fbpx

Twee dividendtoppers om in de gaten te houden

Dividendbeleggen is een populaire strategie om een regelmatig inkomen te genereren uit uw beleggingen. Door te kiezen voor aandelen die een deel van hun winst uitkeren aan hun aandeelhouders, kunt u profiteren van een stabiele cashflow en mogelijk ook van koerswinst. Maar hoe vindt u de beste dividend aandelen om in te beleggen? Waar moet u op letten bij het selecteren van aandelen met een hoog dividendrendement?

In deze blogpost gaan we twee Europese aandelen onder de loep nemen die bekend staan om hun royale dividenduitkeringen. Deze twee bedrijven zijn actief in verschillende sectoren, maar hebben beide een sterke marktpositie, een solide financiële situatie en een aantrekkelijk groeipotentieel. We zullen hun bedrijfsprofiel, financiële resultaten, dividendhistorie en toekomstperspectieven analyseren om te bepalen of deze aandelen interessant zijn voor uw beleggingsportefeuille.

Bent u benieuwd welke van deze twee aandelen het beste dividend aandeel is? Lees dan snel verder!

Volkswagen AG: een wereldleider in de automobielsector

Volkswagen AG is een van de grootste autofabrikanten ter wereld, met meer dan 10 miljoen verkochte voertuigen in 2022. Het bedrijf heeft een breed portfolio van merken, waaronder Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat, Lamborghini, Bentley en Bugatti. Het bedrijf is ook actief in de markt voor bedrijfsvoertuigen, motorfietsen en financiële diensten.

Volkswagen AG heeft in 2022 een sterke financiële prestatie geleverd, ondanks de uitdagingen van de COVID-19-pandemie, de chiptekorten en de concurrentiedruk. Het bedrijf rapporteerde een omzet van 222,9 miljard euro, een stijging van 18% ten opzichte van 2021. De operationele winst steeg met 13% tot 11,3 miljard euro, terwijl de nettowinst met 16% toenam tot 8,4 miljard euro. De winstmarge verbeterde van 4,8% in 2021 tot 5,1% in 2022.

Een van de belangrijkste drijfveren achter de groei van Volkswagen AG is de toenemende vraag naar elektrische voertuigen (EV’s). Het bedrijf heeft fors geïnvesteerd in de ontwikkeling en productie van EV’s, met als doel marktleider te worden op dit gebied. In 2022 leverde het bedrijf meer dan 1 miljoen EV’s af, een stijging van 50% ten opzichte van 2021. Het bedrijf heeft ook zijn laadinfrastructuur uitgebreid en samenwerkingsverbanden gesloten met technologiebedrijven zoals Microsoft en QuantumScape.

Volkswagen AG heeft zijn aandeelhouders beloond met een genereus dividendbeleid. Het bedrijf keerde in 2022 een dividend uit van 4,86 euro per aandeel, wat neerkomt op een dividendrendement van 4,2%. Dit was een stijging van 26% ten opzichte van het dividend van 3,86 euro per aandeel in 2021. Het bedrijf heeft ook aangekondigd dat het zijn dividenduitkering wil verhogen tot minstens 30% van de nettowinst in de komende jaren.

BNP Paribas: een toonaangevende Europese bank

BNP Paribas is een van de grootste banken in Europa, met een aanwezigheid in meer dan 70 landen en meer dan 190.000 werknemers. Het bedrijf biedt een breed scala aan financiële diensten aan particulieren, bedrijven en instellingen, waaronder retailbankieren, corporate en investment banking, vermogensbeheer, verzekeringen en gespecialiseerde financiële oplossingen.

BNP Paribas heeft in 2022 een solide financiële prestatie geleverd, ondanks de impact van de COVID-19-crisis, de lage renteomgeving en de toenemende regelgeving. Het bedrijf rapporteerde een omzet van 44,6 miljard euro, een stijging van 1% ten opzichte van 2021. De nettowinst steeg met 17% tot 7,1 miljard euro, terwijl de kosten-inkomstenratio verbeterde van 68,4% in 2021 tot 66,9% in 2022. De kapitaalratio (CET1) bleef sterk op 12,8%, ruim boven de regelgevende vereisten.

Een van de belangrijkste strategische prioriteiten van BNP Paribas is de digitale transformatie van zijn activiteiten. Het bedrijf heeft aanzienlijk geïnvesteerd in het verbeteren van zijn online en mobiele diensten, het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten, het versterken van zijn cyberbeveiliging en het samenwerken met fintech-partners. Het bedrijf heeft ook zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid opgevoerd, met als doel zijn ecologische voetafdruk te verminderen en zijn klanten te ondersteunen bij hun energietransitie.

