fbpx
Home De Beste ETFs De 4 beste ETF’s om te beleggen in de NASDAQ

De 4 beste ETF’s om te beleggen in de NASDAQ

6

Inleiding

De NASDAQ is een van de bekendste en meest invloedrijke aandelenbeurzen ter wereld. Het staat bekend om zijn focus op technologiebedrijven, maar het omvat ook bedrijven uit andere sectoren, zoals gezondheidszorg, consumentengoederen en financiën. De NASDAQ is de thuisbasis van enkele van de grootste en meest innovatieve bedrijven ter wereld, zoals Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Tesla.

Beleggen in de NASDAQ kan een aantrekkelijke manier zijn om te profiteren van de groei en het potentieel van deze bedrijven. Maar hoe kun je dat het beste doen? Een van de meest eenvoudige en efficiënte manieren is om te kiezen voor een exchange-traded fund (ETF). Een ETF is een beleggingsfonds dat een mandje van aandelen volgt en verhandeld wordt op de beurs, net als een individueel aandeel. Met een ETF kun je dus in één keer blootstelling krijgen aan een hele markt of sector, zonder dat je zelf elk aandeel hoeft te kopen of te verkopen.

Er zijn verschillende ETF’s die de NASDAQ volgen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel zullen we vier populaire opties vergelijken:

de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc), de Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc, de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EUR Hedged Acc en de Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF. We zullen kijken naar hun samenstelling, prestaties, kosten, risico’s en andere factoren die belangrijk zijn voor beleggers. Aan het einde van dit artikel zul je hopelijk een beter idee hebben van welke ETF het beste past bij jouw beleggingsdoelstellingen en -voorkeuren.

Meer lezen over beleggen in ETF’s?
Ontdek alle artikelen op de pagina: De Beste ETF’s

Wat is de NASDAQ?

Voordat we de ETF’s bespreken, is het goed om eerst wat meer te weten te komen over de NASDAQ zelf. De NASDAQ is een afkorting voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Het is een elektronisch handelsplatform dat in 1971 werd opgericht om de handel in aandelen te vergemakkelijken en te versnellen. De NASDAQ was de eerste beurs die gebruik maakte van computers en telecommunicatie om de koersen van de aandelen te verspreiden en de transacties uit te voeren.

De NASDAQ bestaat uit twee belangrijke indices: de NASDAQ Composite en de NASDAQ 100. De NASDAQ Composite is de breedste index, die meer dan 3000 aandelen omvat die genoteerd zijn op de NASDAQ. De NASDAQ 100 is een smallere index, die de 100 grootste en meest actief verhandelde niet-financiële bedrijven op de NASDAQ omvat. De NASDAQ 100 wordt beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de prestaties van de Amerikaanse technologie-industrie, aangezien ongeveer 60% van de index uit technologiebedrijven bestaat. De andere sectoren die in de NASDAQ 100 vertegenwoordigd zijn, zijn onder andere communicatiediensten, consumentengoederen, gezondheidszorg en industrie.

De NASDAQ 100 wordt berekend op basis van de marktkapitalisatie van de bedrijven, waarbij elk bedrijf een gewicht krijgt dat overeenkomt met zijn relatieve grootte. De index wordt regelmatig herzien om de veranderingen in de marktwaarde van de bedrijven weer te geven. De index wordt ook regelmatig opnieuw in evenwicht gebracht om ervoor te zorgen dat geen enkel bedrijf meer dan 24% van de index uitmaakt. De index wordt dagelijks bijgewerkt en gepubliceerd door de NASDAQ zelf.

De NASDAQ 100 heeft een lange geschiedenis van sterke groei en hoge rendementen. Sinds de oprichting in 1985 heeft de index een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 17% behaald, wat hoger is dan het gemiddelde van de S&P 500 (ongeveer 11%) en de Dow Jones Industrial Average (ongeveer 10%). De index heeft ook verschillende periodes van hoge volatiliteit en scherpe dalingen gekend, vooral tijdens de dotcom-crisis in het begin van de jaren 2000 en de financiële crisis in 2008. De index heeft echter steeds zijn verliezen weten te herstellen en nieuwe recordhoogtes bereikt. In 2023 bereikte de index voor het eerst de mijlpaal van 15.000 punten, wat een stijging van meer dan 500% betekent ten opzichte van het dieptepunt in 2009.

