierse ETFs, we ook een korting krijgen op de roerende voorheffing. Ierland heeft namelijk een belastingsverdrag met verschillende landen waardoor de beheerders van de ETF een deel van de roerende voorheffing kunnen terugvorderen, dit klinkt ingewikkeld maar ik zal het illustreren met een voorbeeld:

Bedrijf x betaalt dividend uit aan de aandeelhouders, dus ook aan de ETF. In het land van herkomst moet er roerende voorheffing betaalt worden bijvoorbeeld 15%.

De ETF ontvangt dus 85% van het dividend.

Als de ETF dividenden uitkeert zal deze dus ook 85% van het dividend uitkeren aan jou. Maar dan komt de Belgische staat ook nog aan bod, jij betaalt ook nog eens 30% roerende voorheffing dus 85 x 0,7 = 59,5

59,5% van het oorspronkelijk dividend blijft er over voor jou. Niet interessant dus. Dit is niet in alle gevallen zo maar je snapt wel dat er veel van het dividend verloren gaat.

De beste manier is dus om te kiezen voor een globaal gespreide kapitaliserende ETF. Voor deze portfolio ga ik de volgende gebruiken:

SPDR® MSCI ACWI IMI UCITS ETF (EUR) | SPYI

Deze ETF volgt de MSCI ACWI IMI NR USD. Met deze ETF krijg je blootstelling aan bijna de hele markt! Ze belegd in large-, mid én smallcap bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten.

In onderstaande tabel zie je de markten die tot de index behoren:

MSCI ACWI Index market allocation
De markten die opgenomen zijn in de MSCI ACWI index
bron: MSCI

Voila met 1 ETF hebben we al blootstelling gekregen aan zo goed als heel de aandelenmarkt, eenvoudiger kan niet!

Obligaties

Ook voor het stabiele gedeelte van de portefeuille willen we zo breed mogelijk gespreid zijn. Opgelet, de belasting op obligatieETF’s is anders als voor aandelenETF’s. Buiten de beurstaks bij verkoop is er helaas voor obligatieETF’s ook nog eens een meerwaardetaks.

De meningen over wat het meest kost efficiënt is om te beleggen in obligatieETF’s is op dit moment nog onduidelijk. Sommigen opperen dat je best voor een uitkerende ETF kan kiezen zodat je geen meerwaardetaks moet betalen bij verkoop. Anderen zeggen dan weer dat het voordeliger is om het effect van de samengestelde interest, door het herbeleggen van de dividenden door een kapitaliserende ETF, op lange termijn zich te laten uitspelen.

Persoonlijk kies ik voor een kapitaliserende ETF. Ten eerste ontvang je meer dividend door de belastingverdragen en ten tweede worden de dividenden automatisch herbelegd. Dit leidt tot meer eenvoud en hoe simpeler hoe beter!

Oké nu de fiscaliteit afgehandeld is kunnen we gaan kijken naar de rol van obligaties in de portfeuille. We willen zo weinig mogelijk risico nemen met dit onderdeel van de portfolio maar we zouden toch ook wel wat rendement willen halen.

De eigenschappen waar onze obligatieETF aan moet voldoen zijn dus:

 1. Fysiek gerepliceerd
 2. Lage lopende kosten
 3. Kapitaliserend
 4. Globaal gespreid
 5. Gehedged naar euro
 6. Index met overheids- en bedrijfsobligaties
 7. Middellange looptijd

Wisselkoersrisico gaan we uitsluiten door gebruik te maken van hedging en grote schommelingen gaan we vermijden door te kiezen voor een ETF met een gemiddelde looptijd. Langlopende obligaties zijn volatieler en dus niet geschikt als stabiele belegging, kortlopende obligaties bieden te weinig rendement voor de risico’s die je neemt dus obligaties met een gemiddelde looptijd zijn de sweet spot.

Daarnaast willen we dat deze ETF ook belegd in obligaties van zowel overheids- als bedrijfsobligaties. Overheidsobligaties zijn veiliger maar bieden minder rendement als we dit combineren met bedrijfsobligaties nemen we iets meer risico maar zouden we normaal gezien ook wat meer rendement moeten verkrijgen.

Voor onze portefeuille gaan we volgende obligatieETF gebruiken:

iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) | EUNA

Deze ETF bevat zowel staats- als bedrijfsobligaties vanuit de hele wereld en is dus een goede benadering van de globale obligatiemarkt.

Opgelet: In huidig renteklimaat brengen obligaties niet veel meer op, de belegger moet voor zichzelf uitmaken of hij wenst te beleggen in obligaties of dat hij eerder kiest voor de nog veiligere cashinstrumenten. Indien de rente stijgt met 1% zullen de obligatiekoersen dalen in verhouding tot de looptijd. Dus stel dat de looptijd 6 jaar is en de rente stijgt met 1% dan zal de obligatie ETF dalen met 6%.

Maar: Obligaties worden door veel beleggers gebruikt als een veilig onderkomen in tijden van stress op de beurs. Door deze “flight to safety” verschuift het geld dat in aandelen zat naar obligaties. Hierdoor zullen de koersen stijgen van obligaties wanneer er paniek uitbreekt op de beurs. Daarnaast brengen, in tegenstelling tot overheidsobligaties, bedrijfsobligaties wel nog een aardig rendement op.

