fbpx

Dit zijn de 6 beste obligatie ETF’s

Obligaties zijn een belangrijk onderdeel van elke gediversifieerde portefeuille. Ze bieden een stabiele inkomstenstroom en verminderen het risico van aandelen. Maar hoe kies je de beste obligatie ETF’s voor je beleggingsdoelen? In dit artikel bespreken we de 6 beste obligatie ETF’s die interessant kunnen zijn voor verschillende soorten beleggers. We vergelijken hun rendementen, risico’s en kosten, en geven je tips om de juiste obligatie ETF te kiezen.

Want to learn more about investing in ETFs?
Discover all the articles on the page: The Best ETFs

Wat is een obligatie ETF?

Een obligatie ETF is een beleggingsinstrument waarmee je in obligaties kunt beleggen zonder dat je individuele obligaties hoeft te kopen. In plaats daarvan koop je aandelen van de ETF, die een verzameling van obligaties vertegenwoordigen. Een obligatie ETF volgt een bepaalde index, waardoor het beleggen in obligatie ETF’s een vorm is van passief beleggen. Het voordeel hiervan is dat de kosten laag blijven.

Een obligatie ETF kan bestaan uit verschillende soorten obligaties, afhankelijk van de index die het volgt.

Er zijn drie hoofdsoorten obligatie ETF’s:

 • Gemengde obligaties
 • Bedrijfsobligaties
 • Overheidsobligaties

Lees ook: Obligaties: wat zijn ze en hoe kun je erin beleggen?

Gemengde obligaties

Gemengde obligaties zijn obligaties die zowel door overheden als door bedrijven zijn uitgegeven. Ze hebben meestal een gemiddelde kredietwaardigheid en een gemiddeld risico. Gemengde obligaties kunnen een goede balans bieden tussen rendement en veiligheid, en kunnen je portefeuille diversifiëren over verschillende sectoren en regio’s.

Bedrijfsobligaties

Bedrijfsobligaties zijn obligaties die door bedrijven zijn uitgegeven om geld te lenen voor hun activiteiten. Ze hebben meestal een hogere rente dan overheidsobligaties, omdat ze een hoger risico hebben. Bedrijfsobligaties kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: investment grade en high yield. Investment grade obligaties hebben een hoge kredietwaardigheid en een laag risico. High yield obligaties hebben een lage kredietwaardigheid en een hoog risico, maar ook een hoger rendement.

Overheidsobligaties

Overheidsobligaties zijn obligaties die door overheden zijn uitgegeven om hun begrotingstekorten te financieren of om bepaalde projecten te ondersteunen. Ze hebben meestal een lage rente, omdat ze een laag risico hebben. Overheidsobligaties kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: ontwikkelde markten en opkomende markten. Ontwikkelde markten zijn landen met een stabiele economie en een sterke politieke situatie. Opkomende markten zijn landen met een groeiende economie en een minder stabiele politieke situatie. Opkomende markten hebben meestal een hogere rente dan ontwikkelde markten, omdat ze een hoger risico hebben.

De 6 beste obligatie ETF’s

Nu we de verschillende soorten obligaties hebben uitgelegd, kunnen we overgaan tot de selectie van de 6 beste obligatie ETF’s voor jouw beleggingsportefeuille. We hebben gekozen voor twee ETF’s per soort, om je een keuze te geven tussen verschillende aanbieders. We hebben ook rekening gehouden met de kostenratio, het rendement, het risico, de spreiding en de liquiditeit van de ETF’s. We hebben enkel gekozen voor ETF’s die de dividenden herinvesteren omdat dit in onze ogen fiscaal het interessantst is. De meeste van de ETF’s hieronder hebben ook wel een variant die de dividenden wel uitkeert als je dat liever hebt.

Dit zijn de 6 beste obligatie ETF’s:

 • iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) ticker: AGGH
 • Vanguard Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged Accumulating ticker: VAGF
 • iShares Global Corporate Bond UCITS ETF USD (Acc) ticker: ISOX
 • Vanguard USD Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged Accumulating ticker: VDCE
 • Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 1C EUR Hedged ticker: DBZB
 • Amundi Index J.P. Morgan GBI Global Govies UCITS ETF DR EUR Hedged ticker: A4HD

Laat ons deze ETF’s wat meer in detail gaan bekijken!

Wereldwijde gemengde obligaties

Als je op zoek bent naar een brede en gediversifieerde blootstelling aan de wereldwijde obligatiemarkt, kun je kiezen voor één van deze twee ETF’s:

iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) ticker: AGGH

Deze ETF volgt de Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index, die bestaat uit meer dan 24.000 obligaties uit 70 landen. De ETF belegt in zowel overheids- als bedrijfsobligaties, met een gemiddelde kredietwaardigheid van AA. De ETF is afgedekt tegen valutarisico’s, wat betekent dat je geen last hebt van schommelingen in de wisselkoersen. De ETF heeft een lage kostenratio van 0,10%, een gemiddeld rendement van 3,99% op drie jaar, en een laag risico van 3 op 7. De ETF heeft een fondsvermogen van 4,8 miljard euro en een gemiddelde dagelijkse omzet van 6,7 miljoen euro.

Vanguard Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged Accumulating ticker: VAGF

Deze ETF volgt ook de Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index, maar heeft een iets andere samenstelling dan de iShares ETF. De ETF belegt in meer dan 25.000 obligaties uit 74 landen. De ETF belegt ook in zowel overheids- als bedrijfsobligaties, met een gemiddelde kredietwaardigheid van AA. De ETF is ook afgedekt tegen valutarisico’s. De ETF heeft een zeer lage kostenratio van 0,09%, een gemiddeld rendement van 4,11% op drie jaar, en een laag risico van 3 op 7. De ETF heeft een fondsvermogen van 1,9 miljard euro en een gemiddelde dagelijkse omzet van 2,4 miljoen euro.

Wereldwijde bedrijfsobligaties

Als je op zoek bent naar een hoger rendement en bereid bent om meer risico te nemen, kun je kiezen voor één van deze twee ETF’s:

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF USD (Acc) ticker: ISOX

Deze ETF volgt de Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Bond Index, die bestaat uit meer dan 13.000 bedrijfsobligaties uit 49 landen. De ETF belegt alleen in investment grade obligaties, met een gemiddelde kredietwaardigheid van A. De ETF is niet afgedekt tegen valutarisico’s, wat betekent dat je kunt profiteren van een stijging van de dollar, maar ook kunt lijden onder een daling. De ETF heeft een kostenratio van 0,20%, een gemiddeld rendement van 5,64% op drie jaar, en een gemiddeld risico van 4 op 7. De ETF heeft een fondsvermogen van 2,8 miljard dollar en een gemiddelde dagelijkse omzet van 5,6 miljoen dollar.

Vanguard USD Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged Accumulating ticker: VDCE

Deze ETF volgt de Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate – USD Index, die bestaat uit meer dan 9.000 bedrijfsobligaties uit 36 landen. De ETF belegt ook alleen in investment grade obligaties, met een gemiddelde kredietwaardigheid van A. De ETF is afgedekt tegen valutarisico’s, wat betekent dat je geen last hebt van schommelingen in de wisselkoersen. De ETF heeft een zeer lage kostenratio van 0,09%, een gemiddeld rendement van 5,72% op drie jaar, en een gemiddeld risico van 4 op 7. De ETF heeft een fondsvermogen van 1,1 miljard euro en een gemiddelde dagelijkse omzet van 1,5 miljoen euro.

Wereldwijde overheidsobligaties

Als je op zoek bent naar een veilige haven en een buffer tegen marktschokken, kun je kiezen voor één van deze twee ETF’s:

Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 1C EUR Hedged ticker: DBZB

Deze ETF volgt de FTSE World Government Bond Index – Developed Markets, die bestaat uit meer dan 1.000 overheidsobligaties uit 22 ontwikkelde landen. De ETF belegt alleen in obligaties met een hoge kredietwaardigheid, met een gemiddelde rating van AA+. De ETF is afgedekt tegen valutarisico’s, wat betekent dat je geen last hebt van schommelingen in de wisselkoersen. De ETF heeft een kostenratio van 0,25%, een gemiddeld rendement van 2,32% op drie jaar, en een laag risico van 3 op 7. De ETF heeft een fondsvermogen van 1,6 miljard euro en een gemiddelde dagelijkse omzet van 2,1 miljoen euro.

Amundi Index J.P. Morgan GBI Global Govies UCITS ETF DR EUR Hedged ticker: A4HD

Deze ETF volgt de J.P. Morgan GBI Global Diversified Index, die bestaat uit meer dan 1.500 overheidsobligaties uit 15 ontwikkelde en opkomende landen. De ETF belegt in obligaties met een gemengde kredietwaardigheid, met een gemiddelde rating van A. De ETF is afgedekt tegen valutarisico’s, wat betekent dat je geen last hebt van schommelingen in de wisselkoersen. De ETF heeft een kostenratio van 0,20%, een gemiddeld rendement van 3,59% op drie jaar, en een gemiddeld risico van 4 op 7. De ETF heeft een fondsvermogen van 1,4 miljard euro en een gemiddelde dagelijkse omzet van 1,8 miljoen euro.

Hoe kies je de beste obligatie ETF voor je portefeuille?

Nu je de 6 beste obligatie ETF’s om te investeren in 2023 kent, vraag je je misschien af hoe je de beste obligatie ETF voor je portefeuille kunt kiezen. Er is niet één juist antwoord op deze vraag, want het hangt af van je persoonlijke situatie, doelen, risicoprofiel en voorkeuren. Maar hier zijn enkele tips om je te helpen bij je beslissing:

Bepaal je beleggingshorizon

Hoe lang wil je je geld beleggen in obligatie ETF’s? Als je een lange termijn belegger bent, kun je kiezen voor obligatie ETF’s met een langere looptijd, die meestal een hoger rendement hebben, maar ook meer gevoelig zijn voor renteveranderingen. Als je een korte termijn belegger bent, kun je kiezen voor obligatie ETF’s met een kortere looptijd, die meestal een lager rendement hebben, maar ook minder gevoelig zijn voor renteveranderingen.

Bepaal je risicotolerantie

Hoeveel risico ben je bereid te nemen met je obligatie ETF’s? Als je een conservatieve belegger bent, kun je kiezen voor obligatie ETF’s met een hoge kredietwaardigheid, die meestal een lager risico hebben, maar ook een lagere rente. Als je een agressieve belegger bent, kun je kiezen voor obligatie ETF’s met een lage kredietwaardigheid, die meestal een hoger risico hebben, maar ook een hogere rente.

Bepaal je valutavoorkeur

In welke valuta wil je je obligatie ETF’s aanhouden? Als je je obligatie ETF’s in dezelfde valuta als je basisvaluta wilt aanhouden, kun je kiezen voor obligatie ETF’s die afgedekt zijn tegen valutarisico’s, wat betekent dat je geen last hebt van schommelingen in de wisselkoersen. Als je je obligatie ETF’s in een andere valuta dan je basisvaluta wilt aanhouden, kun je kiezen voor obligatie ETF’s die niet afgedekt zijn tegen valutarisico’s, wat betekent dat je kunt profiteren van een stijging van de vreemde valuta, maar ook kunt lijden onder een daling.

Bepaal je kostenbewustzijn

Hoeveel kosten wil je betalen voor je obligatie ETF’s? Als je een kostenbewuste belegger bent, kun je kiezen voor obligatie ETF’s met een lage kostenratio, die meestal een hoger netto rendement opleveren.

Bepaal je spreidingsniveau

Hoeveel diversificatie wil je met je obligatie ETF’s bereiken? Als je een hoge diversificatie wilt, kun je kiezen voor obligatie ETF’s die beleggen in een groot aantal obligaties uit verschillende landen, sectoren en categorieën. Als je een lage diversificatie wilt, kun je kiezen voor obligatie ETF’s die beleggen in een klein aantal obligaties uit een specifiek land, sector of categorie.

Dus samengevat, hoe kies je de beste obligatie ETF voor je portefeuille?:

 • Bepaal je beleggingshorizon
 • Bepaal je risicotolerantie
 • Bepaal je valutavoorkeur
 • Bepaal je spreidingsniveau
 • Bepaal je kostenbewustzijn

Conclusie

Obligatie ETF’s zijn een handige en efficiënte manier om in obligaties te beleggen. Ze bieden een stabiele inkomstenstroom en verminderen het risico van aandelen. In dit artikel hebben we je 6 obligatie ETF’s voorgesteld die interessant kunnen zijn voor verschillende soorten beleggers. We hebben ook enkele tips gegeven om je te helpen bij je beslissing.

We hopen dat je dit artikel leerzaam en nuttig hebt gevonden. Als je meer wilt leren over obligatie ETF’s, of als je je eigen ervaring of vraag wilt delen, laat dan een reactie achter onder dit artikel. We waarderen je feedback en input. Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan ook met je vrienden en volgers op je sociale media. En vergeet niet om je in te schrijven op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze nieuwste artikelen over beleggen. Bedankt voor het lezen!

Want to learn more about how to invest successfully? Do you want to stay up to date on the latest developments and trends in the financial markets? Would you like to get access to exclusive tips and advice? Then subscribe to our newsletter now and receive the best articles on investing in your mailbox!


Follow me on social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger


Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen