13.3 C
Brussel
vrijdag 2 juni 2023

ETF beleggen in België, ontdek de TOP strategie!

ETF beleggen: de voorwaarden

ETF beleggen wordt almaar populairder de dag van vandaag en dat is ook logisch gezien de vele voordelen die ETF’s hebben! Vandaag ga ik jullie een echte top portefeuille laten zien die aan alle eisen voldoet van de beleggingsstrategie genaamd: het indexbeleggen oftewel ETF beleggen.

Ter opfrissing lijst ik de voorwaarden hieronder nog eens op:

 1. Goedkoop
 2. Globaal gespreid
 3. Eenvoudig in beheer

ETF beleggen: asset allocation

In een eerdere post heb ik reeds uitgelegd wat asset allocation is.

Het belangrijkste als je gaat ETF beleggen is de verdeling tussen de risicovolle en stabiele assets. Voor deze portefeuille gaan we een offensievere benadering gebruiken van 75% aandelen en 25% obligaties. Maar je kan deze verdeling eenvoudig aanpassen aan je eigen gewenste risiconiveau.

Persoonlijk zou ik kiezen uit één van onderstaande asset allocaties (aandelen / obligaties):

Zeer dynamisch: 90 / 10
Dynamisch: 75 / 25
Licht dynamisch: 60 / 40
Gebalanceerd: 50 / 50
Licht defensief: 40 / 60
Defensief: 25 / 75
Zeer defensief: 10 / 90

Aandelen ETF kiezen

De aandelen ETF van onze portefeuille moet aan enkele voorwaarden voldoen die hierboven opgesomd staan. We willen globaal gespreid zijn en het marktgewicht van de globale markt benaderen en dat tegen een zo laag mogelijke prijs.

Wat is een ETF?

Hiervoor is het ETF beleggen ideaal. Een ETF of Exchange-Traded Fund is een vrij verhandelbaar effect dat vaak, maar niet altijd genoteerd, staat op verschillende beurzen. Een ETF kan men best omschrijven als een product dat gebaseerd is op een bepaalde index. De ETF is als het ware een product dat de samenstelling van een index kopieert om zo hetzelfde rendement te behalen. Men kan niet in de index zelf beleggen. Er zijn veel ETFs en met veel bedoel ik DUIZENDEN, er is dus keuze genoeg.

verschil tussen een ETF en een fonds
Gelijkenissen tussen aandelen ETF’s en fondsen

Voorwaarden voor aandelen ETF’s

De voorwaarden waar onze aandelen ETF’s aan moeten voldoen zijn:

 1. Fysiek gerepliceerd
 2. Lage lopende kosten
 3. Kapitaliserend
 4. Globaal gespreid

De reden waarom we gaan opteren voor kapitaliserende ETFs en niet voor distribuerende is simpelweg omdat deze portfolio gericht is op kapitaalaangroei en door de Belgische roerende voorheffing is het niet optimaal om de dividenden uitbetaald te krijgen om deze daarna weer te moeten herinvesteren, men betaalt in dat geval eerst 30% roerende voorheffing en daarna weer transactiekosten terwijl als de ETF kapitaliseerd worden deze dividenden automatisch weer geherinvesteerd.

Fiscaliteit

Een ander voordeel is dat, indien we gebruik maken van Ierse ETFs, we ook een korting krijgen op de roerende voorheffing. Ierland heeft namelijk een belastingsverdrag met verschillende landen waardoor de beheerders van de ETF een deel van de roerende voorheffing kunnen terugvorderen, dit klinkt ingewikkeld maar ik zal het illustreren met een voorbeeld:

Bedrijf x betaalt dividend uit aan de aandeelhouders, dus ook aan de ETF. In het land van herkomst moet er roerende voorheffing betaalt worden bijvoorbeeld 15%.

De ETF ontvangt dus 85% van het dividend.

Als de ETF dividenden uitkeert zal deze dus ook 85% van het dividend uitkeren aan jou. Maar dan komt de Belgische staat ook nog aan bod, jij betaalt ook nog eens 30% roerende voorheffing dus 85 x 0,7 = 59,5

59,5% van het oorspronkelijk dividend blijft er over voor jou. Niet interessant dus. Dit is niet in alle gevallen zo maar je snapt wel dat er veel van het dividend verloren gaat.

Globale spreiding met één aandelen ETF

De beste manier om te starten met ETF beleggen is dus om te kiezen voor een globaal gespreide kapitaliserende ETF.

Voor deze ETF portfolio ga ik de volgende gebruiken:

SPDR® MSCI ACWI IMI UCITS ETF (EUR) | SPYI

Deze ETF volgt de MSCI ACWI IMI NR USD. Met deze ETF krijg je blootstelling aan bijna de hele markt! Ze belegd in large-, mid én smallcap bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten.

In onderstaande tabel zie je de markten die tot de index behoren:

MSCI ACWI Index market allocation
De markten die opgenomen zijn in de MSCI ACWI index
bron: MSCI

Voila met 1 ETF hebben we al blootstelling gekregen aan zo goed als heel de aandelenmarkt, eenvoudiger kan niet!

Er zijn nog een aantal interessante ETF’s die je kan gebruiken en die ook prima zijn:
iShares Core MSCI World UCITS ETF | IWDA
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Accumulation (EUR) | VWCE

Obligatie ETF kiezen

Ook voor het stabiele gedeelte van de portefeuille willen we zo breed mogelijk gespreid zijn. Opgelet, de belasting op obligatie ETF’s is anders als voor aandelenETF’s. Buiten de beurstaks bij verkoop is er helaas voor obligatie ETF’s ook nog eens een meerwaardetaks.

Fiscaliteit van obligatie ETF’s

De meningen over wat het meest kost efficiënt is om te beleggen in obligatie ETF’s is op dit moment nog onduidelijk. Sommigen opperen dat je best voor een uitkerende ETF kan kiezen zodat je geen meerwaardetaks moet betalen bij verkoop. Anderen zeggen dan weer dat het voordeliger is om het effect van de samengestelde interest, door het herbeleggen van de dividenden door een kapitaliserende ETF, op lange termijn zich te laten uitspelen.

Persoonlijk kies ik voor een kapitaliserende ETF. Ten eerste ontvang je meer dividend door de belastingverdragen en ten tweede worden de dividenden automatisch herbelegd. Dit leidt tot meer eenvoud en hoe simpeler hoe beter!

Oké nu de fiscaliteit afgehandeld is kunnen we gaan kijken naar de rol van obligaties in de portfeuille. We willen zo weinig mogelijk risico nemen met dit onderdeel van de portfolio maar we zouden toch ook wel wat rendement willen halen.

Voorwaarden voor obligatie ETF’s

De voorwaarden waar onze obligatie ETF aan moet voldoen zijn:

 1. Fysiek gerepliceerd
 2. Lage lopende kosten
 3. Kapitaliserend
 4. Globaal gespreid
 5. Gehedged naar euro
 6. Index met overheids- en bedrijfsobligaties
 7. Middellange looptijd

Wisselkoersrisico gaan we uitsluiten door gebruik te maken van hedging en grote schommelingen gaan we vermijden door te kiezen voor een ETF met een gemiddelde looptijd. Langlopende obligaties zijn volatieler en dus niet geschikt als stabiele belegging, kortlopende obligaties bieden te weinig rendement voor de risico’s die je neemt dus obligaties met een gemiddelde looptijd zijn de sweet spot.

Daarnaast willen we dat deze ETF ook belegt in obligaties van zowel overheids- als bedrijfsobligaties. Overheidsobligaties zijn veiliger maar bieden minder rendement als we dit combineren met bedrijfsobligaties nemen we iets meer risico maar zouden we normaal gezien ook wat meer rendement moeten verkrijgen.

Globale spreiding met één obligatie ETF

Voor onze portefeuille gaan we deze obligatie ETF gebruiken:

iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) | EUNA

Deze ETF bevat zowel staats- als bedrijfsobligaties vanuit de hele wereld en is dus een goede benadering van de globale obligatiemarkt.

Het huidig renteklimaat

In huidig renteklimaat brengen obligaties niet veel meer op, de belegger moet voor zichzelf uitmaken of hij wenst te beleggen in obligaties of dat hij eerder kiest voor de nog veiligere cashinstrumenten. Indien de rente stijgt met 1% zullen de obligatiekoersen dalen in verhouding tot de looptijd. Dus stel dat de looptijd 6 jaar is en de rente stijgt met 1% dan zal de obligatie ETF dalen met 6%.

Maar: Obligaties worden door veel beleggers gebruikt als een veilig onderkomen in tijden van stress op de beurs. Door deze “flight to safety” verschuift het geld dat in aandelen zat naar obligaties. Hierdoor zullen de koersen stijgen van obligaties wanneer er paniek uitbreekt op de beurs. Daarnaast brengen, in tegenstelling tot overheidsobligaties, bedrijfsobligaties wel nog een aardig rendement op.

Een weloverwogen keuze maken is dus de boodschap!

Prestaties van het ETF beleggen

Dus we hebben de ETFs geselecteerd waarmee we een globale spreiding krijgen op vlak van aandelen en we hebben ook een ETF gevonden waarmee we een deel stabiliteit verkrijgen bij dalende koersen. Wat ons nu nog rest is om deze ETFs in een portfolio te gieten op basis van de procentuele verdeling.

Stel nu dat we zouden begonnen zijn met beleggen op 1 januari 2018 hoeveel rendement zouden we dan al hebben na een jaar?

Rendement van deze portefeuille sinds januari 2018

We zouden nu op een 21% winst staan, voor een jaartje te beleggen is dat wel heel mooi!

Slot

Wat denken jullie van deze portefeuille? Voor mij is het alvast een topper. Géén beheer buiten dan één keer herbalanceren per jaar en solide rendementen, that’s it!

En ja er zijn ontelbaar veel portefeuilles die beter zullen doen als deze indexportefeuille. Maar bedenk dan ook wel dat er ontelbaar veel portefeuilles zullen zijn die ook slechter gaan doen!

Hoe zien jullie portefeuilles eruit?

Tiziano Milani
Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

“Aedifica levert 20 projecten op goed voor 197 miljoen €”

Aedifica, een Europese leider in zorgvastgoed, heeft in het vierde kwartaal van 2022 20 projecten opgeleverd voor een totaalbedrag van 197 miljoen €.

“UCB verwacht bovenste einde van bereik financiële voorspellingen 2022 te behalen”

"UCB verwacht bovenste einde van bereik financiële voorspellingen 2022 te behalen, Cimzia® haalt piekomzetdoelstelling van €2 miljard vroegtijdig"

Beursrally van De Tijd, join the team!

Ook dit jaar organiseert De Tijd weer de Beursrally. Doe mee, join het team en win leuke prijzen!

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

47 REACTIES

 1. Heel interessant en nuttig. Bedankt om te delen! Vraagje, door wat zou je iShares € Aggregate Bond UCITS ETF EUR (Dist) (EUR) | IEAG 25% kunnen vervangen in je portefeuille? omdat je correct aangeeft dat huidige klimaat voor obligaties minder interessant is.
  Bedankt!

  • Hey bedankt voor je vraag! Er is niet veel anders als een spaar-of termijnrekening waar je de obligaties mee kan vervangen op het moment..

   Ik weet niet als je een tak21 hebt maar dat kan je ook beschouwen als stabiel gedeelte.

   Nu het is een feit dat de rentestanden laag staan maar desalniettemin zijn de koersen van deze obligatie ETF’s nog doorgestegen. Ook kunnen de koersen van obligaties stijgen bij een daling op de aandelenmarkt en dat heb je bij cash of een Termijnrekening niet!

   Aan jou de keuze..

 2. Hoi

  Hierbij iets dat mij niet volledig duidelijk is.
  Of een aandeel duur of goedkoop op de markt staat kan je aan verschillende factoren zien. Hoe kan je dit bij een etf zien want in neem aan dat de aankoop ook afhankelijk is van vraag en aanbod?

  Alvast bedankt
  Mvg

 3. Hallo

  Ik zit nog niet zo lang in het beleggen en ik heb een vraagje. Momenteel beleg ik via Bolero, dit is een app van KBC.
  Nu vind ik persoonlijk de kosten zeer hoog.
  Ik zou +/- rond de 300 euro per maand willen investeren.
  Maar het vergroten van de portefeuille met 1 of 2 posities per maand brengt enorm veel kosten mee. Het lijkt mij dus moeilijk dit rendabel te maken.

  Nu is mijn vraag: hoe moet ik hier mee omgaan? Is het als belgische belleger interresant om bijvoorbeeld DeGiro (nederland) te gaan gebruiken, waar je 1 ETF per maand gratis kunt aankopen?

  • Hey Wannes, waarom beleg je niet om de 3 of 4 maanden?

   Als je 1000 euro zou investeren met een transactiekost van 7,5 euro + beurstaks dan zit je aan ongeveer 10 euro. 10 euro per kwartaal zou uitkomen op 40 euro per jaar.

   Het kan interessant zijn om over te stappen natuurlijk maar dat is een kwestie van kosten versus de service die je verwacht.

   Persoonlijk spaar ik het hele jaar door en stap in aan het begin van het jaar om de kosten te minimaliseren.

  • Hey Wannes,
   Ik had exact dezelfde vraag. Heb je intussen je strategie aangepast?
   Ikzelf was oorspronkelijk ook van plan om maandelijks te investeren in Trackers, om zo ook de schommelingen van de beurs op te vangen, maar zat ook aan een kost (incl taxen) van 300 euro per jaar, wat ik heel erg hoog vind.

   Doe jij het dan ook nu zoals DBB? 1x per jaar of meerdere keren? Ik deel graag de ervaringen!

   Dankje alvast!

 4. Hallo

  Bedankt voor je artikel. Het overtuigt een beginnende belegger om de stap effectief te zetten.

  Ik zou je graag nog enkele puntjes willen voorleggen, waar ik nog over twijfel:

  -Ik wil elke maand voor een periode van 20 jaar een vast bedrag (700€) beleggen. Volstaat het om hiervoor enkel telkens de aandeel- en obligatie-ETF (75/25) die je hebt voorgesteld aan te kopen? –> Niet nodig ook andere ETF’s te kopen?
  – Elk jaar kijk je of de verhouding uitgebalanceerd (25/75) is. Hoe doe je dit concreet? Wanneer je verhouding bijvoorbeeld 20/80 is, volstaat het dan om even meer obligatieETF te kopen tot dat de verhouding weer ok is?
  -Ik heb begrepen dat de keuze van het online brokerplatform heel belangrijk is bij passief beleggen (je wil enkel steeds zelfde zaken aankopen – dus geen nood aan al de extra toeters en bellen). Jij raadt aan om periodiek aan te kopen en zo de kosten te drukken, maar werk je schommelingen niet nog meer weg door maandelijks aan te kopen?
  -Wanneer je maandelijks steeds 1 aandeel ETF en 1 Obligatie ETF wil aankopen – welk Belgisch platform is dan volgens jou het interessantst?

  Alvast bedankt!

  Groeten

  • Hey Sander!

   Over je vragen;
   1: ja dat volstaat
   2: inderdaad dus herbalanceren naar de doelgewichten
   3a: inderdaad het best is om een broker te kiezen met een goed platform en goede service met een redelijke prijs
   3b: je kan zo vaak aankopen als je maar wilt, per maand, trimester, kwartaal, semester of per jaar. Schommelingen gaan mogelijks inderdaad groter zijn hoe langer je wacht met bijkopen
   4: voor maandelijks aan te kopen is het zaak dat de kosten niet te groot worden, in België kan dat helaas nog niet gratis (tenzij je kiest voor een robo advisor wat ik niet zo’n goede keuze vind) ik zou kijken naar de bekendere brokers zoals Binck, Medirect, Bolero, Keytrade,…

 5. Beste,

  Bedankt voor je artikel. Het geeft inderdaad veel duidelijkheid. Zelf wil ik graag gaan starten met beleggen in ETF’s maar had ik een aantal vraagjes:
  1) Gaan de bovenstaande beweringen nog steeds op voor 2021 en gebruik ik dezelfde ETF’s voor aandelen en obligaties want een recenter artikel op deae website spreekt over vanguard etf’s?
  2) Welke broker zou je adviseren? Belgische als Bolero heeft duidelijk platform maar wat duurder in vgl met degiro bijvoorbeeld. Het lijkt me echter wel wat meer gedoe om via buitenlandse broker te gaan ivm belastingaangifte. Via Belgische loopt alles automatisch denk ik dan.
  3) In vele boeken lees ik dat je best je aankopen spreidt om zo gunstige en minder gunstige momenten oo de beurs af te vlakken. Het is echter zo dat je betaalt per transactie. Stel je investeert maandelijks steeds 500 eur in dezelfde etfs: 1 met aandelen en 1 eerder vastrentend, dan betaal je per transactie. Bij bolero bijvoorbeeld 7,5 eur. In dit geval 24 transacties per maand en dus 180 eur. Dan mag je toch al gauw wat rendement halen om dit goed te maken of zie ik dat verkeerd? Hoeveel transacties zou jij doen/jaar?
  Zou je eerder geld sparen om in 1 klap grotere aankopen te doen?

  Alvast vriendelijk bedankt.

  Lander

  • Hey Lander. Ja deze beweringen gaan zeker nog op voor 2021. De ETF’s die je gebruikt kan je zelf kiezen. Op dit moment geef ik voor de aandelenETF de voorkeur aan de ETF met ticker VWCE. Op gebied van broker moet je inderdaad kijken waar je prioriteiten liggen. Bolero is inderdaad wat duurder maar heeft meer extra diensten. Een persoonlijke keuze dus. Qua transacties doe ik persoonlijk redelijk weinig transacties. Ik zou sowieso pas instappen vanaf het moment dat je kosten minder als 1% van het te beleggen bedrag bedragen.

 6. Beste,
  Ik zou graag deze strategie starten maar in duurzame ETFs.
  Zoals je meegaf is de SUSW een interessante optie voor de aandelenETF alleen stel ik vast dat daar beurstaks van 1,32% op is. Daarom dacht ik aan: LU1861134382 Amundi MSCI World SRI UCITS ETF DR. Wat denk je daarvan?

  Heb je een suggestie voor een duurzame obligatie ETFipv de SPDR?

  Bedankt

     • Ik heb net zoals Peter en Ellis in de andere thread hetzelfde probleem met Bolero met 2 andere kapitalisatie ETFs van Vanguard. Die van de emerging markets(ISIN: IE00BK5BR733) en die van developed Asia (ISIN: IE00BK5BQZ41). Op de website van Vanguard, de emittent, staat duidelijk dat deze niet geregistreerd zijn in België. Nu hebben deze ETFs ook een distributie variant die wel geregistreerd is in België. Het probleem is dat de lijst van de FSMA waar Bolero naar verwijst geen onderscheid maakt tussen deze 2 varianten en gewoon de naam gebruikt van de ETF. Ze refereren niet naar het type ETF of de ISIN code. Dus het zou goed kunnen dat de lijst het gewoon over deze distributie ETF heeft aangezien deze dezelfde naam heeft.

      Na wat heen en weer mailen wist Bolero dit te zeggen:
      ” Het FSMA maakt geen onderscheid tussen de verschillende shareclasses binnen een compartiment, terwijl dit bij de emittent wel getoond wordt.
      Deze compartimenten zijn bijgevolg wel geregistreerd in België gezien ze vermeld staan op de lijst van FSMA. Wij dienen hierbij de richtlijnen van Febelfin te volgen: als de distributie-shareclass of de kapitalisatie-shareclass erkend zijn door het FSMA, dan is de andere shareclass eveneens erkend.
      Hier wil dit zeggen dat de beurstaks van 1,32% correct is.”

      Ondertussen heb ik een mailtje gestuurd naar de FSMA met de vraag of zij dit kunnen verklaren. Overigens is het ook interessant om te weten dat de “Vanguard Ftse All-World Ucits Etf” ook in de lijst staat maar dat Bolero hier wel het tarief van 0,12% toepast. Ze zijn zelf dus niet heel consistent.

 7. Een andere broker heb ik wel overwogen, bij Binck rekenen ze voor susw maar 0,12% aan. Ik heb Bolero hiervan een screenshot gemaild als bijlage. Maar eerlijk gezegd wil ik gewoon voor de eenvoud bij Bolero blijven, op zich is hun platform wel heel goed.
  De andere optie is Amundi, WSRI aankopen.

 8. De markt van beleggen is nieuw voor mij maar ik lees mij goed in. Ik zou graag beginnen met enkele ETF’s aan te kopen. Dit via een gespreide methode. Ik versta inderdaad dat een kapitalisatie ETF interessant is om geen onroerende voorheffing te betalen. De beurstaks moet daarentegen altijd betaald worden. Interpreteer ik dit correct of moeten er toch belastingen betaald/aangegeven worden.

 9. Hallo!
  Ik ben net begonnen met beleggen en wil me focussen op ETF en obligatie ETF’s.
  Stel dat ik begin met een klein bedrag per maand, is het dan gunstig om zowel ETF’s als obligaties meteen te kopen? Of eerst met ETF’s beginnen en nadien gaandeweg obligaties te kopen?
  En hoe zit het met de obligatieETF’s en de belastingen? Ik had ergens gelezen dat indien je maximaal 10% ETFobligaties hebt, je geen roerende voorheffing dient te betalen. Dan ligt de ratio wel anders, is dit eveneens interessant?

  Bedankt !

 10. Dag Tiziano,
  Eerst en vooral waauw, leuke blog en zeer concreet en deskundig advies/meningen. Waar haal je je kennis/info?

  Ik ben zelf ook fan van indexbeleggen en stootte toevallig op Dexxi. Ken je deze partij? Leek mij interessant voor een belegger die maandelijks slechts over kleine bedragen beschikt (ik heb een vrouw, huis, kinderen, hobby’s, …) en niet wil dat het rendement door de transactiekosten wordt opgegeten of ik moet inboeten op spreiding en/of periodiciteit van beleggen. Ze vragen 0,8% all-in kost en spreiden over 5-tal ETF’s die mij zeker in orde leken en doen alles voor je.
  0,8% leek mij op het eerste zicht vrij veel, maar anderzijds heb je wel een echt goede spreiding, doen ze een maandelijkse herbalancering en hoef ik er dan helemaal niet meer naar om te kijken. Bovendien ben ik op die manier ook zeker dat ik maandelijks een vast bedrag stort binnen een strategie waar ik mij in kan vinden. Je moet toch al wat discipline + interesse hebben om dit zelf consequent te doen vind ik (kan aan mij liggen ;-)).
  Ik neig ook naar super offensief (100% aandelen) omdat de wereld-economie toch 5 à 7% jaarlijks stijgt (klopt dit?) en als je dan maandelijks stort, gespreid over de hele wereld en een lange horizon hebt > 20 jaar is het risico volgens mij zeer goed gemanaged en moet je toch ook 5 à 7% rendement halen, niet? Of zie jij nadelen/risico’s?
  Vanuit deze redenering: Waarom zou je x % obligaties toevoegen?
  Bedankt voor je reactie.

  • Hi Jo, bedankt! Kennis komt voornamelijk uit boeken, vandaar ook de webshop 🙂

   Persoonlijk heb ik geen ervaring met Dexxi, de service die je omschrijft is wel leuk maar let toch op met die beheerskosten. Dat kan op lange termijn een dure grap worden.

   De globale economie heeft tot nu toe inderdaad op lange termijn 7% gestegen na inflatie, helaas is het onmogelijk om te voorspellen wat de toekomst gaat brengen maar als ik een berekening zou maken dan zou ik ongeveer van hetzelfde uitgaan, misschien iets minder zelfs.

   Obligaties moet je niet per se toevoegen, je kan ze eventueel weglaten dat is volledig persoonlijke keuze. Het hangt er een beetje vanaf hoe je met schommelingen omgaat van je portefeuille.

 11. Hallo!
  Als startende belegger zou ik een eerste ETF willen aankopen. Op zoek naar grote spreiding, en geen al te groot risico. Lange termijn (>20j) daar ik nog jong (30j, oké, ‘relatief’ jong) ben. Na wat opzoekingswerk kom ik op de VWCE en de IWDA uit, beide gelijkaardig denk ik…?
  Bijkomende vraag: is een dergelijk ETF iets dat makkelijk die 20j meegaat, of is er een mogelijkheid dat een ETF geschrapt wordt…? Is het namelijk een ‘set and forget’, of moet je het wel degelijk goed in de gaten houden?
  Vriendelijke groeten en alvast bedankt voor de duidelijke info op je site!
  Bart

 12. Beste, bedankt voor alle informatie. Heb duidelijk nog veel te leren! Als je op lange termijn wil beleggen in ETF’s, beleg je dan best een maandelijkse bedrag in zowel een Amerikaans én Europees ETF? Of kies je best slechts 1 van de 2? En verkoop je dan binnen bijv. 25j geleidelijk aan de ETF’s om van rendement te leven? En hopen dat de waarde dan hoger is dan waaraan je aangekocht hebt… Bedankt, Dorien

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img