ETF Top 5: indexbeleggen in de S&P500

0
ETF Top 5_ indexbeleggen in s&p500

Inleiding ETF Top 5

Het opstellen van een ETF portefeuille biedt veel mogelijkheden, héél veel mogelijkheden. In deze nieuwe serie van blogposts wil ik graag helpen bij het kiezen uit de grote ETF databank. In dit artikel de wereldberoemde index: de S&P500.

wereldwijd beleggen
Eenvoudig wereldwijd gespreid beleggen met een ETF
bron: Google

Volg mij op facebook en twitter!

Keuzes maken

Sinds januari vorig jaar werd de wetgeving rond PRIIP’s (Packaged Retail Investment and Insurance Products) actief. Deze wet moest ervoor zorgen dat de transparantie rond beleggingsproducten vergroot werd voor individuele beleggers. Op deze manier probeert Europa de kleine belegger meer te beschermen. Uitgevers van ETF’s zijn dus in Europa verplicht om een essentieel informatiedocument (EID of KID) te voorzien alvorens de ETF verhandeld mag worden.

Helaas zijn er een héél aantal populaire Amerikaanse ETF’s die hierdoor niet meer aankoopbaar worden voor Europese beleggers. De reden dat deze ETF’s niet meer verhandelbaar zijn is simpelweg omdat ze geen Nederlandstalig EID hebben…

De S&P 500 (kortweg “de S&P”) is een aandelenindex van de Verenigde Staten die een zeer betrouwbaar beeld geeft van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie zijn opgenomen in deze index, die samengesteld wordt door de kredietbeoordelaarStandard & Poor’s. De S&P 500 aandelenindex wordt door beleggers veel gebruikt, meer nog dan de Dow Jones Industrial Average index die bij het brede publiek bekender is. Tevens is de index een onderdeel van de Index of Leading Economic Indicators van het United States Department of Commerce.

bron: Wikipedia

De S&P500 is dé meest aangeprezen index om in te beleggen. Natuurlijk komt dit door het feit dat het indexbeleggen ontstaan is in de VS. Daarnaast zullen de goede rendementen van de Amerikaanse beurs ten opzichte van de rest in de laatste jaren er ook wel mee te maken hebben. Persoonlijk ben ik eerder voor een globale spreiding maar als je graag wilt beleggen in de USA is deze index hier perfect voor!

Natuurlijk heb ik niet zomaar een ETF Top 5 samengesteld met de natte vinger! Iedere ETF die ik geselecteerd heb is goedkoop (zo laag mogelijke TER) en in de meeste gevallen kapitaliserend zodat dividenden fiscaal aantrekkelijk opnieuw geherinvesteerd worden.

Door te gaan filteren op deze eigenschappen voldoen deze trackers helemaal aan de strategie van een passieve indexportefeuille.

Boglehead foto
Foto van een Boglehead figuurtje
bron: Google

De Top 5

De ETF Top 5 voor het beleggen in de S&P500:

Dit zijn ze dan. Stuk voor stuk ETF’s die uitgegeven worden door de grote namen op het vlak van low cost investing. Indien jij dus wilt beleggen in de S&P500 is één van bovenstaande ETF’s perfect hiervoor.

Natuurlijk kan je 1001 lijstjes maken telkens met verschillende combinaties. Iedere belegger zijn situatie is ook anders dus zal er ook een andere ETF geschikt zijn. Toch denk ik dat voor de meeste mensen één van bovenstaande trackers perfect zijn. Combineren heeft volgens mij weinig zin. Het enige wat je dan gaat krijgen is overlap.

Slot

Voila dat was weer een nieuwe post in de ETF top 5 serie, wat denken jullie van het lijstje? Zijn er ETF’s die jullie ook gebruiken in jullie portefeuilles? Heb ik nog ETF’s gemist? Let me know!

Indien er een categorie van ETF’s is die jij graag aan bod wil zien komen aarzel niet om te reageren!

Bekijk hier alle andere ETF Top 5 posts!

Wil jij ook dagelijkse leuke posts op je tijdlijn zien verschijnen die te maken hebben met de beurs en beleggen? Kom dan zeker ook eens kijken op mijn Facebook (@debelgischebelegger), Twitterpagina (@DBBelegger) of Instagram (@debelgischebelegger)! Join onze community van bijna 2000 beleggers en wordt ook een “Belgische Belegger”! 👍

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in