fbpx

Adyen aandeel: koopje of miskoop na de koersval?

Adyen is een van de meest succesvolle Nederlandse bedrijven van de afgelopen jaren. Het fintechbedrijf biedt betaaloplossingen aan voor grote klanten zoals Uber, Spotify, Microsoft en H&M. Adyen verwerkt betalingen over verschillende kanalen, valuta’s en regio’s, en maakt gebruik van geavanceerde technologie om fraude te voorkomen en conversie te verhogen. Adyen heeft een sterke positie in de groeiende markt voor online en omnichannel betalingen, en profiteert van de toenemende vraag naar digitale transacties, vooral tijdens de coronapandemie.

Maar ondanks de indrukwekkende prestaties van het bedrijf, heeft het aandeel Adyen het moeilijk gehad in de afgelopen maanden. Na een recordhoogte van bijna 2700 euro in 2021, is de koers van het aandeel sterk gedaald tot onder de 700 euro in september 2023. Wat is er aan de hand met het aandeel Adyen? Is het een koopje of een miskoop na de recente koersval? In dit artikel zullen we de volgende punten bespreken:

  • De financiële resultaten en groeivooruitzichten van Adyen
  • De concurrentiepositie en marktaandeel van Adyen
  • De waardering en risico’s van het aandeel Adyen
  • Ons advies over het aandeel Adyen

De financiële resultaten en groeivooruitzichten van Adyen

Adyen heeft in 2023 een sterke financiële groei laten zien, ondanks de uitdagingen waar het bedrijf voor stond. Het bedrijf rapporteerde over het eerste halfjaar van 2023 een omzetstijging van 21% tot 739 miljoen euro, en een EBITDA-daling van 10% tot 320 miljoen euro. De daling van de EBITDA was vooral te wijten aan hogere personeelskosten, aangezien Adyen flink heeft geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn team om zijn langetermijnkansen te benutten. Het bedrijf verwerkte in de eerste helft van 2023 een totaal volume van 426 miljard euro aan betalingen, een stijging van 23% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Het volume uit point-of-sale betalingen steeg met 49% tot 67 miljard euro, wat aantoont dat Adyen ook profiteert van het herstel van de fysieke winkels na de lockdowns.

Adyen heeft nog geen cijfers bekendgemaakt over het tweede halfjaar van 2023, maar volgens analisten zou het bedrijf een omzetgroei van 25% en een EBITDA-groei van 15% kunnen realiseren. Voor het hele jaar 2023 zou Adyen dan een omzet van 1,6 miljard euro en een EBITDA van 720 miljoen euro kunnen behalen. Dat zou neerkomen op een omzetgroei van 23% en een EBITDA-groei van 3% ten opzichte van 2022.

Voor de komende jaren verwacht Adyen een verdere groei van zijn omzet en winstgevendheid, gedreven door de toenemende vraag naar online en omnichannel betalingen, de uitbreiding naar nieuwe markten en segmenten, en de introductie van nieuwe producten en diensten. Zo lanceerde Adyen in 2023 zijn eigen creditcardoplossing, waarmee het bedrijf zowel fysieke als digitale kaarten kan uitgeven aan zijn klanten. Dit stelt Adyen in staat om meer waarde te bieden aan zijn klanten, die zo meer controle hebben over hun betalingsstromen en kosten kunnen besparen. Ook kondigde Adyen in 2023 aan dat het gaat samenwerken met True Alliance, een Australische modegroep die merken zoals Ben Sherman, Lacoste en The North Face vertegenwoordigt. Adyen zal de betaaloplossingen leveren voor de online en offline winkels van True Alliance, waarmee het bedrijf zijn aanwezigheid in de Australische markt versterkt.

Volgens de consensusverwachtingen van analisten zou Adyen in 2024 een omzet van 2,1 miljard euro en een EBITDA van 1 miljard euro kunnen realiseren. Dat zou neerkomen op een omzetgroei van 31% en een EBITDA-groei van 39% ten opzichte van 2023. Voor de langere termijn heeft Adyen als doel om een marktaandeel van 10% te bereiken in de wereldwijde markt voor betalingsverwerking, die volgens het bedrijf zo’n 10 biljoen euro waard is. Ter vergelijking: in 2022 had Adyen een marktaandeel van ongeveer 1,4%. Dit betekent dat Adyen nog veel ruimte heeft om te groeien in de komende jaren.

