fbpx

De 5 beste ETF’s om te beleggen in Europese aandelen

Introductie

Europa is een van de grootste en meest diverse economische regio’s ter wereld, met een rijke geschiedenis, cultuur en innovatie. Beleggen in Europese aandelen kan een goede manier zijn om te profiteren van de groei, het herstel en de diversificatie van deze markt. Maar hoe kies je de beste ETF om te beleggen in Europese aandelen?

Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld, net als een aandeel. Een ETF volgt meestal een bepaalde index, zoals de S&P 500 of de MSCI Europe, die een mandje van aandelen uit een bepaalde markt of sector vertegenwoordigt. Door een ETF te kopen, krijg je dus blootstelling aan een breed scala van bedrijven, zonder dat je ze allemaal individueel hoeft te kopen.

Want to learn more about investing in ETFs?
Discover all the articles on the page: The Best ETFs

Er zijn veel voordelen aan het beleggen in ETF’s, zoals:

 • Lage kosten: ETF’s hebben meestal lagere beheerskosten en transactiekosten dan actief beheerde fondsen of individuele aandelen.
 • Diversificatie: ETF’s bieden je toegang tot een groot aantal bedrijven uit verschillende landen, sectoren en stijlen, waardoor je je risico kunt spreiden en je rendement kunt verhogen.
 • Liquiditeit: ETF’s zijn gemakkelijk te kopen en te verkopen op de beurs, waardoor je snel kunt inspelen op marktbewegingen en kansen.
 • Transparantie: ETF’s publiceren dagelijks hun portefeuille en prestaties, waardoor je precies weet waar je in belegt en hoe je ETF het doet.

Maar niet alle ETF’s zijn gelijk. Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten bij het kiezen van de beste ETF’s om te beleggen in Europese aandelen, zoals:

 • De index die de ETF volgt: De index bepaalt welke aandelen de ETF bevat, hoe ze worden gewogen en hoe ze worden geselecteerd. Sommige indices zijn breder en omvatten meer landen en sectoren, terwijl andere meer gericht en selectief zijn. Je moet een index kiezen die past bij je beleggingsdoelstellingen, risicoprofiel en voorkeuren.
 • De kostenratio van de ETF: De kostenratio is het percentage van je belegging dat jaarlijks wordt afgetrokken om de ETF te beheren. Hoe lager de kostenratio, hoe meer rendement je overhoudt. Je moet een ETF kiezen met een lage kostenratio, maar ook rekening houden met andere factoren, zoals de kwaliteit en de prestaties van de ETF.
 • De omvang en de liquiditeit van de ETF: De omvang en de liquiditeit van de ETF geven aan hoe populair en verhandelbaar de ETF is. Hoe groter en liquider de ETF, hoe makkelijker en goedkoper je hem kunt kopen en verkopen. Je moet een ETF kiezen met een voldoende grote en liquide markt, maar ook rekening houden met andere factoren, zoals de spreiding en de volatiliteit van de ETF.

Om je te helpen bij het kiezen van de beste ETF’s om te beleggen in Europese aandelen, hebben we een selectie gemaakt van vijf ETF’s die verschillende aspecten van de Europese markt dekken. We vergelijken ze op basis van hun index, kostenratio, omvang, liquiditeit en prestaties.

Dit zijn de beste ETF’s om te beleggen in Europese aandelen:

 • Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) UCITS ETF Acc ticker: LYP6
 • iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Acc) ticker: CSX5
 • iShares Core MSCI EMU UCITS ETF EUR (Acc) ticker: CEMU
 • Amundi Index MSCI Europe SRI PAB UCITS ETF DR ticker: MIVB
 • Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF Distributing ticker: VEUR

Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) UCITS ETF Acc ticker: LYP6

Deze ETF volgt de STOXX Europe 600 index, die de 600 grootste Europese bedrijven omvat. De index is breed en gediversifieerd, met een goede spreiding over landen en sectoren. De ETF gebruikt een volledige replicatiemethode, wat betekent dat hij alle aandelen van de index koopt in dezelfde verhouding als de index. De ETF keert geen dividenden uit, maar herbelegt ze in de ETF. De kostenratio van de ETF is 0,07% per jaar, wat zeer laag is. De ETF heeft een omvang van 5,8 miljard euro en een gemiddeld dagelijks handelsvolume van 1,2 miljoen euro. De ETF heeft een jaarlijks rendement van 10,8% behaald sinds zijn oprichting in 2013.

Deze ETF is geschikt voor beleggers die een brede en goedkope blootstelling willen aan de Europese aandelenmarkt, zonder zich te concentreren op een bepaald land of sector. De ETF biedt een goede diversificatie en een laag risico, maar ook een lager potentieel rendement dan meer gerichte ETF’s.

Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) UCITS ETF Acc ticker: LYP6

iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Acc) ticker: CSX5

Deze ETF volgt de EURO STOXX 50 index, die de 50 grootste bedrijven in de eurozone omvat. De index is meer gericht en selectief, met een hoge concentratie op de financiële, industriële en technologische sectoren. De ETF gebruikt ook een volledige replicatiemethode, en keert geen dividenden uit, maar herbelegt ze in de ETF. De kostenratio van de ETF is 0,10% per jaar, wat ook laag is. De ETF heeft een omvang van 3,4 miljard euro en een gemiddeld dagelijks handelsvolume van 2,1 miljoen euro. De ETF heeft een jaarlijks rendement van 5,9% behaald sinds zijn oprichting in 2010.

Deze ETF is geschikt voor beleggers die een gerichte en goedkope blootstelling willen aan de grootste en meest invloedrijke bedrijven in de eurozone, zonder zich te bekommeren om de kleinere en minder liquide bedrijven. De ETF biedt een hoger potentieel rendement en een hogere correlatie met de Europese economie, maar ook een hoger risico en een lagere diversificatie dan bredere ETF’s.

iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Acc) ticker: CSX5

iShares Core MSCI EMU UCITS ETF EUR (Acc) ticker: CEMU

Deze ETF volgt de MSCI EMU index, die grote en middelgrote bedrijven uit de Europese Economische en Monetaire Unie omvat. De index is breder en omvat meer landen en sectoren dan de EURO STOXX 50 index, maar is nog steeds beperkt tot de eurozone. De ETF gebruikt ook een volledige replicatiemethode, en keert geen dividenden uit, maar herbelegt ze in de ETF. De kostenratio van de ETF is 0,12% per jaar, wat nog steeds laag is. De ETF heeft een omvang van 2,8 miljard euro en een gemiddeld dagelijks handelsvolume van 1,4 miljoen euro. De ETF heeft een jaarlijks rendement van 6,2% behaald sinds zijn oprichting in 2010.

Deze ETF is geschikt voor beleggers die een brede en goedkope blootstelling willen aan de eurozone, zonder zich te beperken tot de grootste bedrijven. De ETF biedt een goede balans tussen diversificatie en potentieel rendement, maar ook een hogere blootstelling aan de risico’s en de politieke onzekerheid van de eurozone.

iShares Core MSCI EMU UCITS ETF EUR (Acc) ticker: CEMU

Amundi Index MSCI Europe SRI PAB UCITS ETF DR ticker: MIVB

Deze ETF volgt de MSCI Europe SRI Filtered PAB index, die de Europese aandelenmarkt prestaties meet met inachtneming van alleen bedrijven met hoge Environmental, Social and Governance (ESG) ratings in vergelijking met hun sectorgenoten, om de opname van de beste bedrijven vanuit een ESG-perspectief te waarborgen. Bedrijven die aanzienlijke delen van hun inkomsten genereren in niet-duurzame activiteiten worden uitgesloten. Daarnaast worden EU-richtlijnen inzake klimaatbescherming in aanmerking genomen. De index is dus niet alleen breed en gediversifieerd, maar ook duurzaam en verantwoord, wat een meerwaarde kan zijn voor beleggers die rekening willen houden met de impact van hun beleggingen op de samenleving en het milieu. De ETF gebruikt ook een volledige replicatiemethode, en keert geen dividenden uit, maar herbelegt ze in de ETF. De kostenratio van de ETF is 0,18% per jaar, wat iets hoger is dan de andere ETF’s, maar nog steeds redelijk. De ETF heeft een omvang van 1,2 miljard euro en een gemiddeld dagelijks handelsvolume van 0,8 miljoen euro. De ETF heeft een jaarlijks rendement van 9,4% behaald sinds zijn oprichting in 2019.

Deze ETF is geschikt voor beleggers die een brede en duurzame blootstelling willen aan de Europese aandelenmarkt, zonder in te boeten aan rendement of diversificatie. De ETF biedt een goede combinatie van financiële en niet-financiële criteria, maar ook een hogere kostenratio en een lagere liquiditeit dan de andere ETF’s.

Amundi Index MSCI Europe SRI PAB UCITS ETF DR ticker: MIVB

Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF Distributing ticker: VEUR

Deze ETF volgt de FTSE Developed Europe index, die grote en middelgrote bedrijven uit de ontwikkelde Europese landen omvat. De index is de breedste van allemaal, en omvat niet alleen de eurozone, maar ook het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen en andere landen. De ETF gebruikt een gesamplede replicatiemethode, wat betekent dat hij een representatieve selectie van aandelen van de index koopt, in plaats van ze allemaal te kopen. De ETF keert wel dividenden uit, elk kwartaal. De kostenratio van de ETF is 0,10% per jaar, wat ook laag is. De ETF heeft een omvang van 5,6 miljard euro en een gemiddeld dagelijks handelsvolume van 3,1 miljoen euro. De ETF heeft een jaarlijks rendement van 7,8% behaald sinds zijn oprichting in 2012.

Deze ETF is geschikt voor beleggers die een zeer brede en goedkope blootstelling willen aan de ontwikkelde Europese aandelenmarkt, inclusief de niet-eurozone landen. De ETF biedt een hoge diversificatie en een laag risico, maar ook een lager potentieel rendement en een hogere blootstelling aan de wisselkoersrisico’s en de geopolitieke spanningen van de regio.

Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF Distributing ticker: VEUR

Conclusie

Beleggen in Europese aandelen kan een goede manier zijn om te profiteren van de groei, het herstel en de diversificatie van deze markt. Er zijn veel ETF’s die je toegang geven tot deze markt, maar je moet goed kijken naar de index, de kosten, de omvang, de liquiditeit en de prestaties van elke ETF om de beste te kiezen voor je beleggingsdoelstellingen.

We hebben vijf ETF’s vergeleken die verschillende aspecten van de Europese markt dekken:

 • Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) UCITS ETF Acc: voor een brede en goedkope blootstelling aan de Europese aandelenmarkt
 • iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Acc): voor een gerichte en goedkope blootstelling aan de grootste en meest invloedrijke bedrijven in de eurozone
 • iShares Core MSCI EMU UCITS ETF EUR (Acc): voor een brede en goedkope blootstelling aan de eurozone
 • Amundi Index MSCI Europe SRI PAB UCITS ETF DR: voor een brede en duurzame blootstelling aan de Europese aandelenmarkt
 • Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF Distributing: voor een zeer brede en goedkope blootstelling aan de ontwikkelde Europese aandelenmarkt, inclusief de niet-eurozone landen met uitkering van een dividend.

Afhankelijk van je voorkeuren, risicoprofiel en verwachtingen, kun je een of meer van deze ETF’s kiezen om te beleggen in Europese aandelen. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een betere beslissing te nemen. Bedankt voor het lezen en veel succes met je beleggingen!

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het ons weten in de reacties hieronder. Vond je dit artikel nuttig en interessant? Deel het dan met je vrienden en familie op sociale media!

Want to learn more about how to invest successfully? Do you want to stay up to date on the latest developments and trends in the financial markets? Would you like to get access to exclusive tips and advice? Then subscribe to our newsletter now and receive the best articles on investing in your mailbox!


Follow me on social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen