fbpx

Welke vastgoed ETF moet je kopen? Dit zijn onze 4 favoriete ETF’s

Vastgoed is een populaire beleggingscategorie voor veel beleggers. Het biedt de mogelijkheid om te profiteren van de groei en het rendement van de vastgoedsector, zonder zelf fysiek vastgoed te hoeven kopen, onderhouden of verhuren. Bovendien kan een vastgoed ETF een goede manier zijn om je portefeuille te diversifiëren en te beschermen tegen inflatie.

Maar hoe kun je beleggen in vastgoed? Een van de eenvoudigste en goedkoopste manieren is via ETF’s. Een ETF (Exchange Traded Fund) is een fonds dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling van producten volgt. Een ETF wordt verhandeld op een beurs, net als een aandeel. Een vastgoed ETF volgt meestal een index die bestaat uit bedrijven die actief zijn in de vastgoedsector, zoals vastgoedbeleggingsfondsen (REIT’s), projectontwikkelaars, makelaars of bouwbedrijven.

Er zijn veel verschillende vastgoed ETF’s op de markt, die zich richten op verschillende regio’s, segmenten of strategieën. In dit artikel bespreken we vier van de beste vastgoed ETF’s die je kunt kopen als Belgische belegger. We kijken naar hun kenmerken, prestaties, kosten en risico’s. We vergelijken ook twee soorten vastgoed ETF’s: accumulerende en distribuerende ETF’s.

Want to learn more about investing in ETFs?
Discover all the articles on the page: The Best ETFs

Wat is het verschil tussen een accumulerende en een distribuerende ETF?

Een belangrijk verschil tussen vastgoed ETF’s is de manier waarop ze omgaan met het dividend dat ze ontvangen van de onderliggende bedrijven. Sommige ETF’s keren dit dividend uit aan de beleggers, terwijl andere ETF’s het dividend herbeleggen in het fonds.

Een distribuerende ETF keert het dividend uit aan de beleggers, meestal elk kwartaal of elk jaar. Dit betekent dat je als belegger een regelmatige inkomstenstroom ontvangt van je ETF. Je kunt dit dividend gebruiken om te sparen, te herbeleggen of uit te geven zoals je wilt. Een distribuerende ETF wordt ook wel een uitkerende ETF genoemd.

Een accumulerende ETF herbelegt het dividend automatisch in het fonds, zonder extra kosten. Dit betekent dat je als belegger geen dividend ontvangt, maar dat de waarde van je ETF stijgt door de herbelegging. Een accumulerende ETF profiteert van het rente-op-rente effect, waardoor je op lange termijn meer vermogen kunt opbouwen. Een accumulerende ETF wordt ook wel een herbeleggende ETF genoemd.

Wat zijn de voor- en nadelen van een accumulerende en een distribuerende ETF?

De keuze tussen een accumulerende en een distribuerende ETF hangt af van je persoonlijke voorkeur, doelstellingen en fiscale situatie. Er is geen eenduidig antwoord op welke soort beter is, maar hier zijn enkele voor- en nadelen om rekening mee te houden:

Voordelen van een accumulerende ETF

 • Je profiteert van het rente-op-rente effect, waardoor je vermogen sneller groeit op lange termijn
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over het herbeleggen van je dividend, want dat doet de ETF voor je
 • Je betaalt minder transactiekosten en beurstaksen, want je koopt minder vaak nieuwe aandelen
 • Je hebt minder administratie en boekhouding te doen, want je ontvangt geen dividend

Nadelen van een accumulerende ETF

 • Je ontvangt geen regelmatig inkomen uit je belegging
 • Je hebt minder flexibiliteit om je dividend te gebruiken zoals je wilt
 • Je betaalt meer roerende voorheffing op je meerwaarde bij verkoop, want die wordt berekend op basis van het ontvangen dividend

Voordelen van een distribuerende ETF

 • Je ontvangt een regelmatig inkomen uit je belegging, dat je kunt gebruiken om te sparen, te herbeleggen of uit te geven
 • Je hebt meer flexibiliteit om je dividend te gebruiken zoals je wilt
 • Je betaalt minder roerende voorheffing op je meerwaarde bij verkoop, want die wordt berekend op basis van het ontvangen dividend

Nadelen van een distribuerende ETF

 • Je profiteert minder van het rente-op-rente effect, waardoor je vermogen minder snel groeit op lange termijn
 • Je moet zelf zorgen voor het herbeleggen van je dividend, als je dat wilt
 • Je betaalt meer transactiekosten en beurstaksen, want je koopt vaker nieuwe aandelen
 • Je hebt meer administratie en boekhouding te doen, want je ontvangt dividend

Wat zijn de beste vastgoed ETF’s?

Nu we het verschil tussen een accumulerende en een distribuerende ETF hebben uitgelegd, kunnen we overgaan tot de vier beste vastgoed ETF’s die we hebben geselecteerd. We hebben twee accumulerende ETF’s en twee distribuerende ETF’s gekozen, die allemaal beleggen in wereldwijde vastgoedbedrijven. We hebben deze ETF’s gekozen op basis van hun omvang, liquiditeit, kosten, prestaties en risico’s. We hebben ook rekening gehouden met de beschikbaarheid en de fiscaliteit voor Belgische beleggers.

Welke vastgoed ETF moet je kopen? Dit zijn onze 4 favoriete ETF’s:

 • Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF DR (ticker: EPRA)
 • iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF USD (Acc) (ticker: DPYA)
 • iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (ticker: IWDP)
 • HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF USD (ticker: H4ZL)

Laten we elke ETF in meer detail bekijken.

Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF DR (ticker: EPRA)

Deze ETF is een accumulerende ETF die de FTSE EPRA NAREIT Global Index volgt. Deze index bestaat uit meer dan 400 vastgoedbedrijven uit 25 landen, waaronder de VS, Japan, China, Australië en Europa. De index richt zich op bedrijven die inkomsten genereren uit het bezit, de exploitatie of de ontwikkeling van vastgoed. De index weegt de bedrijven op basis van hun marktkapitalisatie, met een maximum van 10% per bedrijf.

Deze ETF is een van de grootste en goedkoopste vastgoed ETF’s op de markt, met een beheerd vermogen van meer dan 2 miljard euro en een lopende kostenfactor van slechts 0,24% per jaar. De ETF heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,6% behaald over de afgelopen vijf jaar (per eind maart 2021).

iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF USD (Acc) (ticker: DPYA)

Deze ETF is een accumulerende ETF die de FTSE EPRA NAREIT Developed Dividend+ Index volgt. Deze index bestaat uit ongeveer 300 vastgoedbedrijven uit 16 ontwikkelde landen, waaronder de VS, Japan, Australië en Europa. De index richt zich op bedrijven die een hoog dividendrendement bieden in vergelijking met andere vastgoedbedrijven. De index weegt de bedrijven op basis van hun marktkapitalisatie, met een maximum van 10% per bedrijf.

Deze ETF is een alternatief voor de vorige ETF, met een iets andere focus op dividendrendement. De ETF heeft een beheerd vermogen van ongeveer 1 miljard euro en een lopende kostenfactor van 0,59% per jaar. De ETF heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,9% behaald over de afgelopen vijf jaar (per eind maart 2021).

Deze ETF is beschikbaar op Euronext Amsterdam in Amerikaanse dollar. Dit betekent dat je als Belgische belegger wel valutarisico loopt.

iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (ticker: IWDP)

Deze ETF is een distribuerende ETF die dezelfde index volgt als de vorige ETF, namelijk de FTSE EPRA NAREIT Developed Dividend+ Index. Deze index bestaat uit ongeveer 300 vastgoedbedrijven uit 16 ontwikkelde landen, waaronder de VS, Japan, Australië en Europa. De index richt zich op bedrijven die een hoog dividendrendement bieden in vergelijking met andere vastgoedbedrijven. De index weegt de bedrijven op basis van hun marktkapitalisatie, met een maximum van 10% per bedrijf.

Deze ETF is de distribuerende versie van de vorige ETF, met dezelfde kenmerken, prestaties en risico’s. Het enige verschil is dat deze ETF het dividend uitkeert aan de beleggers, meestal elk kwartaal. De ETF heeft een beheerd vermogen van ongeveer 1 miljard euro en een lopende kostenfactor van 0,59% per jaar. De ETF heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,9% behaald over de afgelopen vijf jaar (per eind maart 2021). De ETF heeft ook een lage volatiliteit en een dividendrendement van 3,57% op het moment van schrijven.

Deze ETF is beschikbaar op Euronext Amsterdam in euro. Dit betekent dat je als Belgische belegger geen valutarisico loopt. Je betaalt wel 30% roerende voorheffing op je dividend.

HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF USD (ticker: H4ZL)

Deze ETF is een distribuerende ETF die de FTSE EPRA NAREIT Developed Index volgt. Deze index bestaat uit meer dan 400 vastgoedbedrijven uit 16 ontwikkelde landen, waaronder de VS, Japan, Australië en Europa. De index richt zich op bedrijven die inkomsten genereren uit het bezit, de exploitatie of de ontwikkeling van vastgoed. De index weegt de bedrijven op basis van hun marktkapitalisatie, met een maximum van 10% per bedrijf.

Deze ETF is vergelijkbaar met de eerste ETF, maar met een ander fondshuis en een andere distributiestrategie. De ETF heeft een beheerd vermogen van ongeveer 800 miljoen euro en een lopende kostenfactor van 0,40% per jaar. De ETF heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,5% behaald over de afgelopen vijf jaar (per eind maart 2021). De ETF heeft ook een lage volatiliteit en een dividendrendement van 4,15% op het moment van schrijven.

Deze ETF is beschikbaar op Euronext Parijs in Amerikaanse dollar. Dit betekent dat je als Belgische belegger wel valutarisico loopt. Je betaalt ook 30% roerende voorheffing op je dividend.

Conclusie

In dit artikel hebben we vier van de beste vastgoed ETF’s besproken die je kunt kopen als Belgische belegger. We hebben ook het verschil uitgelegd tussen een accumulerende en een distribuerende ETF, en wat de voor- en nadelen zijn van elke soort. We hopen dat je hiermee een beter inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden en de criteria om te beleggen in vastgoed via ETF’s.

Als je meer wilt weten over ETF’s bekijk dan zeker onze andere artikelen in de categorie: De Beste ETF’s

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Als je het interessant of nuttig vond, vergeet dan niet om het te delen met je vrienden, familie of collega’s. En vergeet ook niet om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van onze nieuwste artikelen, tips en aanbiedingen.

Want to learn more about how to invest successfully? Do you want to stay up to date on the latest developments and trends in the financial markets? Would you like to get access to exclusive tips and advice? Then subscribe to our newsletter now and receive the best articles on investing in your mailbox!


Follow me on social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen