fbpx
Home De Beste ETFs De 4 beste ETF’s om te beleggen in de S&P 500

De 4 beste ETF’s om te beleggen in de S&P 500

5

Inleiding

De S&P 500 is een van de meest bekende en gevolgde aandelenindices ter wereld. Het vertegenwoordigt de prestaties van de 500 grootste bedrijven die genoteerd zijn op de Amerikaanse beurzen. Beleggen in de S&P 500 kan een goede manier zijn om te profiteren van de groei en diversificatie van de Amerikaanse economie. Maar hoe kun je dat doen als Belgische belegger? Een eenvoudige en goedkope optie is om te kiezen voor een ETF (exchange-traded fund) die de S&P 500 volgt.

Een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt, net als een aandeel. Een ETF kan een mandje van effecten bevatten die een bepaalde index, sector of thema nabootsen. Door een ETF te kopen, kun je dus in één keer blootstelling krijgen aan een brede waaier van bedrijven, zonder dat je ze allemaal individueel hoeft te kopen. Bovendien zijn ETF’s meestal goedkoper en transparanter dan traditionele beleggingsfondsen.

In dit artikel bespreken we vier ETF’s die de S&P 500 volgen en die beschikbaar zijn voor Belgische beleggers. We vergelijken hun kenmerken, kosten, rendementen en risico’s, zodat je een beter idee hebt van welke ETF het beste bij jouw beleggingsdoelstellingen en -profiel past.

Want to learn more about investing in ETFs?
Discover all the articles on the page: The Best ETFs

Wat is de S&P 500?

De S&P 500 is een index die bestaat uit 500 grote Amerikaanse bedrijven die geselecteerd worden op basis van hun marktkapitalisatie, liquiditeit, financiële levensvatbaarheid en sectorrepresentatie. De index wordt beheerd door Standard & Poor’s, een toonaangevend ratingbureau. De S&P 500 wordt beschouwd als een goede graadmeter voor de Amerikaanse aandelenmarkt en de Amerikaanse economie in het algemeen.

De S&P 500 is een marktgewogen index, wat betekent dat de bedrijven met de grootste marktwaarde een groter gewicht hebben in de index. De top 10 bedrijven in de index zijn momenteel Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (het moederbedrijf van Google), Facebook, Tesla, Berkshire Hathaway, Visa, JPMorgan Chase en Johnson & Johnson. Deze bedrijven vertegenwoordigen samen ongeveer 28% van de totale index.

De S&P 500 is ook een brede en gediversifieerde index, die bedrijven uit verschillende sectoren omvat. De grootste sectoren in de index zijn momenteel technologie (28%), gezondheidszorg (13%), financiële diensten (12%), consumentencyclisch (11%) en communicatiediensten (11%). De index bevat ook bedrijven uit sectoren zoals industrie, energie, basisconsumptiegoederen, nutsbedrijven en vastgoed.

De S&P 500 is een van de best presterende indices op lange termijn. Sinds de oprichting in 1957 heeft de index een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 10% behaald, inclusief dividenden. De index heeft ook verschillende periodes van crisis en recessie doorstaan, zoals de oliecrisis in de jaren 70, de dotcom-bubbel in de jaren 90, de financiële crisis in 2008 en de coronapandemie in 2020. Hoewel de index soms sterke dalingen kan kennen, heeft hij zich op termijn steeds hersteld en nieuwe recordhoogtes bereikt.

S&P 500

Laat ons nu eens gaan kijken naar mijn 4 favoriete ETF’s om te beleggen in de S&P 500.

De 4 beste ETF’s om te beleggen in de S&P 500

iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) ticker: CSPX

De iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) is een ETF die de S&P 500 index zo nauwkeurig mogelijk probeert te volgen. De ETF belegt in alle 500 bedrijven die deel uitmaken van de index, in dezelfde verhouding als de index. De ETF wordt beheerd door iShares, een van de grootste en bekendste ETF-aanbieders ter wereld, die deel uitmaakt van de BlackRock-groep.

De iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) is een van de grootste en meest verhandelde ETF’s die de S&P 500 volgen. De ETF heeft momenteel een beheerd vermogen van ongeveer 55 miljard euro en een gemiddeld dagelijks handelsvolume van ongeveer 4 miljoen aandelen. De ETF is genoteerd op verschillende Europese beurzen, waaronder Euronext Amsterdam, Euronext Parijs, Deutsche Börse Xetra en London Stock Exchange.

De iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) is ook een van de goedkoopste ETF’s die de S&P 500 volgen. De ETF rekent een jaarlijkse beheersvergoeding aan van slechts 0,07%, wat betekent dat je slechts 0,70 euro betaalt per 1000 euro die je belegt. De ETF heeft ook een lage tracking error, wat betekent dat hij de prestaties van de index zeer nauwkeurig weerspiegelt. De ETF heeft een gemiddelde tracking error van 0,02% op jaarbasis, wat betekent dat hij gemiddeld slechts 0,02% afwijkt van de index.

De iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) is een accumulerende ETF, wat betekent dat hij de dividenden die hij ontvangt van de onderliggende bedrijven herbelegt in de ETF. Dit zorgt voor een hoger samengesteld rendement op lange termijn.

De iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) is een geschikte ETF voor beleggers die een eenvoudige, goedkope en efficiënte manier zoeken om te beleggen in de S&P 500 index. De ETF biedt een brede en gediversifieerde blootstelling aan de Amerikaanse aandelenmarkt, met een lage kostenratio en een hoge liquiditeit. De ETF is echter niet ideaal voor beleggers die op zoek zijn naar een regelmatig inkomen uit dividenden omdat deze ETF de dividenden terug herinvesteerd.

Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating ticker: VUAA

De Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating is een andere ETF die de S&P 500 index nabootst. Deze ETF belegt in alle 500 aandelen die de index samenstellen, in dezelfde verhouding als de index. De ETF wordt beheerd door Vanguard, een van de grootste en meest gerespecteerde aanbieders van indexfondsen en ETF’s ter wereld, die bekend staat om zijn lage kosten en klantvriendelijke filosofie.

De Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating is een vrij nieuwe ETF, die pas in mei 2019 werd gelanceerd. De ETF heeft momenteel een beheerd vermogen van ongeveer 7 miljard euro en een gemiddeld dagelijks handelsvolume van ongeveer 1 miljoen aandelen. De ETF is genoteerd op verschillende Europese beurzen, waaronder Euronext Amsterdam, Euronext Parijs, Deutsche Börse Xetra en London Stock Exchange.

De Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating is net als de iShares ETF een zeer goedkope ETF die de S&P 500 volgt. De ETF rekent een jaarlijkse beheersvergoeding aan van slechts 0,07%, wat betekent dat je slechts 0,70 euro betaalt per 1000 euro die je belegt. De ETF heeft ook een lage tracking error, die gemiddeld 0,03% bedraagt op jaarbasis. De ETF volgt de index dus zeer getrouw.

De Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating is een accumulerende ETF, die de dividenden die hij ontvangt van de onderliggende aandelen herbelegt in de ETF. Dit zorgt voor een hoger samengesteld rendement op lange termijn.

De Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating is een geschikte ETF voor beleggers die een eenvoudige, goedkope en efficiënte manier zoeken om te beleggen in de S&P 500 index. De ETF biedt een brede en gediversifieerde blootstelling aan de Amerikaanse aandelenmarkt, met een lage kostenratio en een hoge liquiditeit. De ETF is echter niet ideaal voor beleggers die op zoek zijn naar een regelmatig inkomen uit dividenden omdat, ook deze ETF, geen dividenden uitkeert.

SPDR S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF ticker: SPPE

De SPDR S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF is een ETF die de S&P 500 index volgt, maar met een belangrijk verschil: de ETF dekt het valutarisico af tussen de Amerikaanse dollar en de euro. Dit betekent dat de ETF probeert om de invloed van de wisselkoersschommelingen tussen de twee munten op het rendement van de ETF te neutraliseren. De ETF gebruikt hiervoor valutacontracten (forwards) om de toekomstige wisselkoers vast te leggen.

De SPDR S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF is een ETF die vooral interessant kan zijn voor beleggers die zich zorgen maken over de evolutie van de dollar ten opzichte van de euro. Als de dollar daalt ten opzichte van de euro, dan heeft dat een negatief effect op het rendement van een ETF die de S&P 500 volgt in euro’s. Door het valutarisico af te dekken, kan de ETF dit effect verminderen of elimineren. Omgekeerd, als de dollar stijgt ten opzichte van de euro, dan heeft dat een positief effect op het rendement van een ETF die de S&P 500 volgt in euro’s. Door het valutarisico af te dekken, kan de ETF dit effect ook verminderen of elimineren.

De SPDR S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF is een ETF die beheerd wordt door SPDR, een divisie van State Street Global Advisors, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. De ETF werd gelanceerd in juni 2015 en heeft momenteel een beheerd vermogen van ongeveer 2 miljard euro en een gemiddeld dagelijks handelsvolume van ongeveer 300.000 aandelen. De ETF is genoteerd op verschillende Europese beurzen, waaronder Euronext Amsterdam, Euronext Parijs, Deutsche Börse Xetra en London Stock Exchange.

De SPDR S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF is een redelijk goedkope ETF die de S&P 500 volgt. De ETF rekent een jaarlijkse beheersvergoeding aan van 0,05%, wat nog lager is dan de iShares en Vanguard ETF’s. De ETF heeft ook een lage tracking error, die gemiddeld 0,05% bedraagt op jaarbasis. De ETF volgt de index dus vrij goed.

De SPDR S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF is een geschikte ETF voor beleggers die willen beleggen in de S&P 500 index, maar die het valutarisico tussen de dollar en de euro willen vermijden. De ETF biedt een brede en gediversifieerde blootstelling aan de Amerikaanse aandelenmarkt, met een laag kostenratio en een hoge liquiditeit. De ETF is echter niet geschikt voor beleggers die willen profiteren van een mogelijke stijging van de dollar ten opzichte van de euro, of die dividenden willen ontvangen.

SPDR S&P 500 UCITS ETF: SPY5

De SPDR S&P 500 UCITS ETF is een ETF die de S&P 500 index volgt, maar zonder het valutarisico af te dekken. Dit betekent dat de ETF de wisselkoersschommelingen tussen de Amerikaanse dollar en de euro weerspiegelt in het rendement van de ETF. De ETF is dus gevoelig voor de evolutie van de dollar ten opzichte van de euro. Als de dollar stijgt ten opzichte van de euro, dan heeft dat een positief effect op het rendement van de ETF in euro’s. Omgekeerd, als de dollar daalt ten opzichte van de euro, dan heeft dat een negatief effect op het rendement van de ETF in euro’s.

De SPDR S&P 500 UCITS ETF is een ETF die beheerd wordt door SPDR, net als de vorige ETF. De ETF werd gelanceerd in februari 2012 en heeft momenteel een beheerd vermogen van ongeveer 8 miljard euro en een gemiddeld dagelijks handelsvolume van ongeveer 2 miljoen aandelen. De ETF is genoteerd op verschillende Europese beurzen, waaronder Euronext Amsterdam, Euronext Parijs, Deutsche Börse Xetra en London Stock Exchange.

De SPDR S&P 500 UCITS ETF is een goedkope ETF die de S&P 500 volgt. De ETF rekent een jaarlijkse beheersvergoeding aan van 0,03%, wat lager is dan de iShares en Vanguard ETF’s, en zeer laag in vergelijking met andere ETF’s. De ETF heeft ook een lage tracking error, die gemiddeld 0,04% bedraagt op jaarbasis. De ETF volgt de index dus goed.

De SPDR S&P 500 UCITS ETF is een distribuerende ETF, die de dividenden die hij ontvangt van de onderliggende bedrijven uitkeert aan de beleggers. De ETF keert de dividenden elk kwartaal uit. De ETF is echter onderworpen aan een bronbelasting van 15% op de dividenden in de VS, en een roerende voorheffing van 30% op de dividenden in België. Dit betekent dat je effectief 40,5% belasting betaalt op de dividenden die je via de ETF ontvangt.

De SPDR S&P 500 UCITS ETF is een geschikte ETF voor beleggers die willen beleggen in de S&P 500 index, maar die het valutarisico tussen de dollar en de euro willen aanvaarden. De ETF biedt een brede en gediversifieerde blootstelling aan de Amerikaanse aandelenmarkt, met een lage kostenratio en een hoge liquiditeit. De ETF is ook ideaal voor beleggers die een regelmatig inkomen uit dividenden willen ontvangen. De ETF is echter niet geschikt voor beleggers die zich zorgen maken over de wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro, of die een hoge belastingdruk willen vermijden.

Conclusie

De S&P 500 is een index die de prestaties van de 500 grootste bedrijven die genoteerd zijn op de Amerikaanse beurzen weergeeft. Beleggen in de S&P 500 kan een goede manier zijn om te profiteren van de groei en diversificatie van de Amerikaanse economie. Een eenvoudige en goedkope manier om dat te doen is om te kiezen voor een ETF die de S&P 500 volgt.

In dit artikel hebben we vier ETF’s besproken die de S&P 500 volgen en die beschikbaar zijn voor Belgische beleggers. We hebben hun kenmerken, kosten, rendementen en risico’s vergeleken, zodat je een beter idee hebt van welke ETF het beste bij jouw beleggingsdoelstellingen en -profiel past. Hier is een samenvatting van de vier ETF’s:

ETFBeheersvergoedingTracking errorDividendbeleidValutarisico
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc)0,07%0,02%AccumulerendJa
Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating0,07%0,03%AccumulerendJa
SPDR S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF0,05%0,05%AccumulerendNee
SPDR S&P 500 UCITS ETF0,03%0,04%DistribuerendJa

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een ETF die de S&P 500 volgt. Sommige factoren zijn objectief, zoals de beheersvergoeding, de tracking error en het dividendbeleid. Andere factoren zijn subjectief, zoals het valutarisico en je persoonlijke voorkeur. Er is dus niet één beste ETF die de S&P 500 volgt, maar wel een ETF die het beste aansluit bij jouw situatie en verwachtingen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de verschillende ETF’s die de S&P 500 volgen en om een betere beslissing te nemen over je beleggingen. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via onze website www.debelgischebelegger.be. We helpen je graag verder met je beleggingsvragen.

Bedankt voor het lezen en veel succes met je beleggingen!

Want to learn more about how to invest successfully? Do you want to stay up to date on the latest developments and trends in the financial markets? Would you like to get access to exclusive tips and advice? Then subscribe to our newsletter now and receive the best articles on investing in your mailbox!


Follow me on social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger

5 REACTIES