De concurrentiepositie en marktaandeel van Adyen

Adyen opereert in een zeer competitieve en dynamische markt, waar het te maken heeft met verschillende soorten concurrenten. Aan de ene kant zijn er de traditionele spelers, zoals banken en kaartnetwerken, die al lang actief zijn in de betalingssector. Aan de andere kant zijn er de nieuwe spelers, zoals fintechbedrijven en techgiganten, die innovatieve en disruptieve oplossingen bieden voor online en mobiele betalingen. Enkele voorbeelden van concurrenten van Adyen zijn PayPal, Stripe, Square, Worldpay, Wirecard, Klarna en Mollie.

Adyen onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn unieke technologieplatform, dat betalingen over verschillende kanalen, valuta’s en regio’s kan verwerken met één enkele integratie. Dit stelt Adyen in staat om een naadloze en consistente klantervaring te bieden, ongeacht waar of hoe klanten willen betalen. Bovendien kan Adyen dankzij zijn platform meer data verzamelen en analyseren over het betalingsgedrag van klanten, waarmee het bedrijf fraude kan voorkomen en conversie kan verhogen. Adyen biedt ook meer flexibiliteit en maatwerk aan zijn klanten, die zelf kunnen kiezen welke betaalmethoden en functies ze willen gebruiken. Tot slot heeft Adyen een schaalbaar en kostenefficiënt businessmodel, dat gebaseerd is op lage vaste kosten en hoge marges.

Adyen heeft in de afgelopen jaren een indrukwekkend klantenbestand opgebouwd, dat bestaat uit meer dan 5.000 grote en middelgrote bedrijven uit verschillende sectoren en regio’s. Enkele bekende namen zijn Uber, Spotify, Microsoft, H&M, eBay, Booking.com, Netflix, L’Oréal, KLM en McDonald’s. Adyen heeft ook sterke relaties met zijn klanten, die vaak langdurige contracten afsluiten met het bedrijf. Volgens Adyen bedraagt de gemiddelde contractduur met zijn klanten zo’n vijf jaar. Bovendien heeft Adyen een hoge klanttevredenheid en -loyaliteit, die tot uiting komen in de hoge net promoter score (NPS) van het bedrijf. De NPS is een maatstaf voor de bereidheid van klanten om een bedrijf aan te bevelen aan anderen. Volgens Adyen bedraagt zijn NPS meer dan 70%, wat aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde in de sector.

Adyen heeft ook een sterke groei laten zien in zijn marktaandeel in de afgelopen jaren. Volgens een rapport van Edgar Dunn & Company uit 2020 had Adyen in 2019 een marktaandeel van 1,4% in de wereldwijde markt voor betalingsverwerking. Dat was een stijging ten opzichte van 0,9% in 2018 en 0,6% in 2017. In 2020 steeg het marktaandeel van Adyen verder tot 1,8%, en in 2021 tot 2,2%. In 2022 zou Adyen een marktaandeel van 2,7% kunnen bereiken, en in 2023 van 3,3%. Dit betekent dat Adyen sneller groeit dan de markt, die volgens het rapport een gemiddelde jaarlijkse groei van 11% zou kennen tussen 2019 en 2024.

De waardering en risico’s van het aandeel Adyen

Het aandeel Adyen heeft een zeer hoge waardering, die de hoge verwachtingen van de markt weerspiegelt. Op basis van de slotkoers van 637,50 euro op 27 september 2023, heeft het aandeel Adyen een marktkapitalisatie van 20,14 miljard euro. Dat komt neer op een koers-winstverhouding (K/W) van 37,17 gebaseerd op de verwachte winst per aandeel (WPA) van 18,2 euro voor 2023. Ter vergelijking: de gemiddelde K/W van de sectorgenoten van Adyen is ongeveer 40. Dit betekent dat het aandeel Adyen qua waardering op het sectorgemiddelde zit.

De hoge waardering van het aandeel Adyen impliceert dat de markt een zeer sterke groei en winstgevendheid verwacht van het bedrijf in de toekomst. Maar dit brengt ook een aantal risico’s met zich mee, die de koers van het aandeel kunnen beïnvloeden. Enkele mogelijke risico’s zijn:

  • Een vertraging of teleurstelling in de groei of winstgevendheid van Adyen, bijvoorbeeld door een lagere vraag naar online en omnichannel betalingen na de coronapandemie, een verlies of afname van grote klanten, of een toename van de operationele kosten.
  • Een toename of verscherping van de concurrentie of regelgeving in de betalingssector, bijvoorbeeld door nieuwe of bestaande spelers die vergelijkbare of betere oplossingen aanbieden, of door overheden of toezichthouders die meer eisen stellen aan de veiligheid, privacy of transparantie van betalingen.
  • Een verstoring of schending van de technologie of infrastructuur van Adyen, bijvoorbeeld door cyberaanvallen, storingen, fouten of datalekken.

Deze risico’s kunnen leiden tot een daling van het vertrouwen en de reputatie van Adyen, en daarmee tot een lagere waardering en koers van het aandeel.

Ons advies over het aandeel Adyen

Het aandeel Adyen is een interessant geval voor beleggers die op zoek zijn naar groei en innovatie in de betalingssector. Het bedrijf heeft een sterke financiële positie, een uniek technologieplatform, een indrukwekkend klantenbestand en een groot groeipotentieel. Het bedrijf profiteert ook van de structurele trends die de vraag naar online en omnichannel betalingen stimuleren, zoals de digitalisering, globalisering en personalisering van de economie.

Maar het aandeel Adyen is ook zeer duur gewaardeerd, wat hoge verwachtingen met zich meebrengt. Het bedrijf moet zijn groei en winstgevendheid blijven leveren om zijn waardering te rechtvaardigen. Het bedrijf moet ook alert blijven op de concurrentie en regelgeving in zijn sector, die snel kunnen veranderen. Het bedrijf moet ook zijn technologie en infrastructuur blijven beschermen en verbeteren, om de kwaliteit en veiligheid van zijn diensten te garanderen.

Conclusie

Het aandeel Adyen is een van de meest succesvolle en innovatieve bedrijven in de betalingssector. Het bedrijf heeft een sterke financiële groei laten zien, en heeft nog veel ruimte om te groeien in de toekomst. Het bedrijf heeft ook een uniek technologieplatform, dat betalingen over verschillende kanalen, valuta’s en regio’s kan verwerken met één enkele integratie. Het bedrijf heeft ook een indrukwekkend klantenbestand, dat bestaat uit grote en bekende namen uit verschillende sectoren en regio’s. Het bedrijf profiteert ook van de structurele trends die de vraag naar online en omnichannel betalingen stimuleren.

Maar het aandeel Adyen is ook zeer duur gewaardeerd, wat hoge verwachtingen met zich meebrengt. Het bedrijf moet zijn groei en winstgevendheid blijven leveren om zijn waardering te rechtvaardigen. Het bedrijf moet ook alert blijven op de concurrentie en regelgeving in zijn sector, die snel kunnen veranderen. Het bedrijf moet ook zijn technologie en infrastructuur blijven beschermen en verbeteren, om de kwaliteit en veiligheid van zijn diensten te garanderen.

Wij denken dat het aandeel Adyen een goede langetermijninvestering kan zijn voor beleggers die geloven in de visie en strategie van het bedrijf, en die bereid zijn om de hoge waardering en de mogelijke volatiliteit te accepteren. Wij denken echter ook dat het aandeel Adyen op de korte termijn onder druk kan staan, door de hoge verwachtingen, de onzekerheid over de omzet, en de mogelijke risico’s die we hebben genoemd.

We hopen dat je dit artikel nuttig hebt gevonden, en dat je meer inzicht hebt gekregen in het aandeel Adyen. Als je meer wilt weten over andere interessante aandelen in de betalingssector, of als je je eigen mening wilt delen over het aandeel Adyen, nodigen we je uit om de andere artikelen op onze website te bezoeken. Daar vind je meer analyses, tips en adviezen over beleggen in aandelen en ETF’s. Je kunt ook reageren op dit artikel, of contact met ons opnemen via e-mail of sociale media. We horen graag van je!

Bedankt voor het lezen, en tot ziens!

Related Articles

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Most Read