fbpx

Mijn TOP ETF’s voor 2021

Inleiding

It’s the most wonderful time of the year en dus ook tijd voor mijn TOP ETF’s voor 2021!

Ja inderdaad, het was een ‘raar’ jaar maar beste vrienden het zit er bijna op! EIN-DE-LIJK kunnen we een dikke streep trekken onder 2020.


Op de beurs was het een jaar met een grote down en een grote up. Eind maart, begin april hebben we een sterke daling gezien. Het was een ideaal moment om aandelen te kopen maar je moest wel stalen zenuwen hebben én een goede timing. Het is erg moeilijk om je geld in een dalende beurs te stoppen op een moment waarop het lijkt alsof de mensheid eraan gaat.


Nu, laat ons eerlijk zijn, er was ook een heel grote periode van onduidelijkheid over de gevolgen van het virus. Ik denk ook dat er niemand was die de ‘v-shaped recovery’ heeft kunnen voorspellen. Maar hey, hier zijn we dan! Een half jaar later, gesteund door het massaal printen van geld van de centrale banken, is het al bij al toch nog een redelijk goed beursjaar geworden. Het is vooral een goed jaar geweest voor beleggers in de NASDAQ en andere technologie indexen of aandelen. Door het Coronavirus is er een grote shift geweest naar digitaal. Onder andere e-commerce heeft een sterke stijging gekend. De pakjesbedrijven konden het zelfs niet bijhouden! Maar ja, wat moet een mens doen als de winkels dicht zijn? Daarnaast zijn er nog talloze bedrijven die geprofiteerd hebben van de situatie, anderen daarentegen hebben een moeilijk jaar achter de rug.


Maar het jaar zit er nu dus grotendeels op, tijd om vooruit te kijken naar 2021! En, zoals ieder jaar, betekent het einde van het jaar een nieuwe lijst van mijn favoriete ETF’s voor het komende beursjaar.


Toen ik het artikel over mijn top ETF’s voor 2020 schreef had ik drie lijstjes, dit jaar ga ik de lijstjes beperken tot twee. De eerste lijst zijn, net zoals vorig jaar, enkele van mijn algemene ETF toppers die altijd een solide keuze zijn voor je beleggingsportefeuille. De tweede lijst is een lijstje van ETF’s in trends en sectoren waarin er, naar mijn bescheiden mening, kansen zijn. Natuurlijk moet je, alvorens je ergens in belegt, steeds zelf onderzoek doen. Ik heb spijtig genoeg ook geen glazen bol en kan dus ook toekomstige rendementen niet voorspellen…

Ter info: De naam van de ETF in de titel is klikbaar, dus als je meer info wilt moet je even op de titel klikken en dan opent de pagina van de ETF op Morningstar.

Mijn TOP ETF’s voor 2021

Algemene ETF’s

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Accumulation (EUR) | VWCE

Op nummer één voor 2021 bij de algemene toppers staat deze ETF van Vanguard met ticker VWCE! Deze ETF is perfect te gebruiken als een echte bouwsteen van je portefeuille. Ideaal om een goede fundering te leggen. Ze is globaal gespreid, belegt in ontwikkelde en opkomende markten (developed en emerging markets) en in grote en middelgrote bedrijven (large caps en mid caps). Dus enorm veel spreiding met maar één ETF en dat tegen een zeer lage prijs van 0,22% lopende kosten, wat wil een mens nog meer?

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IWDA

Op de tweede plaats, maar daarom helemaal niet minder goed, hebben we deze bekende ETF van iShares met ticker IWDA. Deze ETF is heel gelijkaardig aan de voorgaande ETF. Het enige grote verschil tussen beide is de spreiding. Waar VWCE belegt in ontwikkelde en opkomende markten beleg je met IWDA enkel in ontwikkelde markten. Iets minder spreiding dus maar toch nog steeds een robuuste keuze om te gebruiken als kern van je portefeuille. 

iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | CSPX

Third but not least nog een ETF van iShares, namelijk CSPX. Deze ETF belegt enkel in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Je hebt dus een pak minder globale spreiding maar je hebt wel een enorm sterke verzameling van bedrijven in je portefeuille. Amerika is nog steeds één van de meest innoverende landen en dat zie je ook aan het koersverloop. Je loopt wel meer risico doordat je portefeuille zeer geconcentreerd is op één land. Maar je kan het ook anders bekijken. Tegenwoordig wordt er vaak gesproken van een globale economie, veel Amerikaanse bedrijven hebben dus ook een grote blootstelling aan andere landen en werelddelen. Dus in mijn ogen is er toch meer globale spreiding dan je zou denken.