Een weloverwogen keuze maken is dus de boodschap!

Prestaties

Dus we hebben de ETFs geselecteerd waarmee we een globale spreiding krijgen op vlak van aandelen en we hebben ook een ETF gevonden waarmee we een deel stabiliteit verkrijgen bij dalende koersen. Wat ons nu nog rest is om deze ETFs in een portfolio te gieten op basis van de procentuele verdeling.

Stel nu dat we zouden begonnen zijn met beleggen op 1 januari 2018 dan zien we het onderstaande verloop:

Voortschrijdend rendement sedert januari 2018

Niet slecht hé, hoeveel rendement zouden we al hebben?

Rendement van deze portefeuille sinds januari 2018

We zouden nu op een 21% winst staan, voor een jaartje te beleggen is dat wel heel mooi!

Slot

Wat denken jullie van deze portefeuille? Voor mij is het alvast een topper. Géén beheer buiten dan één keer herbalanceren per jaar en solide rendementen, that’s it!

En ja er zijn ontelbaar veel portefeuilles die beter zullen doen als deze indexportefeuille. Maar bedenk dan ook wel dat er ontelbaar veel portefeuilles zullen zijn die ook slechter gaan doen!

Hoe zien jullie portefeuilles eruit?

10 REACTIES

 1. Heel interessant en nuttig. Bedankt om te delen! Vraagje, door wat zou je iShares € Aggregate Bond UCITS ETF EUR (Dist) (EUR) | IEAG 25% kunnen vervangen in je portefeuille? omdat je correct aangeeft dat huidige klimaat voor obligaties minder interessant is.
  Bedankt!

  • Hey bedankt voor je vraag! Er is niet veel anders als een spaar-of termijnrekening waar je de obligaties mee kan vervangen op het moment..

   Ik weet niet als je een tak21 hebt maar dat kan je ook beschouwen als stabiel gedeelte.

   Nu het is een feit dat de rentestanden laag staan maar desalniettemin zijn de koersen van deze obligatie ETF’s nog doorgestegen. Ook kunnen de koersen van obligaties stijgen bij een daling op de aandelenmarkt en dat heb je bij cash of een Termijnrekening niet!

   Aan jou de keuze..

 2. Hallo,

  Ik ben nog niet begonnen met beleggen, en heb de volgende vraag omdat je het volgende schrijft: waarom moet je herbalanceren, en wat houdt dat juist in, aub?

  ‘Géén beheer buiten dan één keer herbalanceren per jaar’

  Mvg

  • Dag Dieter, bedankt voor je vraag!

   Wat ik bedoel met herbalanceren is dus stel dat je kiest om je portefeuille helft helft te verdelen tussen aandelen en obligaties dan zit je op 50/50. Maar door koersschommelingen kan het zijn dat de verdeling gaat afwijken.
   1 keer per jaar kan je dit dus best nakijken om dan je portefeuille te ‘herbalanceren’ naar de oorspronkelijke verdeling.

   Als je nog vragen hebt, shoot!

 3. Hoi

  Hierbij iets dat mij niet volledig duidelijk is.
  Of een aandeel duur of goedkoop op de markt staat kan je aan verschillende factoren zien. Hoe kan je dit bij een etf zien want in neem aan dat de aankoop ook afhankelijk is van vraag en aanbod?

  Alvast bedankt
  Mvg

  • Hey Nik de koers van een ETF is ook afhankelijk van vraag en aanbod maar de koers zou normaal gezien het verloop van de index die de ETF volgt moeten volgen.

   Dus stel nu dat de ETF die je overweegt te kopen de S&P500 volgt dan kan je dus gaan kijken of de S&P500 duur gewaardeerd staat of niet.

 4. Hallo

  Ik zit nog niet zo lang in het beleggen en ik heb een vraagje. Momenteel beleg ik via Bolero, dit is een app van KBC.
  Nu vind ik persoonlijk de kosten zeer hoog.
  Ik zou +/- rond de 300 euro per maand willen investeren.
  Maar het vergroten van de portefeuille met 1 of 2 posities per maand brengt enorm veel kosten mee. Het lijkt mij dus moeilijk dit rendabel te maken.

  Nu is mijn vraag: hoe moet ik hier mee omgaan? Is het als belgische belleger interresant om bijvoorbeeld DeGiro (nederland) te gaan gebruiken, waar je 1 ETF per maand gratis kunt aankopen?

  • Hey Wannes, waarom beleg je niet om de 3 of 4 maanden?

   Als je 1000 euro zou investeren met een transactiekost van 7,5 euro + beurstaks dan zit je aan ongeveer 10 euro. 10 euro per kwartaal zou uitkomen op 40 euro per jaar.

   Het kan interessant zijn om over te stappen natuurlijk maar dat is een kwestie van kosten versus de service die je verwacht.

   Persoonlijk spaar ik het hele jaar door en stap in aan het begin van het jaar om de kosten te minimaliseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in