ETF Top 5: indexbeleggen in water

4
ETF Top 5_ beleggen in water cover foto

Inleiding ETF Top 5

Het is weer Top 5 Tuesday!

Het opstellen van een ETF portefeuille biedt veel mogelijkheden, héél veel mogelijkheden. In deze nieuwe serie van blogposts wil ik graag helpen bij het kiezen uit de grote ETF databank. In dit artikel de categorie: water.

wereldwijd beleggen
Eenvoudig wereldwijd gespreid beleggen met een ETF
bron: Google

Keuzes maken

Water… Er dreigt schaarste en water wordt niet voor niets het blauwe goud genoemd. Vanuit dat opzicht is de watersector (als je het zo kan noemen) zéér interessant om in te beleggen!

Natuurlijk heb ik niet zomaar een ETF Top 5 samengesteld met de natte vinger! Ik zoek specifiek naar ETF’s met zo laag mogelijke lopende kosten die de index fysiek repliceren en de dividenden herbeleggen. Natuurlijk voldoen de ETF’s die ik vind niet altijd helemaal aan deze regels maar als er speciale zaken zijn dan vermeld ik ze zeker.

Boglehead foto
Foto van een Boglehead figuurtje
bron: Google

De Top 5:

De ETF Top 5 voor het beleggen in water:

NaamTickerBeursLopende kostenDividendbeleid
iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist) (EUR) IQQQXETRA0,65%uitkerend
Lyxor World Water UCITS ETF Dist (EUR) LYM8XETRA0,60%uitkerend
iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) (EUR) IQQHXETRA0,65%uitkerend
Xtrackers MSCI World Utilities UCITS ETF 1C (EUR) XDWUXETRA0,30%herbeleggend
Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF (Dist) (EUR) SMLDXETRA0,50%uitkerend

Wow moeilijk om 5 ETF’s te vinden die beleggen in het thema water.. Vandaar zitten er enkele vreemde eendjes tussen, meer info hieronder

iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist) (EUR)

Niet de eerste (en waarschijnlijk ook niet de laatste) keer dat een ETF van Ishares bovenaan mijn lijstje staat. Deze globaal gespreide ETF focust zich echt op het thema water en doet dat goed! Het is de grootste in termen van fondsvermogen, een solide optie dus.

Lyxor World Water UCITS ETF Dist (EUR)

Als tweede de ETF van Lyxor. Ook deze ETF focust zich echt op het water thema. Deze ETF volgt de World Water cw Total Return Index en ligt qua rendement op quasi hetzelfde niveau als de Ishares ETF van hierboven. Het enige verschil is dat deze ETF iets goedkoper is!

iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) (EUR)

En toen waren de specifieke ETF’s die beleggen in water opgebruikt. Misschien dat er in de toekomst nog gaan bijkomen maar dat is afwachten. Om in (ongeveer) hetzelfde thema te blijven schuif ik deze ETF naar voren. Ze belegd in “clean energy”. Maar er zijn veel bedrijven die bezig zijn met het produceren van hernieuwbare energie die ook testen doen met waterstof, waterkracht enzovoort. Vandaar dat ik vond dat deze ook in het rijtje thuis hoorde.

Xtrackers MSCI World Utilities UCITS ETF 1C (EUR)

Naast de “clean energy” ETF van hierboven vind ik dat deze er ook wel bij past. Deze ETF volgt een index die samengesteld is met utilities oftewel nutsbedrijven. Zoals je wellicht wel weet of niet weet zijn er veel nutsbedrijven die zich bezighouden met waterverwerking, waterzuivering. Dus de redenen voor het toevoegen van deze ETF aan de top 5 liggen eigenlijk in lijn met de redenen voor de toevoeging van de vorige ETF in de top 5.

Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF (Dist) (EUR)

Als laatst hebben we dan deze ETF die belegd in Amerikaanse energie infrastructuur. Watervoorraden hebben is één ding, maar je moet het water ook tot bij je mensen krijgen.. Deze bedrijven bouwen en renoveren de bestaande energie infrastructuur en kunnen dus profiteren van een schaarste van het blauwe goud!

Slot

Voila dat was weer een nieuwe post in de ETF top 5 serie, wat denken jullie van het lijstje? Zijn er ETF’s die jullie ook gebruiken in jullie portefeuilles? Heb ik nog ETF’s gemist? Let me know!

Indien er een categorie van ETF’s is die jij graag aan bod wil zien komen aarzel niet om te reageren!

Bekijk hier alle andere ETF Top 5 posts!

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in