NASDAQ ETF

De NASDAQ 100 biedt beleggers dus de mogelijkheid om te profiteren van de groei en het succes van enkele van de meest innovatieve en invloedrijke bedrijven ter wereld. Maar hoe kun je als Belgische belegger het beste in de NASDAQ 100 beleggen? Een van de meest eenvoudige en efficiënte manieren is om te kiezen voor een ETF die de index volgt. Laten we nu kijken naar vier populaire opties die beschikbaar zijn op de Europese markt.

De 4 beste ETF’s om te beleggen in de NASDAQ

iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc) ticker: CNDX

De iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc) is een ETF die wordt beheerd door BlackRock, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. De ETF werd gelanceerd in 2010 en heeft als doel om de prestaties van de NASDAQ 100 zo nauwkeurig mogelijk te volgen. De ETF doet dit door fysiek alle aandelen te kopen die deel uitmaken van de index, in dezelfde verhouding als de index. De ETF heeft een totaal beheerd vermogen van ongeveer 12 miljard euro en een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,33%.

De iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc) is een accumulerende ETF, wat betekent dat alle dividenden die de ETF ontvangt van de onderliggende aandelen worden herbelegd in de ETF, in plaats van te worden uitgekeerd aan de beleggers. Dit kan voordelig zijn voor beleggers die op zoek zijn naar kapitaalgroei op lange termijn, aangezien de herbelegging van de dividenden kan leiden tot een hoger rendement door het rente-op-rente-effect. Het kan ook voordelig zijn voor beleggers die willen besparen op belastingen, aangezien de dividenden niet worden belast als roerende voorheffing.

De iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc) wordt verhandeld in euro op de Euronext Amsterdam, maar de onderliggende aandelen zijn genoteerd in Amerikaanse dollar. Dit betekent dat de ETF blootgesteld is aan het wisselkoersrisico tussen de euro en de dollar. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, afhankelijk van de evolutie van de wisselkoers. Als de dollar stijgt ten opzichte van de euro, zal de waarde van de ETF in euro ook stijgen, en omgekeerd. Beleggers die zich willen beschermen tegen het wisselkoersrisico kunnen kiezen voor een variant van de ETF die het valutarisico afdekt, zoals de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EUR Hedged Acc, die we later zullen bespreken.

De iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc) heeft een uitstekende track record van het volgen van de NASDAQ 100. De ETF heeft een gemiddelde tracking error van slechts 0,05%, wat betekent dat de ETF slechts minimaal afwijkt van de index. De ETF heeft ook een hoge tracking difference, wat betekent dat de ETF een hoger rendement heeft behaald dan de index. Dit komt vooral door het feit dat de ETF de dividenden herbelegt, terwijl de index de dividenden niet meerekent. De ETF heeft ook een lage omloopsnelheid, wat betekent dat de ETF niet vaak van aandelen wisselt, waardoor de ETF minder transactiekosten maakt.

De iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc) is dus een goede optie voor beleggers die op zoek zijn naar een eenvoudige, goedkope en efficiënte manier om de NASDAQ 100 te volgen, met het voordeel van de herbelegging van de dividenden en het potentieel van de wisselkoersbewegingen. De ETF heeft een solide historische prestatie laten zien, met een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 24% in de afgelopen 10 jaar, wat hoger is dan het rendement van de index zelf (ongeveer 22%). De ETF heeft echter ook een hoger risico, met een standaarddeviatie van ongeveer 21%, wat betekent dat de ETF meer schommelt dan de index (ongeveer 20%). De ETF heeft ook een hoge correlatie met de Amerikaanse markt, wat betekent dat de ETF sterk beïnvloed wordt door de economische en politieke situatie in de Verenigde Staten.

Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc ticker: EQQB

De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc is een ETF die wordt beheerd door Invesco, een andere grote vermogensbeheerder. De ETF werd gelanceerd in 2002 en heeft ook als doel om de prestaties van de NASDAQ 100 zo nauwkeurig mogelijk te volgen. De ETF doet dit ook door fysiek alle aandelen te kopen die deel uitmaken van de index, in dezelfde verhouding als de index. De ETF heeft een totaal beheerd vermogen van ongeveer 9 miljard euro en een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,30%.

De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc is ook een accumulerende ETF, wat betekent dat alle dividenden die de ETF ontvangt van de onderliggende aandelen worden herbelegd in de ETF, in plaats van te worden uitgekeerd aan de beleggers. Dit heeft dezelfde voordelen als de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc), namelijk een hoger rendement op lange termijn en een lagere belastingdruk.

De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc wordt verhandeld in euro op de Euronext Amsterdam, maar de onderliggende aandelen zijn genoteerd in Amerikaanse dollar. Dit betekent dat de ETF ook blootgesteld is aan het wisselkoersrisico tussen de euro en de dollar. Dit heeft dezelfde voor- en nadelen als de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc), afhankelijk van de evolutie van de wisselkoers. Beleggers die zich willen beschermen tegen het wisselkoersrisico kunnen kiezen voor een variant van de ETF die het valutarisico afdekt, zoals de Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF EUR Hedged, die we later zullen bespreken.

De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc heeft een zeer goede track record van het volgen van de NASDAQ 100. De ETF heeft een gemiddelde tracking error van slechts 0,04%, wat betekent dat de ETF bijna perfect de index volgt. De ETF heeft ook een hoge tracking difference, wat betekent dat de ETF een hoger rendement heeft behaald dan de index. Dit komt ook vooral door het feit dat de ETF de dividenden herbelegt, terwijl de index de dividenden niet meerekent. De ETF heeft ook een lage omloopsnelheid, wat betekent dat de ETF niet vaak van aandelen wisselt, waardoor de ETF minder transactiekosten maakt.

De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc is dus een zeer vergelijkbare optie als de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc), met een iets lagere beheersvergoeding en een iets betere tracking error. De ETF heeft ook een uitstekende historische prestatie laten zien, met een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 24% in de afgelopen 10 jaar, wat ook hoger is dan het rendement van de index zelf (ongeveer 22%). De ETF heeft echter ook een hoger risico, met een standaarddeviatie van ongeveer 21%, wat betekent dat de ETF meer schommelt dan de index (ongeveer 20%). De ETF heeft ook een hoge correlatie met de Amerikaanse markt, wat betekent dat de ETF sterk beïnvloed wordt door de economische en politieke situatie in de Verenigde Staten.

iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EUR Hedged Acc ticker: NQSE

De iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EUR Hedged Acc is een ETF die wordt beheerd door BlackRock, net als de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc). De ETF werd gelanceerd in 2015 en heeft als doel om de prestaties van de NASDAQ 100 te volgen, maar dan in euro. De ETF doet dit door fysiek alle aandelen te kopen die deel uitmaken van de index, in dezelfde verhouding als de index, en door gebruik te maken van valutacontracten om het wisselkoersrisico af te dekken. De ETF heeft een totaal beheerd vermogen van ongeveer 1,5 miljard euro en een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,38%.

De iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EUR Hedged Acc is ook een accumulerende ETF, wat betekent dat alle dividenden die de ETF ontvangt van de onderliggende aandelen worden herbelegd in de ETF, in plaats van te worden uitgekeerd aan de beleggers. Dit heeft dezelfde voordelen als de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc), namelijk een hoger rendement op lange termijn en een lagere belastingdruk.

De iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EUR Hedged Acc wordt verhandeld in euro op de Euronext Amsterdam, en de onderliggende aandelen zijn ook omgerekend naar euro. Dit betekent dat de ETF niet blootgesteld is aan het wisselkoersrisico tussen de euro en de dollar. Dit kan een voordeel zijn voor beleggers die een stabiel rendement in euro willen, of die verwachten dat de dollar zal dalen ten opzichte van de euro. Het kan echter ook een nadeel zijn voor beleggers die willen profiteren van een stijging van de dollar ten opzichte van de euro, of die een grotere diversificatie willen.

De iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EUR Hedged Acc heeft een goede track record van het volgen van de NASDAQ 100 in euro. De ETF heeft een gemiddelde tracking error van 0,11%, wat betekent dat de ETF slechts licht afwijkt van de index. De ETF heeft ook een positieve tracking difference, wat betekent dat de ETF een hoger rendement heeft behaald dan de index. Dit komt ook vooral door het feit dat de ETF de dividenden herbelegt, terwijl de index de dividenden niet meerekent. De ETF heeft ook een lage omloopsnelheid, wat betekent dat de ETF niet vaak van aandelen wisselt, waardoor de ETF minder transactiekosten maakt.

De iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EUR Hedged Acc is dus een goede optie voor beleggers die op zoek zijn naar een eenvoudige, goedkope en efficiënte manier om de NASDAQ 100 te volgen, met het voordeel van de herbelegging van de dividenden en de afdekking van het wisselkoersrisico. De ETF heeft een solide historische prestatie laten zien, met een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 21% in de afgelopen 10 jaar, wat iets lager is dan het rendement van de index zelf in euro (ongeveer 22%). De ETF heeft echter ook een lager risico, met een standaarddeviatie van ongeveer 18%, wat betekent dat de ETF minder schommelt dan de index in euro (ongeveer 20%). De ETF heeft ook een hoge correlatie met de Amerikaanse markt, wat betekent dat de ETF sterk beïnvloed wordt door de economische en politieke situatie in de Verenigde Staten.

Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF ticker: EQQQ

De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF is een ETF die wordt beheerd door Invesco, net als de Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc. De ETF werd gelanceerd in 2009 en heeft als doel om de prestaties van de NASDAQ 100 zo nauwkeurig mogelijk te volgen. De ETF doet dit ook door fysiek alle aandelen te kopen die deel uitmaken van de index, in dezelfde verhouding als de index. De ETF heeft een totaal beheerd vermogen van ongeveer 2 miljard euro en een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,30%.

De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF is een distribuerende ETF, wat betekent dat de ETF de dividenden die hij ontvangt van de onderliggende aandelen uitkeert aan de beleggers, in plaats van ze te herbeleggen in de ETF. Dit kan een voordeel zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een regelmatig inkomen uit hun belegging, of die de dividenden zelf willen herbeleggen. Het kan echter ook een nadeel zijn voor beleggers die op zoek zijn naar kapitaalgroei op lange termijn, aangezien de uitkering van de dividenden kan leiden tot een lager rendement door het verlies van het rente-op-rente-effect. Het kan ook een nadeel zijn voor beleggers die meer belastingen willen betalen, aangezien de dividenden worden belast als roerende voorheffing.

De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF wordt verhandeld in euro op de Euronext Amsterdam, maar de onderliggende aandelen zijn genoteerd in Amerikaanse dollar. Dit betekent dat de ETF ook blootgesteld is aan het wisselkoersrisico tussen de euro en de dollar. Dit heeft dezelfde voor- en nadelen als de Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc, afhankelijk van de evolutie van de wisselkoers. Beleggers die zich willen beschermen tegen het wisselkoersrisico kunnen kiezen voor een ETF die het valutarisico afdekt, zoals de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EUR Hedged Acc, die we al besproken hebben.

De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF heeft een goede track record van het volgen van de NASDAQ 100. De ETF heeft een gemiddelde tracking error van 0,04%, wat betekent dat de ETF bijna perfect de index volgt. De ETF heeft echter een negatieve tracking difference, wat betekent dat de ETF een lager rendement heeft behaald dan de index. Dit komt vooral door het feit dat de ETF de dividenden uitkeert, terwijl de index de dividenden niet meerekent. De ETF heeft ook een lage omloopsnelheid, wat betekent dat de ETF niet vaak van aandelen wisselt, waardoor de ETF minder transactiekosten maakt.

De Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF is dus een goede optie voor beleggers die op zoek zijn naar een eenvoudige, goedkope en efficiënte manier om de NASDAQ 100 te volgen, met het voordeel van de uitkering van de dividenden en het potentieel van de wisselkoersbewegingen. De ETF heeft een goede historische prestatie laten zien, met een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 20% in de afgelopen 10 jaar, wat iets lager is dan het rendement van de index zelf (ongeveer 22%). De ETF heeft echter ook een hoger risico, met een standaarddeviatie van ongeveer 21%, wat betekent dat de ETF meer schommelt dan de index (ongeveer 20%). De ETF heeft ook een hoge correlatie met de Amerikaanse markt, wat betekent dat de ETF sterk beïnvloed wordt door de economische en politieke situatie in de Verenigde Staten.

Conclusie

In dit artikel hebben we vier populaire ETF’s vergeleken die de NASDAQ 100 volgen: de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc), de Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc, de iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EUR Hedged Acc en de Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF. We hebben gekeken naar hun samenstelling, prestaties, kosten, risico’s en andere factoren die belangrijk zijn voor beleggers. We hebben gezien dat alle vier de ETF’s een eenvoudige, goedkope en efficiënte manier bieden om de NASDAQ 100 te volgen, maar dat ze ook enkele verschillen hebben, vooral op het gebied van de dividendpolitiek en de valuta-afdekking.

De keuze voor de beste ETF hangt af van de persoonlijke voorkeuren en doelstellingen van elke belegger. Sommige beleggers geven de voorkeur aan een accumulerende ETF, die de dividenden herbelegt in de ETF, waardoor het rendement op lange termijn wordt verhoogd en de belastingdruk wordt verlaagd. Andere beleggers geven de voorkeur aan een distribuerende ETF, die de dividenden uitkeert aan de beleggers, waardoor een regelmatig inkomen wordt gegenereerd of de mogelijkheid wordt geboden om de dividenden zelf te herbeleggen. Sommige beleggers geven de voorkeur aan een ETF die het wisselkoersrisico tussen de euro en de dollar afdekt, waardoor het rendement in euro wordt gestabiliseerd en het valutarisico wordt verminderd. Andere beleggers geven de voorkeur aan een ETF die het wisselkoersrisico niet afdekt, waardoor het rendement in euro kan worden verhoogd of verlaagd door de schommelingen van de wisselkoers.

Welke ETF je ook kiest, het is belangrijk om je bewust te zijn van de kenmerken, de voordelen en de nadelen van elke optie. Het is ook belangrijk om je beleggingshorizon, je risicobereidheid en je diversificatiestrategie in gedachten te houden. Beleggen in de NASDAQ 100 kan een aantrekkelijke manier zijn om te profiteren van de groei en het potentieel van enkele van de grootste en meest innovatieve bedrijven ter wereld, maar het kan ook een hoge volatiliteit en een hoge correlatie met de Amerikaanse markt met zich meebrengen. Daarom is het raadzaam om niet al je geld in één ETF te stoppen, maar om je portefeuille te spreiden over verschillende markten, sectoren en activaklassen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een beter inzicht te krijgen in de beste ETF’s om te beleggen in de NASDAQ 100. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zullen je graag verder helpen. Bedankt voor het lezen en veel succes met je beleggingen!

Want to learn more about how to invest successfully? Do you want to stay up to date on the latest developments and trends in the financial markets? Would you like to get access to exclusive tips and advice? Then subscribe to our newsletter now and receive the best articles on investing in your mailbox!


Follow me on social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger

6 REACTIES