ETF Top 5: indexbeleggen in dividendaandelen

8
ETF Top 5_ indexbeleggen in dividendaandelen

Inleiding ETF Top 5

Het opstellen van een ETF portefeuille biedt veel mogelijkheden, héél veel mogelijkheden. In deze nieuwe serie van blogposts wil ik graag helpen bij het kiezen uit de grote ETF databank. In dit artikel de categorie: dividendaandelen.

wereldwijd beleggen
Eenvoudig wereldwijd gespreid beleggen met een ETF
bron: Google

Volg mij op facebook en twitter!

Keuzes maken

Een extra inkomen, velen dromen ervan, sommigen realiseren het. In principe ligt dit makkelijk binnen handbereik door middel van dividend beleggen. Dividenden kunnen een pad zijn naar financiële onafhankelijkheid, vanaf het moment dat je uitgaves gedekt zijn door je inkomsten uit dividenden ben je in principe financieel vrij! Mooi toch?

Natuurlijk heb ik niet zomaar een ETF Top 5 samengesteld met de natte vinger! Iedere ETF die ik geselecteerd heb is goedkoop (zo laag mogelijke TER) en in de meeste gevallen kapitaliserend zodat dividenden fiscaal aantrekkelijk opnieuw geherinvesteerd worden.

Door te gaan filteren op deze eigenschappen voldoen deze trackers helemaal aan de strategie van een passieve indexportefeuille.

Boglehead foto
Foto van een Boglehead figuurtje
bron: Google

De Top 5

De ETF Top 5 voor het beleggen in dividendaandelen:

Dit zijn ze dan. Stuk voor stuk ETF’s die uitgegeven worden door de grote namen op het vlak van low cost investing. Indien jij dus wilt dividend beleggen is één van bovenstaande ETF’s perfect hiervoor.

Natuurlijk kan je 1001 lijstjes maken telkens met verschillende combinaties. Iedere belegger zijn situatie is ook anders dus zal er ook een andere ETF geschikt zijn. Toch denk ik dat voor de meeste mensen één van bovenstaande trackers perfect zijn. Combineren heeft volgens mij weinig zin. Het enige wat je dan gaat krijgen is overlap.

Slot

Voila dat was weer een nieuwe post in de ETF top 5 serie, wat denken jullie van het lijstje? Zijn er ETF’s die jullie ook gebruiken in jullie portefeuilles? Heb ik nog ETF’s gemist? Let me know!

Indien er een categorie van ETF’s is die jij graag aan bod wil zien komen aarzel niet om te reageren!

Bekijk hier alle andere ETF Top 5 posts!

Wil jij ook dagelijkse leuke posts op je tijdlijn zien verschijnen die te maken hebben met de beurs en beleggen? Kom dan zeker ook eens kijken op mijn Facebook (@debelgischebelegger), Twitterpagina (@DBBelegger) of Instagram (@debelgischebelegger)! Join onze community van bijna 2000 beleggers en wordt ook een “Belgische Belegger”! 👍

8 REACTIES

 1. Beste

  VHYL heb ik in pdf en ben ik wel tevreden over.

  Is er ook een top 5 over Multi Asset ETF’s? Of vindt u dit niet interessant?

  Alvast bedankt

 2. Ik heb een gelijkaardige vraag als Dieter, maar misschien zijn er wel goede alternatieven. Holdings noteren vaak aan een aanzienlijke korting en behalen vaak betere rendementen op lange termijn door zich te focussen op een beperke set kwaliteitsaandelen, maar vele van die bedrijven richten zich nogal op dividend, en wat zou ik daar momenteel mee doen: herbeleggen, maar dan wel na betaling van 30% belastingen :-(. Indexfondsen die niets uitkeren zijn mijn alternatief, maar ik krijg steeds vaker het gevoel dat ik toch maar de kudde volg: onderliggende waarden worden aangekocht los van hun prestaties, ook al zou die koers veel te hoog staan. Dan maar de klassieke “mutual funds” ? Daar heerst de cultuur van retributievergoedingen aan de bank waar je je fonds parkeert, zonder dat die daar enige meerwaarde voor creëert (toch voor beleggers als ik die zelf op zoek gaan en zich niet laten overtuigen bij een kopje koffie). Een ETF die belegt in GBL, AvH, Sofina en nog een stuk of 100 buitenlandse evenknieën en die de dividenden herinvesteert, ja dat zou me ideaal lijken. Als die niet bestaat, is er dan iets dat er goed op lijkt?

  • Hey Bert, ik snap je bedenkingen. Het probleem met holdings (en individuele aandelen) is dat je achteraf pas weet welke goed gepresteerd hebben. Op voorhand is dat veel moeilijker te voorspellen. Oké er is een korting maar dat wil nog niet zeggen dat die korting ooit weggewerkt gaat worden. 80% van de professionele fondsbeheerders kunnen de index niet verslaan op lange termijn. Waarom zou dat voor een holding anders zijn? Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de doelen van de holding overeenkomen met jouw beleggingsdoelen. Begrijp me niet verkeerd. Holdings zijn goed om diversificatie aan te brengen in een portefeuille maar ik vind een fysieke ETF die een globale index volgt beter. Zoals je zelf al aanhaalt wordt het dividend fiscaal voordelig herbelegd en heb je met 1 product een zeer grote globale spreiding in je portefeuille.

 3. Ik zoek ETF’s met een Europees paspoort die beleggen in goud, zilver, goud- en zilvermijnen waarop bij aan- en verkoop maar 0,12% beurstaks van toepassing is. Ik beleg via Bolero

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in