Trend en sector ETF’s voor 2021

iShares Smart City Infrastructure UCITS ETF USD Acc | CITY

Er was veel te doen om 5G. Alsof het Coronavirus nog niet genoeg was, doken er ook nog verhalen op rond de impact van 5G. Nu, het is nog steeds onduidelijk wat er hiervan waar is en wat niet maar één ding is zeker: 5G wordt langzaam aan uitgerold. En met de komst van dit nieuwe netwerk komen er ook een pak meer mogelijkheden. Eén van de mogelijkheden situeert zich in de ‘internet of things’ niche. Onze apparaten zullen meer en meer verbonden zijn. Maar niet alleen apparaten, ook infrastructuur zal bijvoorbeeld geconnecteerd zijn. Denk maar aan slimme straatverlichting of AI gestuurde verkeersregeling. De komst van 5G maakt dit mogelijk. Aangezien er nog zeer weinig steden zijn die hiermee bezig zijn lijkt het me opportuun om deze ETF eens van dichterbij te bekijken. Er kan nog zeer veel groei zijn de komende jaren.

iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IUSN

Het Coronavirus heeft er stevig ingehakt bij veel bedrijven. Eén van de groepen aandelen die het hard te verduren heeft gehad zijn de kleinere bedrijven oftewel de small caps. Veelal zijn dit bedrijven met een minder grote cashpositie en aldus zijn ze gevoeliger voor tegenslagen. Het kan dus zijn dat de small caps op dit moment wat ondergewaardeerd zijn en dat er dus potentieel wat extra rendement te rapen valt. Een leuke ETF om in de gaten te houden!

Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS ETF 1C (EUR) | XAIX

AI en big data zijn hot hot hot! Meer en meer bedrijven beseffen dat hun data een potentiële goudmijn is. Maar hoe moet je omgaan met deze data? Kan je bijvoorbeeld AI gebruiken om patronen te herkennen? En misschien nog belangrijker hoe bescherm je deze data? Naast big data is artificial intelligence ook een echte trend. Tegenwoordig is automatisatie super belangrijk voor veel bedrijven en een groot deel van deze automatisering verloopt in combinatie met het gebruik van enige vorm van AI. Ik vermoed dus dat deze sector nog heel erg hard kan groeien. 

iShares Healthcare Innovation UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | 2B78

Naast de vooruitgang op technologisch vlak is er ook veel vooruitgang in de medische wereld. Veel biotech bedrijven werken aan baanbrekend onderzoek en doen enorme ontdekkingen. Maar soms gaat het al eens mis bij deze bedrijven. Denk maar aan een medicijn waarvan de testen tegenvallen of als er een medicijn afgekeurd wordt door de FDA. Daarom is een ETF ideaal om te beleggen in deze sector. Door de grote spreiding kan je het risico van individuele aandelen sterk verminderen en dus wordt deze ETF zeker ook heel interessant om eens onder de loep te nemen.

Slot

Oef! Wat ben ik blij dat 2020 voorbij is! Echt een shit jaar op vlak van werk voor mij persoonlijk. Ik heb een pak meer werk gehad door het Coronavirus en dus minder tijd voor de blog. Ik probeer wel iedere dag iets te posten op social media maar ook daar was ik beperkt in tijd.. Maar you still love me right?

All jokes aside, hoe was 2020 voor jullie? Hoe hebben jullie portefeuilles het gedaan? Laat me zeker ook weten wat jullie vinden van mijn selectie voor 2021 en als jullie zelf nog interessante trends en ETF’s hebben let me know in de comments!

14 REACTIES

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen