fbpx

Tav: Dhr Van Overtveldt “Waarom ik niet meer doe aan pensioensparen”

Geachte heer Van Overtveldt

Mijn naam is De Belgische Belegger, ik ben 28 en woonachtig te België en ik wil graag pensioensparen maar op een rendabele manier. Om deze reden ben ik ook gestopt met het storten op mijn pensioenspaarrekening.

Het concept van pensioensparen met het fiscaal voordeel is interessant dat staat buiten kijf. De burger geniet belastingvermindering en de staat kan belastingen heffen op het gespaarde bedrag. Ik heb dus ook geen probleem met pensioensparen an sich maar wel met de producten die ons ter beschikking worden gesteld. De bankfondsen waarin men kan beleggen presteren ondermaats wanneer we deze toetsen aan de wereldwijde indices zoals de MSCI World, de Dow Jones, de S&P500 of zelfs de BEL20. Met als gevolg dat de spaarders heel wat rendementen laten liggen en de overheid heel wat extra inkomsten.

De vergelijking tussen deze indices en de bankfondsen is niet helemaal fair omdat de indices enkel bestaan uit aandelen en de fondsen gemengde fondsen zijn bestaande uit aandelen, obligaties en cash met restricties in wat ze mogen beleggen. Maar zelfs als ik de vergelijking maak tussen de bankfondsen en een benchmark bestaande uit aandelen en obligaties is het resultaat van de bankfondsen zeer pover. Ikzelf zou liever kunnen beleggen in indexfondsen (ETFs) zodat ik zeker ben van mijn deel van wat de markt mij geeft en zodat ik zelf de vrijheid heb om te kiezen in wat ik mijn centen beleg.

Daarnaast zijn er ook nog de kosten. Beheerskosten die gaan van 1% tot 1,6% en instapkosten die nog hoger zijn. Terwijl bij ETFs de beheerskosten veel lager zijn, rond 0,2% en men enkel een transactiekost heeft en een belasting. Ook dit vreet aan het rendement van de bankfondsen.

Ik kon nog veel elementen aanhalen die het duidelijk maken dat deze bankproducten ondermaats zijn maar dan werd deze email veel te lang. Ik wil u wel de cijfers nog meegeven van iemand die 45 jaar lang, jaarlijks 950 euro belegd heeft in de S&P500 en iemand die belegd heeft in het BNP Paribas Pension Growth fonds.

S&P500 eindbedrag: 1 174 994 euro

BNP eindbedrag: 262 348 euro

De berekening heb ik gemaakt zonder rekening te houden met inflatie, kosten en belastingvoordeel. Het rendement van de S&P500 is gebaseerd op het behaald rendement, 16,87% gemiddeld, van 1973 tot nu en het rendement van het BNP fonds is gebaseerd op het 10 jaars gemiddelde van de afgelopen 10 jaar, namelijk 6,55%. De cijfers spreken voor zich.

Het voorstel dat ik wil doen is om het pensioensparen om te vormen naar het Amerikaans model van een IRA. Hierbij mag de spaarder kiezen in wat hij of zij belegd uit een lijst van effecten die ter beschikking wordt gesteld door de bank waar de spaarder klant bij is.

Naar mijn mening is dit een win-win voor de overheid en de spaarder. De spaarder kan eindigen met een hoger eindbedrag wat positief is voor de welvaart en de economie en de overheid kan dezelfde heffingen aanhouden maar kan door de verhoogde rendementen van de spaarder op meer inkomsten rekenen. Ook de banken kunnen hiermee gestimuleerd worden, stel dat iedere spaarder zelf een beleggingsportefeuille moet opbouwen dan denk ik dat er veel spaarders gebaat zijn bij persoonlijk advies. Hierdoor kunnen de kosten op de producten omlaag maar kan er wel een kost aangerekend worden voor beleggingsadvies.

Alvast bedankt om de tijd te nemen om mijn mail te lezen en ik hoop natuurlijk dat dit aanzet tot denken.

Met vriendelijke groeten

 

De Belgische Belegger

Enige tijd geleden heb ik besloten om mijn bedenkingen ten opzichte van pensioensparen kenbaar te maken aan de bevoegde minister. Ik hoop niet op resultaat, ik ben maar een kleine garnaal maar wou toch mijn mening laten horen zo net voor verkiezingstijd (email is al van eind september), je weet wel timing enzo , wie weet zet dit inderdaad aan tot denken!

Het antwoord dat was, zoals te verwachten, niet spectaculair een standaard mailtje met bedankt voor uw mail bla bla bla.

Desalniettemin vind ik dat het systeem van pensioensparen beter kan, wat denken jullie?

 

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen