7.8 C
Brussel
maandag 28 november 2022

Lendahand: beleggen in emerging markets

Inleiding

Het aantal crowdfundingprojecten neemt de laatste jaren alleen maar toe. Je hebt misschien al gehoord van websites zoals Kickstarter, GoFundMe of Lendahand? Wat deze websites doen is in principe investeerders samenbrengen met ondernemers om zo startkapitaal op te halen zodat de ondernemers hun plannen kunnen realiseren. De ondernemer krijgt de kans om zijn droom waar te maken en de investeerder verdient een aardig procentje, win-win dus.

Volg mij op facebook en twitter!

Lendahand

Een tijdje geleden ben ik tijdens het browsen op het internet op de website van dit crowdfundingplatform gestoten. Deze organisatie doet ook aan crowdfunding maar dan met een twist die ik wel leuk vond. En oh ja je kan er tot wel 6% rente voor ontvangen, niet mis als je kijkt naar wat je spaarboekje opbrengt…

Wie zijn ze?

Lendahand werd opgericht in maart 2013. Hun missie is volgens hun website:

Nieuwe banen creëren bij bedrijven in opkomende landen én mensen aldaar in staat stellen om hun toegang tot basisbehoeften te verbeteren. Zo willen wij armoede bestrijden.

lendahand.com

Concreet zijn ze dus een online impact investing platform waar maatschappelijk bewuste beleggers kunnen investeren in ondernemers en duurzame initiatieven in opkomende economieën.

Visie en doelen

Hun doel is zoals je wellicht al kon raden om het leven te verbeteren van mensen in opkomende landen. Door een crowdfundplatform te starten hopen ze duurzame verandering te realiseren door sociale impact en financieel rendement te combineren.

In het kort is dit hun visie:

  • Onze droom: Geen armoede meer in de wereld (waarna Lendahand ophoudt te bestaan).
  • Succesformule: Lendahand zal structureel nieuwe proposities lanceren waarbij het verlagen van de rente die de ondernemers betalen centraal staat.

Het is hun ambitie om een wereldwijde speler te worden (global-for-global) zodat mensen vanuit de hele wereld geld aan elkaar kunnen uitlenen tegen een eerlijke en transparante rente.

Hun doelen zijn:

  • In totaal 60.000 banen gecreëerd in opkomende landen
  • Reductie CO2 uitstoot van 250.000 ton (dat is net zo veel als de grootste biomassa centrale in het Verenigd Koninkrijk)
  • EUR 150 miljoen geïnvesteerd via de website
  • Lendahand maakt voor het eerst (een bescheiden) winst

Als je meer wilt lezen kan dat op de pagina over hun missie, visie en doelstellingen.

impact investing lendahand
Samen met lokale partijen
bron: European Microfinance

Werking

Lendahand is dus een crowdfundingplatform voor ondernemers in emerging markets. Ze lenen dus geld aan lokale ondernemers. Maar hoe gaan ze nu concreet te werk?

Wel in het kort zoeken ze dus samen met lokale partners naar lokale ondernemers. Als ze dan een bepaalde kandidaat hebben gevonden doen ze eerst een screening om te bekijken of het gehele plaatje klopt. Zo kijken ze bijvoorbeeld naast de cashflow ook naar het ‘moreel karakter’ van de ondernemer.

Nadat ze dan de gehele screening hebben afgerond en de kandidaat is geschikt bevonden gaan ze van start met het zoeken naar fondsen via hun platform.

Voor een uitgebreidere uitleg over de werking verwijs ik je graag verder door naar de Lendahand website.

lendahand slogan
Impactinvesting met Lendahand
bron: Thisaway

Waarom

Tja het waarom dat is natuurlijk de hamvraag. Met zoveel keuzes tegenwoordig om te beleggen waarom zou je voor het ene kiezen en waarom voor het andere?

Ik kan misschien vertellen waarom ik er een blogpost over besloot te schrijven?

Toen ik las wat Lendahand was, wat ze deden en wat hun visie en doelstellingen zijn was ik praktisch onmiddelijk fan. En neen ik heb geen rode politieke kleur… Door dit initiatief bieden wij als investeerders en beleggers net de kans aan de lokale ondernemers om zelf iets uit de grond te stampen of uit te breiden.

Give a man a fish and you will feed him for a day, teach a man how to fish and you will feed him for a lifetime.

bron: onbekend

Het leuke aan het platform is dat je zelf kunt kiezen in welke projecten en hoeveel je wilt investeren. Niet zoals bij sommige instanties waarbij je gewoon je centen opstuurt en ze god weet waar terechtkomen of blijven plakken…

Je kunt het dus eigenlijk beschouwen als een belegging in emerging markets, ter diversificatie van je portefeuille, dat het sociaal verantwoord is is mooi meegenomen.

project examples
Enkele voorbeelden
bron: Facebook

Slot

Natuurlijk zijn er aan iedere belegging risico’s verbonden, zo ook aan Lendahand. De ondernemer kan failliet gaan, de lokale munteenheid kan sterk dalen, kortom het kan gaan van winst tot helemaal 0.

Het enige voordeel is dat je niet alleen staat in je beleggingen, het team van Lendahand zorgt ervoor dat de risico’s beperkt zijn tot een minimum zodat jij het maximale rendement kan halen uit jou belegging.

Voor de mensen die graag meer willen weten over Lendahand, bezoek eens hun website en ga eens wat lezen. Ik heb in het kort besproken wat ze doen, wie ze zijn en wat de voordelen zijn. Maar op hun website vind je nog een pak meer informatie en uitleg over hun werking!

Bezoek hun website of hun FAQ pagina.

Als je wilt beginnen beleggen in emerging markets via Lendahand dan kan ik dat alleen maar aanraden, de rendementen zijn hoog te noemen voor deze microkredieten en je steunt er ook de lokale ondernemers mee. Win-win dus!

Wat denken jullie interessant toch of niet?

Wil je meer lezen over andere manieren waarop je kan beleggen? Dat kan op mijn pagina over beleggingsstrategie.

Wil jij ook dagelijkse leuke posts op je tijdlijn zien verschijnen die te maken hebben met de beurs en beleggen? Kom dan zeker ook eens kijken op mijn Facebook (@debelgischebelegger), Twitterpagina (@DBBelegger) of Instagram (@debelgischebelegger)! Join onze community van bijna 3000 beleggers en wordt ook een “Belgische Belegger”! 👍

Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Een blik achter de schermen bij ASML

ASML is een zeer bekend chipmaker. Ontdek in deze video hoe het er aan toe gaat.

Gratis aandelen kopen met BUX? Yes please!

Aandelen kopen wordt gratis dankzij het populaire fintech bedrijf BUX uit Nederland! Betalen om te beleggen is nu definitief verleden tijd.

DBB voorbeeldportefeuille update februari 2022

Op zoek naar een voorbeeldportefeuille voor jouw beleggingen? Ontdek hier de prestaties van de DBB Index en Smart Bèta portfolio!

2 REACTIES

  1. Ik ben nog vrij nieuw in het beleggen en heb onlangs mijn eerste stapjes gezet op de beurs. Nu ben ik ook geïnteresseerd in Lendahand vooral omdat ik volledig achter dit soort projecten sta! Ik vind wel niet direct terug op de website hoe het zit met belastingen betalen op de inkomsten, heb jij hier een idee van?

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img