5: Probeer nooit om de markt te timen

0
5 probeer nooit om de markt te timen cover foto

Na een periode van stilte op de blog is het tijd om de draad weer op te pikken, vandaag gaan we verder met de beleggingsprincipes van de Bogleheads!

Er is zeer veel onderzoek wat aantoont dat de gemiddelde fondsenbelegger in realiteit veel slechtere rendementen haalt als de fondsen waarin ze beleggen. Dit komt doordat ze de neiging hebben om in te kopen nadat een fonds goede prestaties laat zien en omdat ze daarnaast ook de neiging hebben om een fonds te verkopen nadat het minder goede resultaten heeft laten zien. Studies over de timing van het instap- en uitstap moment zijn met de conclusie geëindigd dat er geen bewijs is van een positief effect van deze transacties op de rendementen van deze beleggers.

De overgrote meerderheid van deze beleggers hun resultaten zijn lager als die van de markt door twee veelvoorkomende fouten met betrekking tot de timing van hun in- en uitstap:

  • Ze kopen de “top performers” van de laatste jaren
  • Ze laten zich leiden door hun emoties bij het bepalen van de richting die de aandelenmarkt in hun ogen uitgaat

Dit aan- en verkoopwijze leidt dus tot een strategie van buy high en sell low, het tegenovergestelde van buy low, sell high.

Met deze strategie zal de belegger gegarandeerd mindere resultaten halen, het is dus niet aangeraden om je te laten leiden door historische prestaties of de waan van de dag bij het selecteren van fondsen of ETF’s.

Bogleheads zijn zich bewust van deze “behavioral errors” en om deze te vermijden stellen ze een plan op, een beleggingsplan waarin ze hun strategie beschrijven en hier houden ze zich ook aan. Het volgen van een plan en je niet laten leiden door emoties is een goede strategie en het levert ook goede resultaten op over de lange termijn.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in