BNP Paribas heeft zijn aandeelhouders beloond met een aantrekkelijk dividendbeleid. Het bedrijf keerde in 2022 een dividend uit van 3,90 euro per aandeel, wat neerkomt op een dividendrendement van 6,4%. Dit was een stijging van 30% ten opzichte van het dividend van 3 euro per aandeel in 2021. Het bedrijf heeft ook aangekondigd dat het zijn dividenduitkering wil handhaven op minstens 50% van de nettowinst in de komende jaren.

Hoe staan de aandelen geprijsd?

Om te beoordelen of de aandelen Volkswagen AG en BNP Paribas koopwaardig zijn voor beleggers, moeten we kijken naar hun huidige koers en waardering. We kunnen hiervoor verschillende ratio’s gebruiken, zoals de koers-winstverhouding (K/W), de koers-boekwaardeverhouding (K/B) en het dividendrendement.

De K/W-ratio geeft aan hoeveel keer de winst per aandeel (WPA) beleggers bereid zijn te betalen voor een aandeel. Hoe lager deze ratio, hoe goedkoper het aandeel is ten opzichte van zijn winstgevendheid. De K/B-ratio geeft aan hoeveel keer de boekwaarde per aandeel (BPA) beleggers bereid zijn te betalen voor een aandeel. Hoe lager deze ratio, hoe goedkoper het aandeel is ten opzichte van zijn eigen vermogen. Het dividendrendement geeft aan hoeveel procent van de koers beleggers jaarlijks ontvangen als dividend. Hoe hoger dit rendement, hoe meer inkomsten het aandeel genereert voor beleggers.

De onderstaande tabel toont de huidige koers en waardering van de aandelen Volkswagen AG en BNP Paribas per 22 september 2023:

AandeelKoersK/WK/BDividendrendement
Volkswagen AG€114,484,760,414,2%
BNP Paribas€60,746,460,546,4%

Uit deze tabel blijkt dat beide aandelen relatief goedkoop geprijsd zijn ten opzichte van hun winst en eigen vermogen. Volkswagen AG heeft een lagere K/W-ratio en een lagere K/B-ratio dan BNP Paribas, wat betekent dat het aandeel meer ondergewaardeerd is ten opzichte van zijn concurrent. BNP Paribas heeft echter een hoger dividendrendement dan Volkswagen AG, wat betekent dat het aandeel meer inkomsten oplevert voor beleggers.

Om te bepalen welk aandeel het beste dividend aandeel is, moeten we ook kijken naar het koersverloop van het afgelopen jaar en de uitgekeerde dividenden. De onderstaande grafiek toont de koersontwikkeling van de aandelen Volkswagen AG en BNP Paribas van september 2022 tot september 2023:

Uit deze grafiek blijkt dat beide aandelen een verschillende koersontwikkeling hebben gehad in het afgelopen jaar, maar dat BNP Paribas een betere prestatie heeft laten zien dan Volkswagen AG. Het aandeel BNP Paribas steeg met 24% van €48,96 in september 2022 tot €60,74 in september 2023, terwijl het aandeel Volkswagen AG daalde met 36% van €178,64 in september 2022 tot €114,48 in september 2023.

De onderstaande tabel toont de uitgekeerde dividenden van de aandelen Volkswagen AG en BNP Paribas in het afgelopen jaar:

AandeelDividend per aandeelEx-dividenddatumBetaaldatum
Volkswagen AG€4,8623 april 202326 april 2023
BNP Paribas€3,9018 mei 202321 mei 2023

Uit deze tabel blijkt dat beide aandelen een hoog dividend hebben uitgekeerd in het afgelopen jaar, maar dat Volkswagen AG een hoger dividend per aandeel heeft betaald dan BNP Paribas. Het dividend van Volkswagen AG was 25% hoger dan dat van BNP Paribas.

Conclusie: welk aandeel is het beste dividend aandeel?

Op basis van onze analyse kunnen we concluderen dat beide aandelen Volkswagen AG en BNP Paribas interessante dividend aandelen zijn om in de gaten te houden. Ze hebben beide een sterke marktpositie, een solide financiële situatie en een aantrekkelijk groeipotentieel. Ze hebben ook beide hun aandeelhouders beloond met royale dividenduitkeringen, maar alleen BNP Paribas heeft ook koerswinsten geboekt.

Als we echter moeten kiezen tussen de twee, dan gaat onze voorkeur uit naar het aandeel BNP Paribas. Dit aandeel is namelijk beter geprijsd ten opzichte van zijn winst en eigen vermogen, heeft een hoger dividendrendement en heeft een betere koersprestatie laten zien dan het aandeel Volkswagen AG. Bovendien heeft BNP Paribas een duidelijk concurrentievoordeel op het gebied van digitale transformatie en duurzaamheid, wat belangrijke trends zijn voor de toekomst.

Want to learn more about how to invest successfully? Do you want to stay up to date on the latest developments and trends in the financial markets? Would you like to get access to exclusive tips and advice? Then subscribe to our newsletter now and receive the best articles on investing in your mailbox!


Follow me on social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger

Related Articles

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Most Read