Wat is ETF beleggen en waarom werkt het?

0
Wat is ETF beleggen en waarom werkt het_ cover foto

De meesten zullen er wel al van gehoord hebben, het ETF beleggen of beter gezegd indexbeleggen. Maar wat is indexbeleggen eigenlijk? Vanwaar komt het en op welke filosofie steunt het concept? Wat zijn de voordelen van passief beleggen in ETF’s ten opzichte van actief beleggen in aandelen of het beleggen in fondsen? En hoe kan je deze strategie implementeren in België?

In dit artikel ga ik de basis bespreken van het indexen, vanwaar het komt en op welke financiële theorie dit gebaseerd is. In komende artikels ga ik uitgebreid toelichten wat de voordelen zijn ten opzichte van actieve fondsen, hoe men deze strategie kan toepassen en wat de mogelijkheden zijn in België.

Let’s get started

Volg mij op facebook en twitter!

Wat is ETF beleggen oftewel indexbeleggen?

ETF beleggen is geld beleggen in een aandelenindex. Een index is een korf van verschillende aandelen waardoor je dus je geld spreidt over al de aandelen die tot de index behoren. Je koopt dus als het ware de index.

In België is een lokale index bijvoorbeeld de Bel20. Deze index is een korf van maximaal 20 Belgische aandelen gerangschikt op basis van hun vrije marktkapitalisatie.

De actuele samenstelling en weging van de Bel20 vind je op de website van Euronext.

Maar er zijn nog talloze andere indexen de index provider Dow Jones heeft er bijvoorbeeld 130 000.

Maar wat is ETF, een ETF of ETF beleggen dan?

Heel simpel. Veel beleggers gebruiken de termen indexbeleggen en ETF beleggen door mekaar. Een ETF is het product waarmee je kan beleggen in een bepaalde index. En dus is ETF beleggen een andere term voor indexbeleggen.

Maar dit is enkel zo in Europa want in de V.S. zijn er zeer veel indexfondsen. Hierdoor gebruiken ze er minder ETF’s en is de algemene benaming daar “index investing”.

Hoe is indexbeleggen ontstaan?

Het eerste model voor een indexfonds stamt uit 1960. Twee studenten van de universiteit van Chicago kwamen met het idee op de proppen van een onbeheerd beleggingsvehikel. Op dat moment was er weinig steun voor hun idee maar het leidde wel tot de creatie van het eerste indexfonds in het volgende decennia.

De meest bekende indexfonds aanbieder is waarschijnlijk The Vanguard Group. Dit bedrijf werd gesticht door John Bogle in 1974 en hij wordt ook wel eens de vader van het indexbeleggen genoemd. Op 31 december 1975 startte hij zijn eerste indexfonds genaamd “First Index Investment Trust” wat later bekend zou worden als de “Vanguard 500 Index Fund” wat gebaseerd is op de S&P500.

In het begin waren tegenstanders sceptisch, waarom zouden beleggers tevreden zijn met gemiddelde rendementen? Maar naarmate er meer en meer studies verschenen die erop wezen dat het overgrote deel van de actief beheerde fondsen hun benchmark niet verslaan werd het indexbeleggen almaar populairder.

Op dit moment hebben indexfondsen ongeveer 29% marktaandeel van de Amerikaanse markt.

Waarop is indexbeleggen gebaseerd?

Indexbeleggen is gebaseerd op de “Efficient Market Hypothesis”. Deze theorie gaat ervanuit dat het onmogelijk is om meer rendement te halen als de markt omdat de financiële markt efficiënt is in het bepalen van de prijs van een effect. De EMH gaat ervan uit dat alle bekende informatie over een aandeel reeds ingecalculeerd zit in de prijs hierdoor zou het onmogelijk worden om de markt te verslaan door stockpicking of marktiming. De enige manier waarmee de belegger eventuele hogere rendementen kan behalen is door: te beleggen in riskantere effecten, simpelweg door geluk of door te beschikken over inside information.

Alhoewel het de basis is van de “modern portfolio theory” zijn er veel tegenstanders. Warren Buffett bijvoorbeeld heeft de markt over een grote periode weten te verslaan en dat is in de EMH theoretisch niet mogelijk. Dus niet iedereen is overtuigd.

Slot

Tot zover een korte inleiding in passief of indexbeleggen, in komende artikels kom ik nog uitgebreid terug op indexbeleggen en de voor- en nadelen hiervan. Ik hoop dat je hiermee een duidelijker beeld krijgt van indexbeleggen.

Wil jij graag een portefeuille samenstellen op basis van het indexbeleggen? Klik dan op één van onderstaande links om enkele eenvoudige strategieën te ontdekken:
De DBB Index Portfolio
De ultieme indexportefeuille
De passieve portfolio voor Belgische beleggers

Wil je meer te weten komen over Jack Bogle en zijn trouwe volgers de Bogleheads? Klik dan op onderstaande link en ontdek waarom zijn volgers hem een held vinden:
De Bogleheads

Eindigen doen we met een quote:

“The best way in my view is to just buy a low-cost index fund and keep buying it regularly over time, because you’ll be buying into a wonderful industry, which in effect is all of American industry…People ought to sit back and relax and keep accumulating over time.”

Warren Buffett, chairman Berkshire Hathaway

Kom ook eens kijken op mijn facebook of twitterpagina en voel je vrij om te liken, reageren en te delen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in