Dit zijn de beste ETF’s om te beleggen in goud

Introductie

Goud is al eeuwenlang een waardevol en gewild metaal. Het wordt gezien als een veilige haven in tijden van onzekerheid, inflatie en geopolitieke spanningen. Goud kan ook dienen als een diversificatie voor je portefeuille, aangezien het vaak een negatieve correlatie heeft met aandelen en obligaties.

Maar hoe kun je beleggen in goud? Een van de meest populaire en eenvoudige manieren is via een goud ETF. Een goud ETF is een beursgenoteerd fonds dat de prijs van goud volgt, ofwel door fysiek goud aan te houden, ofwel door te beleggen in goudmijnen of andere gerelateerde bedrijven.

In dit artikel zullen we je uitleggen wat een goud ETF is, hoe je ze kunt vergelijken en welke de beste goud ETF’s zijn om te beleggen. We zullen ons richten op vijf goud ETF’s die beschikbaar zijn op de Europese markt.

Meer lezen over beleggen in ETF’s?
Ontdek alle artikelen op de pagina: De Beste ETF’s

Wat is een goud ETF?

Een goud ETF is een beleggingsproduct dat de prijs van goud probeert te volgen. Er zijn twee soorten goud ETF’s: fysieke en synthetische.

Een fysieke goud ETF houdt daadwerkelijk goud aan in kluizen, en geeft beleggers het recht om hun aandelen in te wisselen voor goud, indien gewenst. Een fysieke goud ETF heeft meestal een lage kostenratio, omdat er weinig beheer nodig is. Een nadeel van een fysieke goud ETF is dat er mogelijk belastingen of heffingen van toepassing zijn op de aankoop of verkoop van goud.

Een synthetische goud ETF belegt niet in goud zelf, maar in afgeleide producten, zoals futures of opties, die de prijs van goud volgen. Een synthetische goud ETF kan beleggers blootstellen aan de hefboomwerking en het kredietrisico van de tegenpartij. Een synthetische goud ETF heeft meestal een hogere kostenratio, omdat er meer beheer en administratie nodig is.

Hoe vergelijk je goud ETF’s?

Als je wilt beleggen in goud ETF’s, zijn er een aantal factoren waar je op moet letten, zoals:

 • De kostenratio: dit is het percentage dat jaarlijks wordt aangerekend voor het beheren van het fonds. Hoe lager de kostenratio, hoe meer rendement je overhoudt.
 • De tracking error: dit is het verschil tussen het rendement van de goud ETF en de goudprijs. Hoe lager de tracking error, hoe beter de goud ETF de goudprijs volgt.
 • De liquiditeit: dit is de mate waarin je de goud ETF gemakkelijk kunt kopen of verkopen op de beurs. Hoe hoger de liquiditeit, hoe minder je betaalt aan spreads en commissies.
 • De valuta: dit is de munteenheid waarin de goud ETF wordt verhandeld. Als je belegt in een goud ETF die niet in euro’s is, moet je rekening houden met de wisselkoersschommelingen tussen de euro en de andere valuta.
 • De hedging: dit is de strategie om het valutarisico af te dekken, door gebruik te maken van afgeleide producten. Sommige goud ETF’s zijn gehedged, wat betekent dat ze proberen het effect van de wisselkoersschommelingen te neutraliseren. Andere goud ETF’s zijn niet gehedged, wat betekent dat ze volledig worden blootgesteld aan het valutarisico.

Dit zijn de beste ETFs om te beleggen in goud

Na zorgvuldig research heb ik 5 ETFs geselecteerd die volgens mij op dit moment de beste ETFs zijn om te beleggen in goud:

 • Invesco Physical Gold A (ticker: SGLD)
 • iShares Physical Gold ETC (ticker: PPFB)
 • Xetra-Gold (ticker: 4GLD)
 • Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (ticker: XGDE)
 • WisdomTree Physical Gold – EUR Daily Hedged (ticker: GBSE)

Om je te helpen de beste goud ETF te kiezen om in te beleggen, hebben we een vergelijking gemaakt van de vijf goud ETF’s die we eerder hebben genoemd. We hebben gekeken naar hun kostenratio, tracking error, liquiditeit, valuta en hedging. We hebben ook hun rendement over de afgelopen 12 maanden en hun verwachte rendement vermeld, gebaseerd op de goudprijs prognose van ABN AMRO.

ETFKostenratioTracking errorLiquiditeitValutaHedgingRendement 12M
SGLD0,19%0,01%HoogEURNee7,97%
PPFB0,19%0,01%HoogEURNee7,97%
4GLD0,36%0,02%HoogEURNee7,97%
XGDE0,54%0,03%LaagEURJa7,58%
GBSE0,39%0,03%LaagEURJa7,58%

Zoals je kunt zien, zijn er enkele verschillen tussen de goud ETF’s, vooral op het gebied van kosten, tracking error en hedging. Hier zijn enkele conclusies die we kunnen trekken uit de vergelijking:

 • SGLD en PPFB zijn de goedkoopste en meest nauwkeurige goud ETF’s, met een kostenratio van 0,19% en een tracking error van 0,01%. Ze zijn ook zeer liquide en verhandeld in euro’s, maar ze zijn niet gehedged tegen het valutarisico. Dit betekent dat ze kunnen profiteren van een stijging van de dollar ten opzichte van de euro, maar ook kunnen lijden onder een daling van de dollar ten opzichte van de euro. SGLD en PPFB zijn fysieke goud ETF’s, die goud aanhouden in kluizen in Londen en Zürich respectievelijk. Ze geven beleggers het recht om hun aandelen in te wisselen voor goud, indien gewenst.
 • 4GLD is iets duurder en minder nauwkeurig dan SGLD en PPFB, met een kostenratio van 0,36% en een tracking error van 0,02%. Het is ook zeer liquide en verhandeld in euro’s, maar het is niet gehedged tegen het valutarisico. 4GLD is ook een fysieke goud ETF, die goud aanhoudt in kluizen in Frankfurt. Het geeft beleggers ook het recht om hun aandelen in te wisselen voor goud, indien gewenst.
 • XGDE en GBSE zijn de duurste en minst nauwkeurige goud ETF’s, met een kostenratio van 0,54% en 0,39% respectievelijk, en een tracking error van 0,03%. Ze zijn ook minder liquide en verhandeld in euro’s, maar ze zijn wel gehedged tegen het valutarisico. Dit betekent dat ze het effect van de wisselkoersschommelingen tussen de euro en de dollar proberen te neutraliseren. XGDE en GBSE zijn synthetische goud ETF’s, die beleggen in goud futures of opties, in plaats van fysiek goud. Ze geven beleggers niet het recht om hun aandelen in te wisselen voor goud, indien gewenst.

Conclusie

Beleggen in goud ETF’s kan een goede manier zijn om je portefeuille te diversifiëren en te beschermen tegen inflatie en onzekerheid. Er zijn verschillende goud ETF’s beschikbaar op de Europese markt, die elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen hebben.

Als je op zoek bent naar de goedkoopste en meest nauwkeurige goud ETF’s, die fysiek goud aanhouden in kluizen, dan zijn SGLD en PPFB de beste opties. Houd er wel rekening mee dat ze niet gehedged zijn tegen het valutarisico, en dat er mogelijk belastingen of heffingen van toepassing zijn op de aankoop of verkoop van goud.

Als je bereid bent om iets meer te betalen voor een goud ETF die ook fysiek goud aanhoudt in kluizen, maar die meer liquide is op de Duitse markt, dan is 4GLD een goede keuze. Het heeft dezelfde nadelen als SGLD en PPFB, maar het geeft je meer flexibiliteit om je aandelen in te wisselen voor goud, indien gewenst.

Als je liever een goud ETF hebt die het valutarisico afdekt, door gebruik te maken van afgeleide producten, dan zijn XGDE en GBSE de beste opties. Ze zijn wel duurder en minder nauwkeurig dan de andere goud ETF’s, en ze zijn minder liquide. Bovendien beleggen ze niet in fysiek goud, maar in goud futures of opties, wat meer risico’s met zich meebrengt.

Welke goud ETF je ook kiest, zorg ervoor dat je je goed informeert over de eigenschappen, de kosten en de risico’s van het product. Beleg alleen in goud ETF’s als je de goudmarkt begrijpt en als je een lange termijn visie hebt. Goud is een volatiel en speculatief actief, dat geen dividend of rente oplevert. Beleg daarom nooit meer dan een klein percentage van je portefeuille in goud ETF’s, en spreid je beleggingen over verschillende activaklassen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om de beste goud ETF’s te vinden om te beleggen in 2023. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, laat het ons dan weten in de reacties hieronder. Bedankt voor het lezen en veel succes met je beleggingen!

Wil je meer weten over hoe je succesvol kunt beleggen? Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en trends op de financiële markten? Wil je toegang krijgen tot exclusieve tips en adviezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over beleggen in uw mailbox!


Volg ons ook op social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen