fbpx

2 AI aandelen met enorm veel potentieel

Ben je op zoek naar een AI aandeel om je portefeuille te diversifiëren? Wil je profiteren van de groeiende markt voor kunstmatige intelligentie en de innovatieve toepassingen die deze technologie biedt? Dan heb ik goed nieuws voor je: in dit artikel ga ik je twee bedrijven voorstellen die actief zijn in de AI sector en die veel potentieel hebben om je rendement te verhogen. Deze bedrijven zijn niet alleen marktleiders in hun respectievelijke domeinen, maar hebben ook een sterke financiële positie, een solide groeistrategie en een competitief voordeel ten opzichte van hun concurrenten. Ben je benieuwd welke bedrijven dit zijn? Lees dan snel verder!

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie (KI), of Artificial Intelligence (AI) in het Engels, is een verzamelnaam voor technologieën die machines in staat stellen om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Het gaat bijvoorbeeld om het analyseren van grote hoeveelheden gegevens, het herkennen van patronen en afbeeldingen, het begrijpen en genereren van natuurlijke taal, het voorspellen van gedrag en het nemen van beslissingen. AI kent talloze toepassingen in verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, transport, financiën, onderwijs, entertainment en defensie.

AI is een van de snelst groeiende en meest veelbelovende sectoren ter wereld. Volgens een rapport van Grand View Research wordt verwacht dat de wereldwijde markt voor AI zal groeien van 62,4 miljard dollar in 2020 naar 997,8 miljard dollar in 2028, met een jaarlijks groeipercentage van 40,2%. De belangrijkste drijfveren achter deze groei zijn de toenemende vraag naar automatisering, personalisatie, efficiëntie en innovatie, de beschikbaarheid van grote hoeveelheden gegevens en rekenkracht, de vooruitgang in algoritmen en modellen, en de steun van overheden en investeerders.

Beleggen in AI kan dus een slimme zet zijn om te profiteren van deze enorme marktopportuniteit. Maar hoe kies je het juiste AI aandeel om in te investeren? Er zijn immers honderden bedrijven die op de een of andere manier betrokken zijn bij AI, elk met hun eigen sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Om je te helpen bij je keuze, heb ik twee bedrijven geselecteerd die volgens mij tot de beste AI aandelen behoren. Deze bedrijven zijn MobilEye Global (ticker: MBLY) en GXO Logistics (ticker: GXO).

MobilEye Global: de leider in autonoom rijden

MobilEye Global is een bedrijf dat gespecialiseerd is in autonome rijtechnologieën en geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS). Het bedrijf werd opgericht in 1999 in Israël en werd in 2017 overgenomen door Intel voor 15,3 miljard dollar. MobilEye ontwikkelt software en hardware die voertuigen in staat stellen om hun omgeving te waarnemen, te interpreteren en te navigeren. Het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om computer vision, machine learning en deep learning toe te passen op beelden die worden vastgelegd door camera’s die op de voertuigen zijn gemonteerd.

MobilEye is de marktleider in ADAS, met meer dan 60% marktaandeel wereldwijd. Het levert zijn producten aan meer dan 25 autofabrikanten, waaronder BMW, Ford, Volkswagen en Tesla. Het bedrijf heeft meer dan 86 miljoen voertuigen uitgerust met zijn technologie sinds 2007. MobilEye heeft ook een ambitieus plan om tegen 2025 volledig autonome voertuigen op de markt te brengen. Het werkt hiervoor samen met partners zoals Luminar Technologies, Udelv en Sixt. MobilEye heeft ook een eigen vloot van meer dan 100 zelfrijdende testvoertuigen die actief zijn in verschillende landen, waaronder Israël, de VS, Duitsland, Frankrijk en Japan.

MobilEye is een zeer winstgevend en snelgroeiend bedrijf. In 2020 behaalde het een omzet van 967 miljoen dollar, een stijging van 10% ten opzichte van 2019. Het bedrijf had ook een brutowinstmarge van 76% en een operationele marge van 32%. In het eerste kwartaal van 2023 steeg de omzet met 16% op jaarbasis tot $458 miljoen, terwijl de brutowinstmarge verbeterde tot 80%. MobilEye verwacht dat zijn omzet in 2023 met 10%-13% zal groeien tot meer dan $1 miljard.

MobilEye is een aantrekkelijk AI aandeel om te beleggen omdat het profiteert van de groeiende vraag naar veiligere, slimmere en efficiëntere mobiliteitsoplossingen. Het bedrijf heeft een sterke technologische voorsprong, een breed klantenbestand, een robuuste financiële positie en een duidelijke visie voor de toekomst. Het aandeel van MobilEye noteert momenteel rond de $38, wat neerkomt op een marktkapitalisatie van ongeveer $8 miljard. Het aandeel is sinds zijn beursgang in december 2020 met ongeveer 20% gestegen. Het aandeel heeft echter nog veel ruimte om verder te groeien, gezien het enorme potentieel van de markt voor autonoom rijden, die volgens Allied Market Research tegen 2030 meer dan $556 miljard waard zal zijn.

GXO Logistics: de grootste pure-play contractlogistieke speler ter wereld

GXO Logistics is een bedrijf dat gespecialiseerd is in contractlogistiek, oftewel het ontwerpen, beheren en optimaliseren van supply chains voor klanten. Het bedrijf werd opgericht in 2021 als een spin-off van XPO Logistics, een van de grootste transport- en logistieke bedrijven ter wereld. GXO richt zich op het leveren van hoogtechnologische oplossingen voor uitdagende logistieke behoeften, zoals e-commerce fulfilment, flexibele distributie, magazijnautomatisering en retourlogistiek. Het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om processen te automatiseren, operationele efficiëntie te vergroten, nieuwe producten en diensten te creëren en de besluitvorming te verbeteren.

GXO is de grootste pure-play contractlogistieke speler ter wereld, met een marktaandeel van ongeveer 5%. Het bedient meer dan 400 klanten in verschillende sectoren, zoals e-commerce, retail, gezondheidszorg, technologie en industrie. Het heeft meer dan 970 magazijnen in 27 landen, met een totale oppervlakte van meer dan 200 miljoen vierkante voet. Het heeft ook meer dan 130.000 werknemers en meer dan 8.000 robots in zijn operaties.

GXO is een zeer winstgevend en snelgroeiend bedrijf. In 2020 behaalde het een omzet van $6,2 miljard, een stijging van 4% ten opzichte van 2019. Het bedrijf had ook een brutowinstmarge van 16% en een aangepaste EBITDA-marge van 10%. In het eerste kwartaal van 2023 steeg de omzet met 14% op jaarbasis tot $1,8 miljard, terwijl de brutowinstmarge verbeterde tot 17%. GXO verwacht dat zijn omzet in 2023 met meer dan 10% zal groeien tot meer dan $7 miljard.

GXO is een interessant AI aandeel om te beleggen omdat het profiteert van de groeiende vraag naar geavanceerde logistieke oplossingen die inspelen op de veranderende behoeften en verwachtingen van klanten. Het bedrijf heeft een sterke reputatie als een betrouwbare outsourcing partner voor toonaangevende bedrijven, een leidende positie als een innovator in magazijnautomatisering en robots, aangepaste oplossingen voor elke klant en een schaalbaar en flexibel bedrijfsmodel.

Het aandeel van GXO noteert momenteel rond de $57,85, wat neerkomt op een marktkapitalisatie van ongeveer $6,8 miljard. Het aandeel is sinds zijn beursgang in augustus 2021 met ongeveer 80% gestegen. Het aandeel heeft echter nog veel ruimte om verder te groeien, gezien het enorme potentieel van de markt voor contractlogistiek, die volgens Research and Markets tegen 2027 meer dan $380 miljard waard zal zijn.

Conclusie

In dit artikel heb ik je twee interessante bedrijven voorgesteld die actief zijn in de AI sector en die veel potentieel hebben om je rendement te verhogen. Deze bedrijven zijn MobilEye Global en GXO Logistics. Beide bedrijven zijn marktleiders in hun respectievelijke domeinen, hebben een sterke financiële positie, een solide groeistrategie en een competitief voordeel ten opzichte van hun concurrenten. Beide bedrijven profiteren ook van de groeiende vraag naar geavanceerde technologische oplossingen die inspelen op de veranderende behoeften en verwachtingen van klanten.

Als je op zoek bent naar een AI aandeel om te beleggen, dan raad ik je aan om deze twee bedrijven nader te bekijken. Ze kunnen je portefeuille diversifiëren en je blootstellen aan de enorme marktopportuniteit die AI biedt. Natuurlijk moet je ook je eigen onderzoek doen en rekening houden met je eigen risicoprofiel, beleggingsdoelstellingen en tijdshorizon. Beleggen in AI is niet zonder risico’s, want er zijn ook veel uitdagingen en onzekerheden die de sector kunnen beïnvloeden, zoals regelgeving, concurrentie, ethiek en veiligheid.

Ik hoop dat je dit artikel nuttig en informatief hebt gevonden. Als je meer wilt weten over AI of andere beleggingsthema’s, dan nodig ik je uit om onze andere artikels te lezen. Daarin vind je nog meer analyses, tips en adviezen over hoe je succesvol kunt beleggen in de Belgische en internationale markten.

Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in de beleggingswereld. Bedankt voor het lezen en tot ziens!

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen