fbpx

Hoe beleggen in private equity en holdings?

Als je op zoek bent naar een manier om je beleggingsportefeuille te diversifiëren en te profiteren van de groei van bedrijven die niet op de beurs genoteerd zijn, dan zijn holdings en private equity misschien wel iets voor jou. Maar wat zijn holdings en private equity precies, en hoe kan je erin beleggen? In dit artikel geven we je een overzicht van deze twee beleggingscategorieën, hun voor- en nadelen, en enkele voorbeelden van ETF’s en aandelen die je kan gebruiken om ze aan je portefeuille toe te voegen.

Want to learn more about investing in ETFs?
Discover all the articles on the page: The Best ETFs

Wat zijn holdings en private equity?

Een holding is een vennootschap die aandelen bezit van andere vennootschappen, zonder zelf een operationele activiteit uit te oefenen. Een holding kan verschillende doelen hebben, zoals het creëren van synergieën, het verminderen van risico’s, het optimaliseren van de fiscaliteit, of het uitoefenen van controle over de dochterondernemingen. Een holding kan beursgenoteerd of niet-beursgenoteerd zijn, en kan investeren in verschillende sectoren en regio’s.

Private equity is een vorm van kapitaalverschaffing aan bedrijven die niet op de beurs genoteerd zijn, of die van de beurs worden gehaald. Private equity fondsen zijn gespecialiseerde investeerders die geld ophalen bij institutionele en particuliere beleggers, en die dit geld gebruiken om een minderheids- of meerderheidsbelang te verwerven in bedrijven met een hoog groeipotentieel of een nood aan herstructurering. Private equity fondsen kunnen verschillende strategieën hanteren, zoals venture capital, groeikapitaal, buy-out, of distressed debt.

Waarom beleggen in holdings en private equity?

Beleggen in holdings en private equity kan verschillende voordelen hebben voor beleggers, zoals:

 • Diversificatie: door te beleggen in holdings en private equity, kan je je blootstelling aan verschillende sectoren, regio’s, en bedrijven vergroten, en zo je risico spreiden en je rendement verhogen.
 • Toegang: door te beleggen in holdings en private equity, kan je indirect investeren in bedrijven die niet op de beurs genoteerd zijn, of die moeilijk toegankelijk zijn voor particuliere beleggers. Zo kan je profiteren van de groei en de innovatie van deze bedrijven, die vaak hogere rendementen bieden dan de beursgenoteerde bedrijven.
 • Expertise: door te beleggen in holdings en private equity, kan je profiteren van de expertise en de ervaring van de managers van deze fondsen en vennootschappen, die een grondige analyse en selectie maken van de bedrijven waarin ze investeren, en die een actieve rol spelen in het creëren van waarde en het verbeteren van de prestaties van deze bedrijven.

Hoe beleggen in holdings en private equity?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in holdings en private equity, afhankelijk van je beleggingsprofiel, je risicobereidheid, je beleggingshorizon, en je beschikbare kapitaal. Hier zijn enkele van de meest voorkomende opties:

 • ETF’s: een ETF, of exchange-traded fund, is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt, en dat een bepaalde index of een bepaalde sector volgt. Er bestaan ETF’s die zich richten op holdings of op private equity, en die je toelaten om met een lage instapdrempel en lage kosten te beleggen in een mandje van holdings of private equity fondsen. Een voordeel van ETF’s is dat ze een hoge liquiditeit en transparantie bieden, en dat je ze makkelijk kan kopen en verkopen via je broker of bank. Een nadeel van ETF’s is dat ze meestal een tracking error hebben, wat betekent dat ze de onderliggende index of sector niet perfect repliceren, en dat ze soms een lage dividenduitkering hebben.
 • Aandelen: een andere manier om te beleggen in holdings of private equity is om rechtstreeks aandelen te kopen van beursgenoteerde holdings of private equity fondsen. Dit geeft je een directe blootstelling aan de bedrijven waarin deze holdings of fondsen investeren, en een recht op een deel van de winst en de dividenden die ze genereren. Een voordeel van aandelen is dat ze je een hoger rendement kunnen bieden dan ETF’s, en dat ze je meer keuzevrijheid geven om je eigen portefeuille samen te stellen. Een nadeel van aandelen is dat ze een hoger risico inhouden, en dat ze meer onderzoek en opvolging vereisen.

Voorbeelden van ETF’s en aandelen om te beleggen in holdings en private equity

Om je een idee te geven van de mogelijkheden om te beleggen in holdings en private equity, geven we je hier enkele voorbeelden van ETF’s en aandelen die je kan gebruiken om je portefeuille te diversifiëren en te profiteren van deze beleggingscategorieën. Let wel, dit zijn geen beleggingsadviezen, maar louter informatieve voorbeelden. Je moet altijd je eigen onderzoek doen en je eigen beslissingen nemen alvorens te beleggen.

ETF’s

 • iShares Listed Private Equity UCITS ETF USD (Dist) (ticker: IPRV): dit is een ETF die de S&P Listed Private Equity index volgt, die bestaat uit 25 van de meest liquide beursgenoteerde private equity bedrijven wereldwijd. De ETF heeft een jaarlijks rendement van 27,72% en een dividendrendement van 1,16% (per 30/09/2023). De ETF heeft een lopende kostenratio van 0,6% en een tracking error van 0,02%. De ETF is genoteerd op de Euronext Amsterdam en is verhandelbaar in euro.
 • Xtrackers LPX Private Equity Swap UCITS ETF 1C (ticker: DX2D): dit is een ETF die de LPX Major Market index volgt, die bestaat uit de 25 meest liquide beursgenoteerde private equity bedrijven wereldwijd. De ETF heeft een jaarlijks rendement van -26,32% en een dividendrendement van 0,94% (per 30/09/2023). De ETF heeft een lopende kostenratio van 0,65% en een tracking error van 0,03%. De ETF is genoteerd op de Deutsche Börse Xetra en is verhandelbaar in euro.

Aandelen

 • Ackermans en Van Haaren (ticker: ACKB): dit is een Belgische holding die investeert in verschillende sectoren, zoals maritieme engineering, private banking, vastgoed, energie en groeikapitaal. De holding heeft een jaarlijks rendement van 21,01% en een dividendrendement van 1,97% (per 30/09/2023). De holding heeft een marktkapitalisatie van 6,7 miljard euro en een koers-boekwaardeverhouding van 1,4. De holding is genoteerd op de Euronext Brussel en is opgenomen in de BEL20-index.
 • Sofina (ticker: SOF): dit is een Belgische holding die investeert in verschillende sectoren, zoals consumentengoederen, digitale transformatie, onderwijs, gezondheidszorg en duurzaamheid. De holding heeft een jaarlijks rendement van 18,32% en een dividendrendement van 1,65% (per 30/09/2023). De holding heeft een marktkapitalisatie van 9,2 miljard euro en een koers-boekwaardeverhouding van 2,1. De holding is genoteerd op de Euronext Brussel en is opgenomen in de BEL20-index.
 • Scottish Mortgage Investment Trust (ticker: SMT): dit is een Britse holding die investeert in innovatieve bedrijven met een hoog groeipotentieel, vooral in de technologie- en biotechnologiesector. De holding heeft een jaarlijks rendement van 39,76% en een dividendrendement van 0,32% (per 30/09/2023). De holding heeft een marktkapitalisatie van 23,4 miljard pond en een koers-boekwaardeverhouding van 1,8. De holding is genoteerd op de London Stock Exchange en is opgenomen in de FTSE 100-index.
 • Groupe Bruxelles Lambert (ticker: GBLB): dit is een Belgische holding die investeert in verschillende sectoren, zoals industrie, consumptie, energie, financiën en gezondheidszorg. De holding heeft een jaarlijks rendement van 12,54% en een dividendrendement van 2,82% (per 30/09/2023). De holding heeft een marktkapitalisatie van 15,9 miljard euro en een koers-boekwaardeverhouding van 0,9. De holding is genoteerd op de Euronext Brussel en is opgenomen in de BEL20-index.

Conclusie

Beleggen in holdings en private equity kan een interessante manier zijn om je portefeuille te diversifiëren en te profiteren van de groei van bedrijven die niet op de beurs genoteerd zijn. Er zijn verschillende opties om te beleggen in holdings en private equity, zoals ETF’s en aandelen, die elk hun voor- en nadelen hebben. Je moet altijd rekening houden met je beleggingsdoelstellingen, je risicoprofiel, je beleggingshorizon, en je beschikbare kapitaal alvorens te beleggen in holdings en private equity. Je moet ook altijd je eigen onderzoek doen en je eigen beslissingen nemen, en niet blindelings vertrouwen op de informatie die je online vindt. Hopelijk heeft dit artikel je een beter inzicht gegeven in wat holdings en private equity zijn, en hoe je ze kan toevoegen aan je portefeuille. Bedankt voor het lezen, en veel succes met je beleggingen!

Wil je meer weten over hoe je succesvol kunt beleggen? Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en trends op de financiële markten? Wil je toegang krijgen tot exclusieve tips en adviezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over beleggen in uw mailbox!


Volg ons ook op social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen