“Goud produceert niets.”

0

Dixit niemand minder dan, Warren Buffett. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in 2018 gaf hij zijn ongezouten mening over het edelmetaal.

Aandeelhoudersvergadering Berkshire Hathaway
bron:
https://medium.com

Volg mij op facebook en twitter!

Als Buffett iets zegt dan luisteren de meeste beleggers wel naar wat hij te vertellen heeft. Vorig jaar gaf hij zijn mening over een belegging in goud versus een belegging in aandelen. Hij toonde met een voorbeeld aan waarom de keuze voor aandelen een no brainer is.

For every dollar you could have made in American business, you’d have less than a penny of gain by buying into a store of value which people tell you to run to every time you get scared by the headlines.

Warren Buffett

Doorheen de jaren is Buffett altijd al een hevige voorstander geweest van beleggen in aandelen. Hij heeft er, om het lichtjes uit te drukken, redelijk wat succes mee behaald. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering vergeleek hij aandelen en goud op een manier waarop zijn boodschap echt wel duidelijk werd.

Prestatie van Berkshire Hathaway versus de S&P500
bron:
https://www.businessinsider.com

Hij begon de vergadering met een verhaal over zijn eerste investering om de aanwezigen een beeld te schetsen over hoe ze een belegging of investering moeten bekijken. Als je zoals Buffett je eerste belegging moest doen in 1942 dan moest je volgens Buffett enkel maar inzien dat de VS het goed ging doen op de lange termijn. Hij zei: “You basically had to make one investment decision.”

De ideale belegging voor Buffett in die tijd waren Amerikaans bedrijven, desondanks alle onheil die de tweede wereldoorlog met zich meebracht, en het was net die onheil en onzekerheid wat ervoor zorgde dat veel beleggers ervoor kozen om te beleggen in het veilige edelmetaal, een tastbaar en veilig product volgens velen.

Maar Buffett bewees aan de hand van cijfers dat aandelen en niet goud op de lange termijn meer rendement bieden. Nadat hij aan het publiek vroeg om te raden tot welk bedrag een belegging van 10 000 dollar in de S&P500 van 1942 tot nu gegroeid was onthulde hij het eindbedrag… die 10 000 dollar zou nu 51 000 000 dollar waard zijn, oftewel 51 miljoen.

Standbeeld van de stier van Wallstreet, symbool van de lange bullmarket
bron: https://www.rttnews.com

Indien je je 10 000 dollar in goud had geïnvesteerd daarentegen dan zou je eindigen met (ook een mooi bedrag) 400 000 dollar. Maar het verschil in return op de lange termijn is gigantisch!

While the businesses were reinvesting in more plants and new inventions came along, you would … look into your safety deposit box, and you’ve have your 300 ounces of gold. And you would look at it, and you could fondle it, I mean, whatever you wanted to do with it. But it didn’t produce anything. It was never going to produce anything. And what would you have today? You would have 300 ounces of gold just like you had in March of 1942, and it would be worth approximately $400,000.

Warren Buffett
Quote van Warren Buffett
bron:
http://www.msbexecutive.com

Wat denken jullie, is goud overbodig in een beleggingsportefeuille? Of heeft Buffett het compleet bij het verkeerde eind? Beleggen jullie in goud, waarom wel waarom niet?

Kom ook eens kijken op mijn facebook of twitterpagina en voel je vrij om te liken, reageren en te delen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in