Over mij

Inleiding

Beste lezer

Welkom op mijn blog, leuk dat je er bent! Mag ik me even voorstellen?

Ik hoop dat je hier antwoorden op je vragen zal vinden over de complexe maar zeker ook leuke financiële wereld die beleggen is. Het reilen en zeilen op de beurs is spannend maar vooral zeer interessant en leerrijk.

Ik bekijk de beurs een beetje als een levend wezen met emoties, grillen, pieken en dalen. Net zoals wij wordt de beurs beïnvloed door externe factoren, soms zijn we gelukkig en andere dagen voelen we ons rot en zijn we depressief.

Deze blog is in dat opzicht een beetje groepstherapie. Een plaats om te bespreken hoe de beurs zich voelt en welke psychologie (lees: strategieën) we kunnen gebruiken om met zijn grillen om te gaan.

Ik nodig iedereen ook uit om deel te nemen aan de blog door te reageren op artikels of om je in te schrijven om mij te volgen via e-mail of op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn.

Wie ben ik?

Had ik me nog niet voorgesteld? Mijn excuses! Ik ben gewoonweg De Belgische Belegger. Mijn naam ga ik hier niet vrijgeven, wie ze echt wilt weten die kan ze gemakkelijk vinden maar dan is de fun er toch af toch? Wat ik wel kan vertellen is dat ik geboren ben in het jaar 1990 en woonachtig ben in Houthalen in Lèmburg.

Limburg
Toch even reclame maken…
bron: VisitLimburg

Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen met beleggen toen ik (waarschijnlijk net zoals zovelen) uitgenodigd werd bij de bank. Na afloop van het gesprek met de bankmedewerker was ik overtuigd van het nut van sparen en beleggen en koos ik ervoor om me in te schrijven voor pensioensparen via een pensioenspaarfonds.

De beurs was voor mij helemaal onbekend terrein maar toen ik merkte dat dat bedrag wat ik in het pensioenspaarfonds stak fluctueerde ging er een lampje branden. Er valt een extra centje te verdienen met beleggen!
Daar had ik wel oren naar. En zo ben ik zelf op onderzoek gegaan naar de beste manier om geld te verdienen met beleggen.

Hoe ben ik begonnen met beleggen?

Beginnen deed ik met fondsen van de huisbank, gelukkig zonder erg. Deze fondsen waren veel te duur en presteerden meestal niet beter als hun index. Daarna ben ik overgestapt naar fondsen via Rabobank. Deze waren al een pak goedkoper en met hun fondsenselectie had ik me een leuke globaal gespreide portefeuille samengesteld die erg leek op de index MSCI World. Dit had ik dan aangevuld met emerging markets, small cap en enkele thema fondsen zoals technology.

Hier heb ik ongeveer een jaar in belegd totdat ik op de Bogleheads stootte. Na meer over hun te leren en lezen en aangezien mijn portefeuille al op quasi dezelfde strategie gebaseerd was ben ik volledig overgeschakeld naar een passieve indexportefeuille met ETF’s.

Een passieve indexportefeuille is natuurlijk niet het spannendst om op te volgen en omdat ik graag financieel nieuws volg en andere strategieën leer had ik nood aan een soort uitlaatklep. Familie en vrienden interesseren zich niet in de beurs en dus leek het mij leuk om te starten met een blog. En dus, here we are!

Waar ga ik over bloggen?

In mijn blogposts zal ik verschillende thema’s behandelen gaande van beleggen tot het uitbouwen van een degelijke financiële levensstijl. Ikzelf heb een voorliefde voor passief beleggen dus wees niet verbaasd als dit vaak het thema gaat zijn van toekomstige blogposts. Ook heb ik zeer veel geleerd van John Bogle en de Bogleheads filosofie, wat waarschijnlijk ook duidelijk naar voren zal komen.

Het thema van mijn posts kan dus vanalles zijn. Daarom noem ik het ook een blog en geen nieuwswebsite. Natuurlijk zal alles zowat binnen het thema blijven maar verschiet niet als je artikels ziet over heel uiteenlopende dingen.

Ook vind ik het leuk als er lezers zelf voorstellen doen, dus indien jullie wat meer willen weten over een bepaald onderwerp laat het me dan zeker weten!

Slot

Om af te sluiten wens ik jullie veel leesplezier en ik hoop dat ik je iets kan bijbrengen waar je iets mee kan. Niet enkel op de beurs maar ook in het leven. Helemaal in die spirit geef ik jullie volgende quote mee:

AN INVESTMENT IN KNOWLEDGE PAYS THE BEST INTEREST.

Benjamin Franklin