ETF Top 5: indexbeleggen in de NASDAQ

6
ETF Top 5_ indexbeleggen in nasdaq

NIEUW:
Vanaf nu zijn er portfolio templates beschikbaar!
Ontdek de templates op de pagina: Portfolio Templates.

Daarnaast kan je nu ook bij mij terecht voor coachingsessies!
Ontdek de programma’s op de pagina: Coaching voor beleggers.

Inleiding ETF Top 5

Het opstellen van een ETF portefeuille biedt veel mogelijkheden, héél veel mogelijkheden. In deze nieuwe serie van blogposts wil ik graag helpen bij het kiezen uit de grote ETF databank. In dit artikel de wereldberoemde index: de NASDAQ.

Volg mij op facebook en twitter!

Keuzes maken

Sinds januari vorig jaar werd de wetgeving rond PRIIP’s (Packaged Retail Investment and Insurance Products) actief. Deze wet moest ervoor zorgen dat de transparantie rond beleggingsproducten vergroot werd voor individuele beleggers. Op deze manier probeert Europa de kleine belegger meer te beschermen. Uitgevers van ETF’s zijn dus in Europa verplicht om een essentieel informatiedocument (EID of KID) te voorzien alvorens de ETF verhandeld mag worden.

Helaas zijn er een héél aantal populaire Amerikaanse ETF’s die hierdoor niet meer aankoopbaar worden voor Europese beleggers waaronder de immens populaire QQQ, die de NASDAQ volgt. De reden dat deze ETF’s niet meer verhandelbaar zijn is simpelweg omdat ze geen Nederlandstalig EID hebben…

De NASDAQ is een beurs die wordt bedreven door de Amerikaanse National Association of Securities Dealers. Op deze beurs worden vooral aandelen van technologiebedrijven verhandeld. NASDAQ is oorspronkelijk een afkorting voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations (Nederlands: ‘Automatische Prijsstelling van de Nationale Vereniging van Effectenhandelaren’).

bron: Wikipedia

De NASDAQ is dus één van de grootste en ook één van de bekendste beurzen ter wereld. Er zijn tal van bekende tech bedrijven die hierop noteren. Het ligt dus voor de hand dat er veel beleggers zijn die graag deze index willen tracken. Gelukkig zijn er wel een aantal alternatieven te verkrijgen in Europa!

Natuurlijk heb ik niet zomaar een ETF Top 5 samengesteld met de natte vinger! Iedere ETF die ik geselecteerd heb is goedkoop (zo laag mogelijke TER) en in de meeste gevallen kapitaliserend zodat dividenden fiscaal aantrekkelijk opnieuw geherinvesteerd worden.

Door te gaan filteren op deze eigenschappen voldoen deze trackers helemaal aan de strategie van een passieve indexportefeuille.

De Top 5

De ETF Top 5 voor het beleggen in de NASDAQ:

Dit zijn ze dan. Stuk voor stuk ETF’s die uitgegeven worden door de grote namen op het vlak van low cost investing. Indien jij dus wilt beleggen in de NASDAQ is één van bovenstaande ETF’s perfect hiervoor.

Natuurlijk kan je 1001 lijstjes maken telkens met verschillende combinaties. Iedere belegger zijn situatie is ook anders dus zal er ook een andere ETF geschikt zijn. Toch denk ik dat voor de meeste mensen één van bovenstaande trackers perfect zijn. Combineren heeft volgens mij weinig zin. Het enige wat je dan gaat krijgen is overlap.

Slot

Voila dat was weer een nieuwe post in de ETF top 5 serie, wat denken jullie van het lijstje? Zijn er ETF’s die jullie ook gebruiken in jullie portefeuilles? Heb ik nog ETF’s gemist? Let me know!

Indien er een categorie van ETF’s is die jij graag aan bod wil zien komen aarzel niet om te reageren!

Bekijk hier alle andere ETF Top 5 posts!

Wil jij ook dagelijkse leuke posts op je tijdlijn zien verschijnen die te maken hebben met de beurs en beleggen? Kom dan zeker ook eens kijken op mijn Facebook (@debelgischebelegger), Twitterpagina (@DBBelegger) of Instagram (@debelgischebelegger)! Join onze community van bijna 2000 beleggers en wordt ook een “Belgische Belegger”! 👍

6 REACTIES

 1. SPLV/USMV kopen en wat hedgen door calls te schrijven op de gewone index. Reduceert je volatiliteit enorm en op de lange termijn (als je het volhoudt, volatility de vol van volhouden 🙂 kost het je geen rendement.

 2. Geachte,

  bestaat er een etf in europa verhandelbaar die de inhoud heeft van de phlx(semiconductor) index(ééntje zoals sox,soxx,smh)
  Zo ja,wat is de ticker?
  Dank bij voorbaat
  Pascal

 3. Ik ben op zoek naar etf’s (Long en short) met hefboom op indexen en met een KID natuurlijk. Wie kan aanvullen?

  Bvb:
  3x short eurostoxx 500 =3eus
  2x long nasdaq = lqq

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in