8.8 C
Brussel
maandag 28 november 2022

Start opvolging ‘DBB Index Portfolio’

Inleiding

Beste lezers

Persoonlijk volg ik graag een verhaal en zeker als het om een verhaal gaat dat zich in realtime afspeelt (hoeveel mensen kijken er niet naar soaps) daarom dacht ik dat het interessant zou zijn om op deze blog een eigen ‘verhaal’ te starten door middel van de constructie en opvolging van twee portfolio’s (er zijn mensen die graag naar Familie kijken en anderen kijken dan weer graag naar Thuis). De eerste portfolio, zoals je wel kon raden uit de titel, gaat de ‘DBB Index Portfolio’ zijn, waar DBB natuurlijk de afkorting is van de naam van de blog.

Welke de tweede portfolio gaat zijn ga ik nog niet verklappen, misschien dat een aantal van jullie dat wel al kan raden. Beide portfolio’s zullen wel dezelfde startdatum hebben voor vergelijking te vergemakkelijken.

Doel

Het doel van deze portfolio is kapitaalaangroei met een gebalanceerd risico, tegen de laagst mogelijke kost en met zo weinig mogelijk beheer. Vanuit dat standpunt heb ik gekozen om de asset allocation te verdelen als volgt:

50% aandelen
50% obligaties

MW-DD100_coin_s_20150112114156_ZH

Constructie

In dit artikel heb ik reeds een eenvoudige portfolio samengesteld gebaseerd op de passieve indexbeleggingsstrategie. De DBB Index Portfolio gaat hier op gebaseerd zijn. Enkel in het obligatiegedeelte ga ik een wijziging aanbrengen. In het aandelengedeelte zal jullie waarschijnlijk ook opvallen dat ik de Ishares ETF IUSN vervangen heb door ZPRS, dit heb ik gedaan omdat IUSN nog niet zolang bestaat en we op deze manier ook geen historische rendementen konden tonen, beide ETFs leveren wel gelijkaardige rendementen. Het enige verschil is dat de TER van IUSN lager is, wat dus tot nog lagere kosten zal leiden.

Aandelen

Het aandelencomponent zal opgebouwd worden uit drie ETFs om globale spreiding te krijgen over zoveel mogelijk regio’s, sectoren en asset classes. De ETFs die ik ga gebruiken zijn:

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IWDA
SPDR® MSCI World Small Cap UCITS ETF (EUR) | ZPRS
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | EMIM

Obligaties

Zoals ik hierboven al vermeld heb ga ik voor het obligatiegedeelte een wijziging doorvoeren. De basis indexfilosofie is nog steeds om zoveel mogelijk te spreiden en om dus blootstelling te krijgen aan de gehele markt, en dat is een zeer goede strategie. Persoonlijk verwacht ik geen extra rendement van het obligatiegedeelte van de portfolio, als ik meer rendement zou willen dan zou ik meer risicovolle assets in mijn portfolio opnemen en dus de asset allocation veranderen naar een hoger percentage aandelen.

Ik verwacht stabiliteit en veiligheid van mijn obligaties daarom ga ik in dit geval staatsobligaties gebruiken. Historisch gezien heeft dit type obligaties het minste correlatie met aandelen en biedt het de beste bescherming in geval van een beurscrash. De ETF die ik hiervoor ga gebruiken is:

iShares Core € Govt Bond UCITS ETF EUR (Dist) (EUR) | IEGA

Deze ETF volgt de Citi EMU GBI EUR en bestaat alleen uit staatsobligaties uit de eurozone.

Deze ETF is niet geheel risicovrij omdat het een groot aantal staatsobligties bevat uit onder andere Italië. Ook een eventuele rentestijging zal een impact hebben op deze portfolio aangezien de duration ervan 7,6 jaar is.

Desondanks deze risico’s heb ik toch voor deze ETF gekozen omdat ze het best past bij de beleggingsstrategie en -filosofie van de passieve indexbelegger met nog meer bescherming in slechte tijden.

Portfolio verdeling

Eerder heb ik al verklaard dat we gaan gebruik maken van een 50/50 asset allocation. Als we de ETFs in een portfolio gieten ziet dat er zo uit:

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IWDA            37,5%
SPDR® MSCI World Small Cap UCITS ETF (EUR) | ZPRS                       7,5%
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | EMIM          5%

iShares Core € Govt Bond UCITS ETF EUR (Dist) (EUR) | IEGA             50%

Start opvolging

Voor deze portfolio op te volgen ga ik gebruik maken van de Morningstar portefeuilletool, een van de makkelijkste tools om je beleggingen op te volgen.

De startdatum die ik ga gebruiken is de startdatum van de blog namelijk 23 mei 2018. Eenmaal in de tool gezet op Morningstar kan je een xray openen die je laat zien hoe je portfolio er onder de motorkap uitziet, die ziet eruit als volgt:

Regio verdeling

regio

Zoals je ziet hebben we een globale spreiding verkregen met een tilt naar de VS zoals op dit moment het marktgewicht ook is. De kolom cijfers aan de rechterkant kan je best buiten beschouwing laten, deze zijn gebaseerd op de Morningstar categorie ‘mixfondsen EUR offensief – wereldwijd’. De benchmark die wij gaan gebruiken is ‘mixfondsen EUR neutraal – wereldwijd’.

Asset verdeling

asset verdeling

Op deze afbeelding kan je zien welke spreiding we bekomen hebben over de verschillende sectoren. We zijn overal vertegenwoordigd en sluiten geen enkele sector uit. Voor obligaties zie je dat we enkel staatspapier in portfolio hebben.

Style boxen en kost

stijl ter

Hier kan je zien dat de portfolio een tilt heeft naar large caps, de grote bedrijven dus maar alle andere market caps zijn ook vertegenwoordigd. Ook kan je in de obligatie stylebox duidelijk zien dat het obligatiegedeelte gevoelig is voor rentewijzigingen.

Grootste onderliggende waarden

onderliggend

In deze screenshot krijg je een beeld van de grootste posities in de portfolio, merk op dat ook al zijn ze de grootste posities dat ze ieder nog geen procent uitmaken van het totaal.

Historisch rendement

Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst dat weten de meesten wel. Toch ga ik jullie deze meegeven want ik ben van mening dat deze wel nuttig zijn om te zien hoe een portfolio zich heeft gedragen ten opzichte van andere portfolios. De andere indexen die ik heb gebruikt om te vergelijken zijn:

MSCI World: 100% aandelen
Categorie benchmark 75/25: 75% aandelen en 25% obligaties
Categorie benchmark 50/50: 50% aandelen en 50% obligaties
Categorie mixfondsen EUR neutraal – wereldwijd: benchmark van mixfondsen die noteren in euro en globaal gespreid zijn

De indexen die we zo dicht mogelijk willen volgen (verslaan mag ook) zijn de categorie benchmark 50/50 en de categorie mixfondsen EUR neutraal – wereldwijd. De prestaties van de DBB Index Portfolio gaan we dus hiermee vergelijken. De cijfers in deze grafieken zijn tot en met 30 april 2018, hier zit dus de stijging van mei niet in.

ytd

Dit is het Year To Date rendement oftewel YTD. De daling van in het begin van het jaar heeft de portefeuille goed opgevangen. Het rare is dat tot op het dieptepunt in begin maart de mixfondsen een even zware daling optekenden als de 75/25 benchmark, terwijl deze categorie defensiever zou moeten zijn. Ons DBB Index Portfolio heeft duidelijk beter gepresteerd over deze periode als de rest.

1yr.png

Op deze grafiek zie je de prestaties van op 1 jaar. Onze portefeuille is duidelijk minder volatiel en behoudt goed zijn waarde en komt over deze periode ook als winnaar uit de bus.

3yr

Als we de iet wat langere termijn erbij nemen wordt duidelijk dat hoe meer risicovolle assets je portfolio bezit hoe hoger je het rendement mag verwachten. Onze portfolio laat een lichte afwijking optekenen ten opzichte van de 50/50 benchmark maar niets om ons zorgen over te maken. Diegene wat zich wel zorgen mag maken is in mijn ogen de categorie van de mixfondsen, ook op langere termijn wordt duidelijk dat passief wint van actief.

Verder teruggaan kan ik niet omdat 3 van de 4 fondsen nog niet langer als drie jaar bestaan en dat zou dus een vertekend beeld opleveren van de rendementen. Maar zoals je kan zien doet deze portfolio het helemaal niet slecht.

rendement statistiek

Op deze afbeelding zie je nog enkele technische gegevens. Ook hier kan je best de gegevens die beginnen na 3 jaar buiten beschouwing laten. Hier kan je de rendementen vergelijken met die van de index ‘categorie mixfondsen EUR offensief – wereldwijd’.

Slot

Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn als ik over ons ‘verhaal’, bedoeling is om jullie één keer per maand een update te geven van de DBB Index Portfolio. Maar indien er zich nog rare gebeurtenissen voordoen op de beurs (zoals te verwachten valt, alhoewel de zomermaanden eraan komen) zal ik deze ook toelichten in een nieuw artikel. Ook komt het artikel over de tweede portfolio die ik ga opvolgen er zo snel mogelijk aan.

Welke portfolio denk jij dat we nog gaan opvolgen?

Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Een blik achter de schermen bij ASML

ASML is een zeer bekend chipmaker. Ontdek in deze video hoe het er aan toe gaat.

Gratis aandelen kopen met BUX? Yes please!

Aandelen kopen wordt gratis dankzij het populaire fintech bedrijf BUX uit Nederland! Betalen om te beleggen is nu definitief verleden tijd.

DBB voorbeeldportefeuille update februari 2022

Op zoek naar een voorbeeldportefeuille voor jouw beleggingen? Ontdek hier de prestaties van de DBB Index en Smart Bèta portfolio!

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img