Home De Beste ETFs Dit zijn de 5 beste wereld ETF’s

Dit zijn de 5 beste wereld ETF’s

0

Beleggen in wereldwijde aandelen is een populaire manier om je portefeuille te diversifiëren en te profiteren van de groei van de wereldeconomie. Maar hoe kies je de beste wereld ETF om in te beleggen? Er zijn honderden ETF’s die de wereldwijde aandelenmarkt volgen, elk met hun eigen kenmerken, kosten en prestaties. In dit artikel bespreken we de 5 beste wereld ETF’s die je kunt overwegen om in te beleggen. We vergelijken hun belangrijkste eigenschappen, zoals de index die ze volgen, de kosten, de spreiding over regio’s en sectoren, en het rendement op lange termijn.

Want to learn more about investing in ETFs?
Discover all the articles on the page: The Best ETFs

Wat is een wereld ETF?

Een wereld ETF is een beleggingsfonds dat een mandje van aandelen uit verschillende landen ter wereld bezit. Een wereld ETF streeft ernaar om de prestaties van een wereldwijde aandelenindex na te bootsen, zoals de MSCI World Index of de FTSE All-World Index. Deze indices omvatten aandelen uit zowel ontwikkelde als opkomende markten, en hebben een grote diversiteit aan sectoren en bedrijfsgroottes. Een wereld ETF biedt beleggers dus een eenvoudige en goedkope manier om blootstelling te krijgen aan de wereldwijde aandelenmarkt.

Waarom beleggen in een wereld ETF?

Beleggen in een wereld ETF heeft verschillende voordelen, zoals:

  • Diversificatie: Door te beleggen in een wereld ETF spreid je je risico over verschillende landen, regio’s, sectoren en bedrijven. Zo verminder je de impact van lokale schokken of crises op je portefeuille.
  • Groei: Door te beleggen in een wereld ETF profiteer je van de groei van de wereldeconomie en de innovatie van bedrijven over de hele wereld. Je kunt ook profiteren van opkomende markten die sneller groeien dan ontwikkelde markten.
  • Kosten: Door te beleggen in een wereld ETF bespaar je op transactiekosten, valutakosten en administratieve kosten die gepaard gaan met het kopen en verkopen van individuele aandelen of fondsen uit verschillende landen.
  • Gemak: Door te beleggen in een wereld ETF hoef je niet zelf onderzoek te doen naar individuele aandelen of fondsen, of je portefeuille voortdurend aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Je kunt gewoon één fonds kopen dat de hele markt volgt.

Hoe kies je de beste wereld ETF?

Om de beste wereld ETF te kiezen, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals:

  • De index die de ETF volgt: De index bepaalt welke aandelen de ETF bezit, hoeveel ze wegen in de portefeuille, en hoe vaak ze worden herwogen of vervangen. Sommige indices zijn breder dan andere, en sommige zijn meer gericht op bepaalde regio’s, sectoren of bedrijfsgroottes. Je moet dus een index kiezen die past bij je beleggingsdoelstellingen en risicoprofiel.
  • De kosten van de ETF: De kosten van een ETF bestaan uit de lopende kostenratio (TER), die de jaarlijkse beheerkosten weergeeft, en de tracking error, die het verschil weergeeft tussen het rendement van de ETF en dat van de index. Hoe lager deze kosten, hoe beter voor je rendement op lange termijn.
  • Het aantal aandelen in de ETF: Het aantal aandelen in een ETF bepaalt hoe goed de ETF de index kan repliceren. Hoe meer aandelen, hoe beter de diversificatie en hoe lager de tracking error. Sommige ETF’s gebruiken echter een steekproefmethode om alleen een selectie van de meest relevante aandelen uit de index te kopen. Dit kan ook leiden tot lagere kosten en een betere liquiditeit.
  • De spreiding over regio’s en sectoren: De spreiding over regio’s en sectoren geeft aan hoe gevarieerd de portefeuille van de ETF is. Hoe meer spreiding, hoe beter de diversificatie en hoe lager het risico. Je moet echter ook rekening houden met je eigen voorkeuren en verwachtingen over de toekomstige prestaties van verschillende regio’s en sectoren.
  • Het rendement op lange termijn: Het rendement op lange termijn geeft aan hoe goed de ETF heeft gepresteerd in het verleden, rekening houdend met de kosten en de dividenduitkeringen. Het rendement op lange termijn is echter geen garantie voor de toekomst, en kan variëren afhankelijk van de marktomstandigheden en de index die de ETF volgt.

De 5 beste wereld ETF’s

Op basis van deze criteria hebben we een selectie gemaakt van de 5 beste wereld ETF’s die je kunt overwegen om in te beleggen. We hebben deze ETF’s vergeleken op basis van hun kenmerken, kosten, aantal aandelen, spreiding over regio’s en sectoren, en rendement op lange termijn.

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (ticker: IWDA)

De iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) volgt de MSCI World Index, een marktkapitalisatiegewogen index die bestaat uit 1.492 grote en middelgrote bedrijven uit 23 ontwikkelde landen. De index dekt ongeveer 85% van de vrij verhandelbare marktkapitalisatie in elk land. De ETF gebruikt een steekproefmethode om de index te repliceren, en herbelegt de dividenden in de portefeuille. De ETF heeft een lopende kostenratio van 0,20% per jaar, en een tracking error van 0,05% per jaar. De ETF heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,93% behaald over de afgelopen 10 jaar.

De iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) heeft een goede spreiding over regio’s en sectoren. De grootste regio’s zijn de Verenigde Staten (69,65%), de eurozone (8,80%) en Japan (6,13%). De grootste sectoren zijn technologie (23,20%), financiële diensten (14,17%) en gezondheidszorg (12,74%). De top 5 aandelen zijn Apple (5,15%), Microsoft (4,02%), Amazon.com (2,21%), Nvidia (1,81%) en Alphabet (1,77%).

De iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) is een van de grootste en meest populaire wereld ETF’s, met een fondsvermogen van 52.011 miljoen euro. De ETF is genoteerd op verschillende beurzen in Europa, waaronder Euronext Amsterdam, London Stock Exchange en Borsa Italiana.

Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C (ticker: XDWD)

De Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C volgt ook de MSCI World Index, maar gebruikt een andere methode om de index te repliceren. De ETF koopt alle aandelen uit de index volgens hun marktkapitalisatiegewicht (volledige replicatie), maar leent ook een deel van deze aandelen uit aan andere partijen om extra inkomsten te genereren. De ETF herbelegt ook de dividenden in de portefeuille. De ETF heeft een lopende kostenratio van 0,19% per jaar, en een tracking error van 0,06% per jaar. De ETF heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,94% behaald over de afgelopen 5 jaar.

De Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C heeft dezelfde spreiding over regio’s en sectoren als de iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc), aangezien ze dezelfde index volgen. Het verschil zit vooral in het aantal aandelen dat ze bezitten. De Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C bezit 1.530 aandelen, terwijl de iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) er slechts 1.492 bezit. Dit betekent dat de Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C een betere diversificatie en een lagere tracking error heeft dan de iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc).

De Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C is een relatief nieuwe wereld ETF, die pas in 2018 is gelanceerd. De ETF heeft een fondsvermogen van 2.247 miljoen euro. De ETF is genoteerd op verschillende beurzen in Europa, waaronder Euronext Amsterdam , London Stock Exchange en Borsa Italiana.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating (ticker: VWCE)

De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating volgt de FTSE All-World Index, een marktkapitalisatiegewogen index die bestaat uit 3.917 grote, middelgrote en kleine bedrijven uit 49 ontwikkelde en opkomende landen. De index dekt ongeveer 90% van de wereldwijde aandelenmarkt. De ETF gebruikt een steekproefmethode om de index te repliceren, en herbelegt de dividenden in de portefeuille. De ETF heeft een lopende kostenratio van 0,22% per jaar, en een tracking error van 0,10% per jaar. De ETF heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,06% behaald over de afgelopen 5 jaar.

De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating heeft een bredere spreiding over regio’s en sectoren dan de vorige twee wereld ETF’s, aangezien hij ook opkomende markten omvat. De grootste regio’s zijn de Verenigde Staten (57,78%), Europa ex VK (14,16%) en Azië-Pacific ex Japan (11,68%). De grootste sectoren zijn technologie (20,82%), financiële diensten (16,37%) en gezondheidszorg (12,28%). De top 5 aandelen zijn Apple (3,23%), Microsoft (2,52%), Amazon.com (1,39%), Alphabet (1,38%) en Tesla (0,88%).

De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating is ook een relatief nieuwe wereld ETF, die pas in 2019 is gelanceerd. De ETF heeft een fondsvermogen van 7.894 miljoen euro. De ETF is genoteerd op verschillende beurzen in Europa, waaronder Euronext Amsterdam, London Stock Exchange en Borsa Italiana.

iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Acc) (ticker: IUSQ)

De iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Acc) volgt de MSCI All Country World (ACWI) index, een marktkapitalisatiegewogen index die bestaat uit 2.473 grote en middelgrote bedrijven uit 49 ontwikkelde en opkomende landen. De index dekt ongeveer 85% van de wereldwijde aandelenmarkt. De ETF gebruikt een steekproefmethode om de index te repliceren, en herbelegt de dividenden in de portefeuille. De ETF heeft een lopende kostenratio van 0,20% per jaar, en een tracking error van 0,05% per jaar. De ETF heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,93% behaald over de afgelopen 10 jaar.

De iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Acc) heeft een bredere spreiding over regio’s en sectoren dan de iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc), aangezien hij ook opkomende markten omvat. De grootste regio’s zijn de Verenigde Staten (58,07%), Europa ex VK (13,94%) en Azië-Pacific ex Japan (12,06%). De grootste sectoren zijn technologie (21,92%), financiële diensten (16,25%) en gezondheidszorg (12,24%). De top 5 aandelen zijn Apple (3,23%), Microsoft (2,53%), Amazon.com (1,39%), Alphabet (1,38%) en Tesla (0,88%).

De iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Acc) is de goedkoopste en grootste ETF die de MSCI All Country World (ACWI) index volgt. De ETF heeft een fondsvermogen van 8.040 miljoen euro. De ETF is genoteerd op verschillende beurzen in Europa, waaronder Euronext Amsterdam, London Stock Exchange en Borsa Italiana.

SPDR MSCI World UCITS ETF (ticker: SWRD)

De SPDR MSCI World UCITS ETF volgt ook de MSCI World Index, maar gebruikt een andere steekproefmethode om de index te repliceren. De ETF koopt niet alleen een selectie van de meest relevante aandelen uit de index, maar ook een aantal aandelen die niet in de index zitten, maar wel vergelijkbare kenmerken hebben. Deze aandelen worden gebruikt om de portefeuille beter af te stemmen op de index, en om de tracking error te verlagen. De ETF herbelegt de dividenden. De ETF heeft een lopende kostenratio van 0,12% per jaar, en een tracking error van 0,04% per jaar. De ETF heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,91% behaald over de afgelopen 5 jaar.

De SPDR MSCI World UCITS ETF heeft dezelfde spreiding over regio’s en sectoren als de iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc), de Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C en de Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF – Acc, aangezien ze dezelfde index volgen. Het verschil zit vooral in het aantal aandelen dat ze bezitten. De SPDR MSCI World UCITS ETF bezit 1.583 aandelen, waarvan 91 niet in de index zitten.

De SPDR MSCI World UCITS ETF is ook een van de goedkoopste wereld ETF’s, dankzij de lage kostenratio. De ETF heeft een fondsvermogen van 3.950 miljoen euro. De ETF is genoteerd op verschillende beurzen in Europa, waaronder Euronext Amsterdam , London Stock Exchange en Borsa Italiana.

Conclusie

Beleggen in wereldwijde aandelen is een goede manier om je portefeuille te diversifiëren en te profiteren van de groei van de wereldeconomie. Er zijn echter veel wereld ETF’s om uit te kiezen, elk met hun eigen kenmerken, kosten en prestaties. In dit artikel hebben we je de 5 beste wereld ETF’s voorgesteld die je kunt overwegen om in te beleggen. We hebben hun belangrijkste eigenschappen vergeleken, zoals de index die ze volgen, de kosten, het aantal aandelen, de spreiding over regio’s en sectoren, en het rendement op lange termijn.

De beste wereld ETF voor jou hangt af van je persoonlijke voorkeuren en doelstellingen. Sommige beleggers geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een bredere index die ook opkomende markten omvat, terwijl anderen liever een meer gerichte index die alleen ontwikkelde markten omvat.

Wat je ook kiest, het is belangrijk om je wereld ETF regelmatig te controleren en aan te passen aan je beleggingsstrategie. Je moet ook rekening houden met andere factoren die je rendement kunnen beïnvloeden, zoals valutaschommelingen, belastingen en inflatie.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in het beleggen in wereldwijde aandelen.

Meer info over de ETF’s nodig? Klik op de naam van de aanbieder:

Ontdek nog meer artikelen over ETF’s! -> De Beste ETF’s

Want to learn more about how to invest successfully? Do you want to stay up to date on the latest developments and trends in the financial markets? Would you like to get access to exclusive tips and advice? Then subscribe to our newsletter now and receive the best articles on investing in your mailbox!


Follow me on social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger

GEEN REACTIES