fbpx

Dit zijn de beste ETF’s om te beleggen in grondstoffen

Introductie

Grondstoffen zijn natuurlijke hulpbronnen die worden verhandeld op de wereldmarkt, zoals olie, goud, koper, koffie en soja. Beleggen in grondstoffen kan een manier zijn om te profiteren van de groeiende vraag naar deze goederen, vooral in opkomende economieën. Bovendien kan beleggen in grondstoffen een bron van diversificatie zijn voor een beleggingsportefeuille, omdat ze vaak een lage of negatieve correlatie hebben met aandelen en obligaties.

Een van de meest populaire en eenvoudige manieren om te beleggen in grondstoffen is via exchange-traded funds (ETF’s). ETF’s zijn beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld als aandelen. Ze volgen meestal een bepaalde index of mandje van activa, waardoor ze een brede blootstelling bieden aan een bepaalde markt of sector. ETF’s hebben meestal lage kosten en zijn transparant en liquide.

Want to learn more about investing in ETFs?
Discover all the articles on the page: The Best ETFs

In dit artikel bespreken we de beste grondstoffen ETF’s om te beleggen. We zullen kijken naar de verschillende soorten grondstoffen ETF’s, hun voor- en nadelen, en hun prestaties en kenmerken. We zullen ons richten op vijf ETF’s die een gevarieerde en interessante selectie van grondstoffen vertegenwoordigen:

 • iShares Agribusiness UCITS ETF (ISAE)
 • L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETF (EN4C)
 • WisdomTree Brent Crude Oil (OOEA)
 • iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF (SXRS)
 • WisdomTree Industrial Metals (OD7Z)

iShares Agribusiness UCITS ETF (ticker: ISAE)

De iShares Agribusiness UCITS ETF volgt de S&P Commodity Producers Agribusiness index, die bestaat uit de grootste beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in de landbouwsector wereldwijd. De index omvat bedrijven die zich bezighouden met de productie, verwerking en distributie van landbouwproducten, zoals zaden, meststoffen, gewassen, vee en vis. De ETF belegt dus niet rechtstreeks in grondstoffen, maar in de aandelen van de bedrijven die ervan afhankelijk zijn.

De iShares Agribusiness UCITS ETF is de grootste ETF die deze index volgt, met een beheerd vermogen van bijna 5 miljard euro. De ETF heeft een totale kostenratio (TER) van 0,55% per jaar. De ETF keert geen dividenden uit, maar herbelegt ze in de ETF. De ETF is fysiek gerepliceerd, wat betekent dat hij alle aandelen van de index daadwerkelijk bezit. De ETF is genoteerd in verschillende valuta’s, waaronder euro, dollar en pond.

De iShares Agribusiness UCITS ETF kan een aantrekkelijke optie zijn voor beleggers die willen profiteren van de groeiende vraag naar voedsel en landbouwproducten, vooral in opkomende markten. De ETF biedt ook een goede diversificatie, aangezien de index bedrijven uit verschillende regio’s en subsectoren omvat. De ETF kan echter ook gevoelig zijn voor schommelingen in de grondstofprijzen, de weersomstandigheden, de regelgeving en de concurrentie in de landbouwsector.

De iShares Agribusiness UCITS ETF heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, dankzij de stijgende vraag naar landbouwproducten en de innovatie in de sector. De ETF heeft in 2023 een rendement behaald van 26,8%, vergeleken met 27,1% voor de index. In de afgelopen vijf jaar heeft de ETF een jaarlijks rendement behaald van 19,7%, vergeleken met 16,1% voor de index.

L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETF (ticker: EN4C)

De L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETF volgt de Barclays Backwardation Tilt Multi-Strategy Capped index, die een brede en gediversifieerde blootstelling biedt aan grondstoffen, waaronder energie, edelmetalen, industriële metalen, landbouw en vee. De index maakt gebruik van een multi-strategie benadering, die bestaat uit drie componenten:

 • Een basiscomponent, die de prestaties van de Bloomberg Commodity index volgt, een bekende benchmark voor de grondstoffenmarkt.
 • Een backwardation-tilt component, die de weging van de grondstoffen aanpast op basis van hun termijnstructuur. Backwardation is een situatie waarbij de toekomstige prijs van een grondstof lager is dan de huidige prijs, wat wijst op een sterke vraag en een beperkt aanbod. De index geeft meer gewicht aan grondstoffen die in backwardation zijn, omdat ze een hoger rendement kunnen opleveren bij het doorrollen van de futurescontracten.
 • Een capped component, die de maximale blootstelling aan een individuele grondstof beperkt tot 20% van de index, om de concentratierisico’s te verminderen.

De L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETF is de enige ETF die deze index volgt, met een beheerd vermogen van bijna 1,4 miljard euro. De ETF heeft een totale kostenratio (TER) van 0,30% per jaar. De ETF keert geen dividenden uit, maar herbelegt ze in de ETF. De ETF is synthetisch gerepliceerd, wat betekent dat hij de prestaties van de index nabootst met behulp van een swap. De ETF is genoteerd in verschillende valuta’s, waaronder euro, dollar en pond.

De L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETF kan een interessante optie zijn voor beleggers die willen profiteren van de dynamiek van de grondstoffenmarkt, met een focus op de grondstoffen die in backwardation zijn. De ETF biedt ook een goede diversificatie, aangezien de index een breed scala aan grondstoffen omvat. De ETF kan echter ook blootgesteld zijn aan de schommelingen in de grondstofprijzen, de wisselkoersen, de inflatie en de geopolitieke risico’s. Bovendien kan de synthetische replicatie leiden tot een tegenpartijrisico, hoewel dit wordt beperkt door het gebruik van onderpand.

De L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETF heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, dankzij de stijging van de grondstofprijzen en de backwardation-tilt strategie. De ETF heeft in 2023 een rendement behaald van 41,93%, vergeleken met 42,29% voor de index. In de afgelopen vijf jaar heeft de ETF een jaarlijks rendement behaald van 15,16%, vergeleken met 15,79% voor de index.

WisdomTree Brent Crude Oil (ticker: OOEA)

De WisdomTree Brent Crude Oil is een exchange-traded commodity (ETC), die de prestaties volgt van de Bloomberg Brent Crude Total Return index, die de prijs weerspiegelt van futurescontracten op Brent Crude Oil, een belangrijke benchmark voor de olieprijs. Brent Crude Oil is een lichte en zoete ruwe olie die wordt gewonnen uit de Noordzee en die wordt gebruikt als referentie voor de olieprijs in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

De WisdomTree Brent Crude Oil is de grootste ETC die deze index volgt, met een beheerd vermogen van bijna 2 miljard euro. De ETC heeft een totale kostenratio (TER) van 0,49% per jaar. De ETC keert geen dividenden uit, maar herbelegt ze in de ETC. De ETC is synthetisch gerepliceerd, wat betekent dat hij de prestaties van de index nabootst met behulp van een swap. De ETC is genoteerd in verschillende valuta’s, waaronder euro, dollar en pond.

De WisdomTree Brent Crude Oil kan een aantrekkelijke optie zijn voor beleggers die willen profiteren van de stijging van de olieprijs, die wordt gedreven door de groeiende vraag naar energie, de beperkte productiecapaciteit, de geopolitieke spanningen en de transitie naar een koolstofarme economie. De ETC biedt een directe en eenvoudige blootstelling aan de olieprijs, zonder dat de belegger zich zorgen hoeft te maken over de opslag, het transport of de levering van de fysieke olie. De ETC kan echter ook blootgesteld zijn aan de volatiliteit en de risico’s van de olieprijs, die kan worden beïnvloed door vele factoren, zoals de vraag- en aanbod-dynamiek, de weersomstandigheden, de OPEC-beslissingen, de technologische ontwikkelingen en de speculatie. Bovendien kan de synthetische replicatie leiden tot een tegenpartijrisico, hoewel dit wordt beperkt door het gebruik van onderpand.

De WisdomTree Brent Crude Oil heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, dankzij de heropleving van de olieprijs na de coronacrisis. De ETC heeft in 2023 een rendement behaald van 62,34%, vergeleken met 62,56% voor de index. In de afgelopen vijf jaar heeft de ETC een jaarlijks rendement behaald van 9,64%, vergeleken met 9,83% voor de index.

iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF (ticker: SXRS)

De iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF volgt de Bloomberg Commodity USD Total Return index, die een brede en gediversifieerde blootstelling biedt aan grondstoffen, waaronder energie, edelmetalen, industriële metalen, landbouw en vee. De index is gebaseerd op futurescontracten op grondstoffen, die worden gewogen op basis van hun liquiditeit, productie en economisch belang. De index wordt jaarlijks geherbalanceerd om de concentratierisico’s te verminderen.

De iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF is de grootste ETF die deze index volgt, met een beheerd vermogen van bijna 3 miljard euro. De ETF heeft een totale kostenratio (TER) van 0,19% per jaar. De ETF keert geen dividenden uit, maar herbelegt ze in de ETF. De ETF is synthetisch gerepliceerd, wat betekent dat hij de prestaties van de index nabootst met behulp van een swap. De ETF is genoteerd in verschillende valuta’s, waaronder euro, dollar en pond.

De iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF kan een interessante optie zijn voor beleggers die willen profiteren van de stijging van de grondstofprijzen, die wordt ondersteund door de economische groei, de inflatie, de schaarste en de innovatie. De ETF biedt een brede en gediversifieerde blootstelling aan de grondstoffenmarkt, met een lage kostenratio en een hoge liquiditeit. De ETF kan echter ook blootgesteld zijn aan de schommelingen in de grondstofprijzen, de wisselkoersen, de rolkosten en de geopolitieke risico’s. Bovendien kan de synthetische replicatie leiden tot een tegenpartijrisico, hoewel dit wordt beperkt door het gebruik van onderpand.

De iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, dankzij de stijging van de grondstofprijzen en de diversificatievoordelen. De ETF heeft in 2023 een rendement behaald van 33,67%, vergeleken met 33,88% voor de index. In de afgelopen vijf jaar heeft de ETF een jaarlijks rendement behaald van 10,77%, vergeleken met 11,01% voor de index.

WisdomTree Industrial Metals (ticker: OD7Z)

De WisdomTree Industrial Metals is een exchange-traded commodity (ETC), die de prestaties volgt van de Bloomberg Industrial Metals Total Return index, die de prijs weerspiegelt van futurescontracten op vier industriële metalen: aluminium, koper, nikkel en zink. Deze metalen worden veel gebruikt in de industrie, de bouw, de transport en de elektronica. De index is gebaseerd op de meest liquide en actieve futurescontracten op deze metalen, die worden gewogen op basis van hun productie en consumptie.

De WisdomTree Industrial Metals is de grootste ETC die deze index volgt, met een beheerd vermogen van bijna 1 miljard euro. De ETC heeft een totale kostenratio (TER) van 0,49% per jaar. De ETC keert geen dividenden uit, maar herbelegt ze in de ETC. De ETC is synthetisch gerepliceerd, wat betekent dat hij de prestaties van de index nabootst met behulp van een swap. De ETC is genoteerd in verschillende valuta’s, waaronder euro, dollar en pond.

De WisdomTree Industrial Metals kan een interessante optie zijn voor beleggers die willen profiteren van de stijging van de prijs van industriële metalen, die wordt gestimuleerd door de toenemende vraag naar deze metalen, vooral in opkomende markten. De ETC biedt een directe en eenvoudige blootstelling aan de prijs van industriële metalen, zonder dat de belegger zich zorgen hoeft te maken over de opslag, het transport of de levering van de fysieke metalen. De ETC kan echter ook blootgesteld zijn aan de volatiliteit en de risico’s van de prijs van industriële metalen, die kan worden beïnvloed door vele factoren, zoals de vraag- en aanboddynamiek, de weersomstandigheden, de technologische ontwikkelingen en de speculatie. Bovendien kan de synthetische replicatie leiden tot een tegenpartijrisico, hoewel dit wordt beperkt door het gebruik van onderpand.

De WisdomTree Industrial Metals heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, dankzij de stijging van de prijs van industriële metalen en de diversificatievoordelen. De ETC heeft in 2023 een rendement behaald van 32,12%, vergeleken met 32,34% voor de index. In de afgelopen vijf jaar heeft de ETC een jaarlijks rendement behaald van 13,42%, vergeleken met 13,64% voor de index.

Conclusie

In dit artikel hebben we de beste grondstoffen ETF’s en ETC’s om te beleggen in 2023 besproken. We hebben gekeken naar de verschillende soorten grondstoffen ETF’s en ETC’s, hun voor- en nadelen, en hun prestaties en kenmerken. We hebben ons gericht op vijf ETF’s en ETC’s die een gevarieerde en interessante selectie van grondstoffen vertegenwoordigen:

 • iShares Agribusiness UCITS ETF (ticker: ISAE)
 • L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETF (ticker: EN4C)
 • WisdomTree Brent Crude Oil (ticker: OOEA)
 • iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF (ticker: SXRS)
 • WisdomTree Industrial Metals (ticker: OD7Z)

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een ETF of ETC om te beleggen in grondstoffen. Sommige factoren zijn objectief, zoals de kosten, de tracking error en het dividendbeleid. Andere factoren zijn subjectief, zoals het valutarisico, het rolrisico en je persoonlijke voorkeur. Er is dus niet één beste grondstoffen ETF of ETC, maar wel een ETF of ETC die het beste aansluit bij jouw situatie en verwachtingen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de verschillende grondstoffen ETF’s en ETC’s en om een betere beslissing te nemen over je beleggingen. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via onze website www.debelgischebelegger.be. We helpen je graag verder met je beleggingsvragen.

Bedankt voor het lezen en veel succes met je beleggingen!

Wil je meer weten over hoe je succesvol kunt beleggen? Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en trends op de financiële markten? Wil je toegang krijgen tot exclusieve tips en adviezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over beleggen in uw mailbox!


Volg ons ook op social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen