fbpx

ETF Top 5: indexbeleggen in de Coronacrisis

Normaal gezien kom ik altijd met een ETF top 5 op dinsdag (vandaar top 5 tuesday) maar de recente ontwikkelingen op de markten hebben ervoor gezorgd dat ik wat met andere dingen bezig ben vandaar dat er al een tijdje geen nieuwe top 5 gepubliceerd werd. Maar rejoice! Vandaag is de top 5 terug! Op zondag weliswaar…

En ja we kunnen ondertussen wel van een crisis beginnen spreken. Maar een crisis biedt ook kansen. “Never waste a good crisis.”

Maar hoe kan je inspelen op deze beursdaling?

Er zijn enkele manieren waarmee je eenvoudig kan inspelen op de daling van de beurzen door de Coronacrisis. Eén daarvan is natuurlijk met ETF’s. Natuurlijk ben ik zo vrij geweest om speciaal voor jullie enkele passende ETF’s te zoeken.

Benieuwd welke ETF’s ik daarvoor geselecteerd heb?

bron: Facebook

De Coronacrisis ETF Top 5:

NaamTickerBeursLopende kostenDividendbeleid
WisdomTree S&P 500 3x Daily Leveraged (EUR) 3USLMilaan0,75%/
Xtrackers S&P 500 2x Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C (EUR) DBPKXETRA0,70%/
Lyxor FTSE MIB Daily (-2x) Inverse (XBear) UCITS ETF Acc XBRMIBMilaan0,60%kapitaliserend
Xtrackers MSCI World Consumer Staples UCITS ETF 1C (EUR) XDWSXETRA0,30%kapitaliserend
iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) EXV9XETRA0,46%uitkerend

Ja het is zoals je waarschijnlijk wel kan zien een redelijk exotische selectie geworden deze keer!

WisdomTree S&P 500 3x Daily Leveraged (EUR)

Onder normale omstandigheden zou ik nooit hefboom ETF’s voorstellen maar laat ons eerlijk zijn en bekennen dat dit geen gewone situatie is. Met deze ETF speel je in op een stijging van de S&P500 index. Gaat de S&P 1% omhoog dan gaat deze ETF 3% omhoog. Indien je gelooft dat de bodem bereikt is kan deze ETF wel zorgen voor een aangename stijging in de portefeuille.

Xtrackers S&P 500 2x Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C (EUR)

Waar de vorige ETF een rol kan spelen als je positief bent over de toekomst kan deze ETF helpen bij een eerder negatieve outlook. Ook met deze ETF speel je in op de S&P500 maar dan wel op een daling. Vandaar de term ‘inverse’ in de benaming. Gaat de S&P500 1% omlaag dan gaat deze ETF 2% omhoog. Denk je dat de beurs nog verder gaat dalen dan komt deze ETF goed van pas.

Lyxor FTSE MIB Daily (-2x) Inverse (XBear) UCITS ETF Acc

Ook dit is een ETF waarbij je inzet op een verdere daling van de beurs. Meer bepaald de Italiaanse beurs. Het Coronavirus is zich nog steeds zeer sterk aan het verspreiden in Italië en de besmettingen blijven oplopen. Als je dan bedenkt dat de Italiaanse economie al op de rand van een recessie stond VOOR de uitbraak van het virus dan zal het er nu wel niet op beteren… Ook deze ETF gaat 2x het omgekeerde doen van de normale koers. Daalt de koers 1% dan gaat deze ETF 2% omhoog. YTD +84% dat zegt al genoeg denk ik…

Xtrackers MSCI World Consumer Staples UCITS ETF 1C (EUR)

In de consumentensectoren heb je twee grote categorieën consumer discretionary en consumer staples. Consumer discretionary zijn meer de luxe goederen die consumenten kopen als ze wat ruimte hebben in de portefeuille. Consumer staples zijn dan weer goederen die noodzakelijk zijn voor consumenten zoals bijvoorbeeld WC papier. Meer uitleg moet ik niet geven zeker? Als je ziet hoe de bevolking massaal aan het hamsteren is geslagen afgelopen week dan weet je dat deze sector record omzetten heeft gedraaid. Christmas came early this year!

iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE)

Als laatste dan één van de meest risicovolle ‘plays’ op het moment, de reisindustrie. Heel de sector is zeer zwaar getroffen door de uitbraak van het Coronavirus. Het valt nog af te wachten welke bedrijven deze klap gaan overleven en welke niet. Als je echt denkt dat deze sector er nog terug bovenop komt dan kan een belegging in deze ETF een gouden zaak zijn. Persoonlijk denk ik dat als het virus niet afsterft in de zomer dat het dan een dramatisch jaar word voor deze sector waarin enkel de bedrijven met de gezondste cashbalans gaan overleven.

Opgelet

Beste lezers, dit zijn zeer speculatieve plays op de aandelenmarkt! De kans dat je hiermee geld verliest is groot. Ik raad ook AF van hierin te beleggen voor een lange periode en ik ben niet de enige:

bron: YouTube

Maar omdat ik weet dat er altijd wel mensen zijn die van een gokje houden, laat u gaan lol…

Daarnaast wil ik nog even aanhalen dat de daling van de beurzen door het Coronavirus nog niet dezelfde proporties heeft als de daling van in 2008, zie onderstaande foto:

daling beurzen coronacrisis versus crash van 2008
bron: Reddit

Wat denken jullie van deze ETF’s? Zijn er nog andere dingen waarop jullie inzetten? Andere visie’s die jullie willen delen? Voel je vrij om hieronder een reactie achter te laten of te reageren via social media.

Bekijk hier alle andere ETF Top 5 posts!

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen