8.8 C
Brussel
maandag 28 november 2022

Mijn TOP ETF’s voor 2020

Inleiding

It’s that time of year again!

Zoals ieder jaar is december de maand waarin alle financiële instellingen en professionelen komen met hun lijstje waarin je moet beleggen in het komende jaar. Natuurlijk kon mijn lijstje dan ook niet uitblijven! Het enige verschil is dat mijn lijstje gemaakt is met (ja wat dacht je nu) ETF’s en niet met aandelen.

Concreet heb ik 3 lijstjes:

 • de algemene toppers voor 2020
 • opkomende trends/sectoren voor 2020
 • ondergewaardeerde/turnaround sectoren

Mijn lijstjes voor 2020

Algemene toppers

Dus laat ons starten met mijn toppers. Zoals je weet (of niet weet) ben ik groot voorstander van indexbeleggen. Voor mij algemene toppers kies ik dus voor de volgende beursindexen:

1: MSCI World

De MSCI World index is nog steeds één van de meest populaire beursindexen. Dat deze index het best zal presteren is niet gezegd. Maar dat deze index de beste manier is om blootstelling te krijgen aan de beurs is dé reden voor mij om ze met stip op nummer 1 te zetten.

Je kan beleggen in deze index met bijvoorbeeld deze ETF:
iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IWDA

2: S&P500

USA, USA! De Verenigde Staten van Amerika is nog steeds de grootste economie ter wereld. Nu, dat is geen garantie op bovengemiddelde rendementen maar je kan er niet omheen dat ze nu eenmaal de grootste en meest winstgevende bedrijven voort hebben gebracht. En vooralsnog doet de Amerikaanse economie het beter als de Europese dus mijn tweede keus voor 2020 is de S&P500!

Je kan beleggen in deze index met bijvoorbeeld deze ETF:
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | CSPX

3: All Country World

Als derde en laatste index in mijn lijstje de ACWI. Waarom deze index? Heel simpel, de MSCI World dekt zowat 90% van het belegbaar universum in ontwikkelde markten. De ACWI daarentegen dekt naast de ontwikkelde markten ook nog de emerging markets. Nog meer spreiding dus. En niet te vergeten, de emerging markets worden niet voor niets emerging genoemd. Deze regio’s zijn opkomend en kunnen nog veel groeien wat dus kan zorgen voor bovengemiddelde rendementen.

Je kan beleggen in deze index met bijvoorbeeld deze ETF:
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Accumulation (EUR) | VWCE

Opkomende trends/sectoren

Artificiële intelligentie en robotica

Je merkt het misschien niet maar A.I. komt eraan. En ze zijn het aan het pushen, hard aan het pushen. Als je goed kijkt zie je praktisch overal reclame voor de Google Assistant. Tegenwoordig zit iedereen op zijn smartphone maar met de komst van de virtuele assistenten kan dit weleens veranderen. Zou het niet handig zijn als je assistent jou e-mails voorleest terwijl je staat te koken bijvoorbeeld? De mogelijkheden zijn groot en dus denk ik dat er nog veel groei zit in deze sector.

Je kan beleggen in deze trend met bijvoorbeeld deze ETF:
iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | RBOT

Cybersecurity

Met de opkomst van het internet en de digitalisatie van al onze gegevens is de veiligheid ervan één van de grootste uitdagingen. Iedere dag zijn er wel datalekken en websites die gehackt worden. Niet leuk als jou gegevens daarbij zitten. Hoe meer bedrijven gaan digitaliseren, hoe meer er nood gaat zijn aan cybersecurity specialisten vandaar dat deze ook in mijn lijstje staat.

Je kan beleggen in deze trend met bijvoorbeeld deze ETF:
iShares Digital Security UCITS ETF USD Acc (EUR) | LOCK

Er zit nog veel groei in de tech sector vandaar deze niche aanbevelingen. Maar De Belgische Belegger zou De Belgische Belegger niet zijn moesten we toch de volgende ETF het sterkst aanraden als je nog extra blootstelling wilt aan de technologiesector:
Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1C (EUR) | XDWT

Ondergewaardeerde/turnaround sectoren

Energy sector

De energiesector heeft de laatste jaren klappen gekregen. Niet verwonderlijk met de hele transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Het is een sector in volle transformatie. En dan ook niet te vergeten Greta die op ons geweten inspeelt. Maar om het kort te houden, iedereen weet dat de overgang naar hernieuwbare energiebronnen eraan komt.

Je kan beleggen in deze sector met bijvoorbeeld deze ETF:
iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) (EUR) | IQQH (opgelet, uitkerend)

Auto industrie

Naast de energiesector zie ik ook kansen in de autoindustrie. Ook deze sector staat voor een ommekeer en hangt samen met de energiesector. Stilletjes aan komen er meer en meer elektrische wagens op de markt én in bijvoorbeeld Nederland mag vanaf 2030 geen nieuwe auto’s meer verkocht worden die broeikas uitstoten.

Je kan beleggen in deze sector met bijvoorbeeld deze ETF:
iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IEVD

Slot

2019 was écht een grand-cru jaar op de beurs. Het is afwachten wat 2020 gaat brengen maar als het nog maar half zo goed is als 2019 dan ben ik al tevreden!

Wat denken jullie van mijn lijstje? Akkoord, niet akkoord? Wat staat er op jullie lijstje?

Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Een blik achter de schermen bij ASML

ASML is een zeer bekend chipmaker. Ontdek in deze video hoe het er aan toe gaat.

Gratis aandelen kopen met BUX? Yes please!

Aandelen kopen wordt gratis dankzij het populaire fintech bedrijf BUX uit Nederland! Betalen om te beleggen is nu definitief verleden tijd.

DBB voorbeeldportefeuille update februari 2022

Op zoek naar een voorbeeldportefeuille voor jouw beleggingen? Ontdek hier de prestaties van de DBB Index en Smart Bèta portfolio!

8 REACTIES

 1. Betreffende overlap tussen 1 en 3, is er inderdaad voor een groot gedeelte maar er zit ook een verschil tussen, in die zin dat VWCE iets meer geografische spreiding heeft. De IWDA alhoewel MSCI World heeft een USA gewicht van 65% en heeft minder emerging markets dan WVCE. Je kan de verschillen zien op mijn ETF Tracker http://etf.misseeuw.com Voor die reden gaat mijn voorkeur nu eerder uit naar VWCE dan IWDA. Gezien ik met CSPX en CNDX al genoeg USA weight heb in mijn portefeuille.

  De Roboticss ETF was ik ook reeds uitgekomen maar volgens mij klopt de ticker ervan niet in je artikel, voor zover ik weet is het 2B76. De uitkerende versie heeft als ticker RBOD (met d ipv t), misschien is van daaruit het foutje in je lijst geslopen.

  • Hey Bruno er is inderdaad overlap maar ook verschil. Dat is de reden dat beide ETF’s vermeld zijn met IWDA beleg je enkel in ontwikkelde markten en met VWCE beleg je in ontwikkelde en opkomende markten. Als je meer regiospreiding wilt is dus VWCE een betere keuze. Als je denkt dat de ontwikkelde markten beter gaan presteren is IWDA een betere keuze. Qua spreiding over het aantal bedrijven lijkt me dat beide ETF’s voldoende onderliggende effecten hebben dus faillissementsrisico is er niet bij beide ETF’s.

   De robotics ETF ticker klopt bij mijn weten wel, je kan op de naam klikken en dan kom je uit op de ETF pagina van Morningstar, tenzij de data van Morningstar niet correct is?

   Voorts heb je daar een leuke tool gemaakt! Ziet er zeer handig uit!

 2. Hey – Je hebt gelijk de ticker klopt wel degelijk, ik ging af op de info die ik zag bij Bolera en daar geven ze dus blijkbaar de verkeerde ticker mee in de details. Ik ben bij iShares zelf gaan “aankloppen” en de ticker is wel degelijk RBOT, in synch met de info bij MorningStar.

  • Hey Michael, de bedoeling van dit lijstje was niet om ETF’s op te lijsten die gecombineerd kunnen worden. Het zijn eerder ETF’s die je als kern kan gebruiken van je portefeuille eventueel aangevuld met andere ETF’s.

   Stel nu dat je wilt beleggen in ontwikkelde en opkomende markten dan kan je ofwel VWCE kopen ofwel, zoals je al aanhaalt, IWDA en EMIM combineren zoals in mijn DBB Index Portfolio 👍

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img