fbpx

NIO: waarom de koers opnieuw explodeert

NIO is een Chinees bedrijf dat elektrische voertuigen ontwerpt en ontwikkelt. Het wordt vaak het Tesla van China genoemd, omdat het net als Tesla innovatief en succesvol is in de elektrische voertuigindustrie. NIO heeft echter ook zijn eigen unieke kenmerken en voordelen, die het onderscheiden van Tesla.

De recente spectaculaire koersstijging van NIO is het resultaat van verschillende factoren, waaronder:

Betere dan verwachte leveringscijfers

NIO leverde in totaal 23,520 voertuigen in het tweede kwartaal van 2023, een stijging van 111,9% op jaarbasis en boven de eigen prognose van het bedrijf. Dit toont aan dat NIO een sterke vraag heeft naar zijn producten, ondanks de wereldwijde chiptekorten en de concurrentie van andere EV-merken.

NIO verwacht tussen de 23,000 en 25,000 voertuigen te leveren in het derde kwartaal van 2023, wat neerkomt op een groei van 88,4% tot 105,1% op jaarbasis. Dit geeft aan dat NIO optimistisch is over zijn toekomstige prestaties en marktpotentieel.

Succesvolle uitbreiding naar de Europese markt

NIO lanceerde officieel zijn eerste overzeese markt in Noorwegen op 6 mei 2023. Het bedrijf begon met het leveren van zijn vlaggenschipmodel ES8 aan Noorse klanten op 30 juli 2023. NIO biedt ook zijn complete laadinfrastructuur aan in Noorwegen, inclusief batterijwisselstations, laadpalen en mobiele laadservice.

NIO heeft ook plannen om zijn aanwezigheid in Europa verder uit te breiden. Het bedrijf zal zijn producten en diensten introduceren in Duitsland, Nederland, Zweden en Denemarken in 2022. Tegen 2025 wil NIO aanwezig zijn in meer dan 25 landen en regio’s wereldwijd.

Sterke vraag naar zijn nieuwe model ET7

NIO onthulde zijn eerste sedanmodel ET7 op 9 januari 2023. Het voertuig wordt geprezen om zijn geavanceerde technologieën, zoals het autonome rijsysteem NAD (NIO Autonomous Driving) en de solid-state batterij met een bereik van meer dan 1000 km. Het voertuig zal naar verwachting begin 2024 op de markt komen.

De ET7 heeft al meer dan 10,000 pre-orders ontvangen sinds de lancering. Dit laat zien dat NIO een sterke aantrekkingskracht heeft op klanten die op zoek zijn naar een premium en slim elektrisch sedanmodel.

Wat zeggen de analisten?

De meeste analisten zijn positief over NIO en zien een aanzienlijk opwaarts potentieel voor het aandeel. Volgens MarketBeat hebben 15 analisten een koopadvies gegeven voor NIO, met een gemiddeld koersdoel van $12.47. Dit impliceert een stijging van meer dan 14% ten opzichte van de huidige koers van $14.74.

Sommige analisten hebben zelfs hogere koersdoelen voor NIO. Tim Hsiao, een analist bij Morgan Stanley, verhoogde onlangs zijn koersdoel voor NIO tot $18.70 van $12. Gebaseerd op de slotkoers van $13.24 gisteren, impliceert Hsiao’s koersdoel een stijging van meer dan 41%.

Hsiao zei in een nota aan beleggers: “Het gebrek aan glans in de eerste helft van 2023 ligt nu achter ons, en we beginnen een keerpunt te zien van betekenisvolle operationele verbetering en potentiële herwaarderingsmogelijkheden, ondersteund door volumetoename, beleidsmatige rugwind, autonoom rijden en technologiemonetisatie.”

Conclusie

NIO is dus een interessant en veelbelovend bedrijf dat een sterke groei laat zien in een concurrerende markt. Het bedrijf heeft een loyale en betrokken gebruikersgemeenschap opgebouwd en biedt een unieke en premium service-ervaring aan. Het bedrijf blijft investeren in technologische innovatie, productontwikkeling en marktuitbreiding om zijn concurrentievoordeel te behouden en te vergroten.

Gerelateerde artikels

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Belegger, auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Connecteer met me via LinkedIn en Twitter.

Meest gelezen