fbpx

Vermijd deze 6 fouten als je begint met beleggen!

Inleiding

Iedereen maakt fouten. IE-DE-REEN. En als jij geen fouten maakt, wel proficiat dan ben jij perfect! Maar dat geloof ik niet. Leren beleggen is een proces van vallen en opstaan en beginnersfouten zijn een deel van het leerproces. Sommigen hebben geluk en komen zonder kleerscheuren door de beginperiode maar andere beleggers hebben minder geluk en zijn in het ergste geval overtuigd van het “kwaadaardige” karakter van de beurs. In deze blogpost geef ik jou een aantal fouten die vaak voorkomen maar die je gemakkelijk kunt vermijden.

Meer lezen over beleggen in ETF’s?
Ontdek alle artikelen op de pagina: De Beste ETF’s

Hoge kosten

Een zeer belangrijk aspect van beleggen is de kosten. Veel mensen beginnen met beleggen bij hun huisbank. Niets mis mee, althans als je graag veel betaalt. De grootbanken hebben wel degelijk goede fondsen maar het probleem is dat deze veel te duur zijn. Veel voorkomende kosten zijn onder andere: instapkosten, uitstapkosten, lopende kosten, dossierkosten, transactiekosten enzovoort.

impact van kosten op beleggingen
Impact van kosten op je beleggingen
bron: artofthinkingsmart

Nu bij de meeste beleggingsproducten heb je wel kosten, beurstaks bijvoorbeeld zal je altijd betalen. Maar probeer toch om deze kosten tot een minimum te beperken. Iedere extra kost vreet aan het rendement van jou portefeuille! 1% lopende kosten lijkt misschien niet veel maar als je dit bedrag kan behouden en laten compounden dan kan je wel op grote bedragen uitkomen. Het loont dus van je portefeuille zo low cost mogelijk te maken en te houden.

Vertrouwen op “experts”

Financieel nieuws is overal en onmiddellijk beschikbaar tegenwoordig. Als beginnend belegger ben je in veel gevallen zeer gemotiveerd om het goed te doen op de beurs en bijgevolg lees je veel financiële nieuwsberichten. Op je zoektocht naar relevant financieel nieuws ga je waarschijnlijk ook stoten op mensen die je proberen wijs te maken dat ze “the next big thing” ontdekt hebben of nog andere die lopen te roepen dat er een crash aankomt.

Als ik je één tip mag geven, geloof hier niets van beste mensen! Niemand, maar dan ook niemand weet hoe de financiële markt eruit ziet binnen een jaar, maand of zelfs een week! Nu klinkt dit wel misschien cliché om dit te lezen op een financiële blog zoals de mijne. Maar ik heb wel een overtuigend argument…

Stel nu dat jij zou weten hoe de beurs het ging doen volgende week, zou jij hier dan mee te koop lopen? ECHT NIET! Ik zou gewoon #YOLO all in calls of puts gaan, om me vervolgens een dikke te laten uitbetalen en dan zou ik zowat verdwijnen van de aardbol. Totdat mijn geld op is weliswaar dan zou ik dat gewoon nog eens doen. Rinse and repeat.

Trendbeleggen

Bitcoin, technologie aandelen, aandelen van spoorwegen, oliebedrijven, vliegtuigbouwers, cannabisproducenten you name it. Trends komen en gaan. Natuurlijk zou het leuk zijn moest je als belegger hier een graantje van kunnen meepikken. Maar zoals er vaak gezegd wordt “There’s no free lunch in investing.”.

Het moeilijke aan beleggen in trends is dat wanneer de trend bekend wordt bij het grote publiek dat het aandeel in kwestie er meestal al een helse rit naar boven heeft opzitten. Wij als kleine beleggers zijn dus praktisch altijd te laat. Veel beginnende beleggers laten zich toch verleiden door de zogenaamde “experts” om hier toch nog in te beleggen en helaas stappen ze vaak in op een hoogtepunt van de koers.

Grafiek van de dotcom bubble
Grafiek van de dotcom bubble
bron: Investopedia

Je raadt al wat er daarna gebeurt… Inderdaad, de zeepbel wordt doorprikt en de koers gaat naar beneden. De beginnende belegger blijft teleurgesteld achter. Mijn advies? Blijf weg van trends tenzij je er vroeg bij bent, heel vroeg.

Markttiming

Het timen van de markt is een losers game. Zoals ik hierboven al schreef weet niemand wat de markt gaat doen op de korte of lange termijn. Je kan proberen de markt te timen maar wees niet verbaasd als dit op een sisser uitdraait. Een redelijk aanvaard concept in de financiële wereld is de Efficient Market Hypothesis. Deze hypothese stelt dat alle beschikbare informatie reeds opgenomen is in de beurskoersen en dus in de prijzen van de aandelen. Indien jij de markt gaat proberen timen zeg je dus eigenlijk dat jij meer weet als de markt.

Grafische voorstelling van de gedachtegang van iemand die de markt probeert te timen
Grafische voorstelling van de gedachtegang van iemand die de markt probeert te timen
bron: ValueWalk

Nu tenzij je gisteren samen met de CEO van een beursgenoteerd bedrijf op de golfbaan stond of dat je gebruik maakt van sattelietbeelden om de bezetting van de parking van de McDonalds te kunnen analyseren denk ik dat je best bescheiden kan blijven en aanvaarden dat niets of niemand exact weet wat de markt gaat doen.

Indien je eens wilt proberen de markt te verslaan door je in- en uitstap te timen dan kan je dit market timing spel eens proberen. Laat me wel even weten hoe het jou is bevallen 🙂

Onbezonnen beleggen

Als leek op de beurs onmiddelijk al je spaargeld in aandelen steken zonder onderzoek te doen is a recipe for disaster! Nochtans maken veel beginnende beleggers zich hier schuldig aan. Ze kennen een bedrijf en zijn fan van het product of de dienst dat het bedrijf levert en beslissen op basis daarvan om erin te beleggen. Not good.

eddie murphy meme
Think before you invest!
bron: Medium

Alvorens je beslist om te beleggen in een aandeel moet je je huiswerk maken. Lees de jaarverslagen, analyseer de financials en het management, de sector, de toekomstperspectieven enzovoort. Als je een huis koopt kijk je toch ook naar de ligging, het dak, de elektriciteit, de prijs,.. Beleggen in individuele aandelen is een vak apart en ik raad je dus ook aan om je hier echt in te verdiepen alvorens je hieraan begint. Als beginner kan je je best focussen op fondsen en ETF’s.

Overtrading

Aandeel kopen, 5% winst, BOEM weer verkopen, yes winst in the pocket. Tuurlijk, 5% min de kosten… Je broker en de Belgische staat zijn jou dankbaar. Te veel handelen op de beursvloer knaagt aan het rendement van jou portefeuille.

Te veel handelen kan een serieuze impact hebben op jou rendement
bron: The Balance

Het is dus raadzaam van transacties tot een minimum te beperken. Iedere onnodige transactie zorgt ervoor dat er een deel van de winst wegvloeit naar je makelaar of naar dat gat in de begroting wat ondertussen al ongeveer even groot is als het gat in de ozonlaag.

Slot

Als beginnend belegger zijn er zeer veel valkuilen op de weg naar een gezonde portefeuille. Natuurlijk blijft het moeilijk om geen fouten te maken, zoals ik al zei in de inleiding, niemand is perfect. Maar met deze tips hoop ik je toch te behoeden voor het onnodig betalen van leergeld.

Heb jij ook fouten gemaakt bij het beleggen? Welke tips heb jij voor beginnende beleggers?

Meer lezen over? Check mijn posts in de categorie beleggingsstrategie.

Wil jij ook dagelijkse leuke posts op je tijdlijn zien verschijnen die te maken hebben met de beurs en beleggen? Kom dan zeker ook eens kijken op mijn Facebook (@debelgischebelegger), Twitterpagina (@DBBelegger) of Instagram (@debelgischebelegger)! Join onze community van bijna 3000 beleggers en wordt ook een “Belgische Belegger”! 👍

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen