fbpx

1: Ontwikkel een haalbaar plan

Zoals in een eerder bericht al besproken zijn de Bogleheads een community van beleggers die zich baseren op de principes van Jack Bogle. In deze serie van artikelen wil ik graag dieper ingaan op hun filosofie.

De Bogleheads volgen een paar simpele beleggings-principes die over tijd bewezen hebben betere rendementen te produceren als dat van de gemiddelde belegger. Veel van deze ideëen zijn geïnspireerd door nobelprijs winnende theorieën zoals Modern Portfolio Theory en Capital Asset Pricing Model, in dit artikel vind je er wat meer over. Maar wees gerust, deze principes of regels zijn zeer gemakkelijk om te begrijpen en om te implementeren en het belangrijkste is, ze werken. Een van hun basisideeën is dat  succesvol beleggen niet ingewikkeld moet zijn en dat dit kan bereikt worden door iedereeen met een minimale inspanning.

In dit artikel ga ik alvast beginnen met het eerste principe:

Develop a workable plan

“The enemy of a good plan is the dream of a perfect plan.”

De Bogleheads zien de eerste stap in de creatie van een goed plan als zeer belangrijk. Hun advies is om te beginnen met je financieel leven, je inkomen en je uitgaves. Neem je uitgaves onder de loep, bekijk wat je nodig hebt en wat je kan missen. Bouw aan een degelijke en gezonde financiële levensstijl. Hieronder volgen hun tips.

“Pay yourself first”

In het geval je dit nog niet doet is het misschien een goed keuze om hiermee te beginnen door een automatische betaling in te stellen waardoor je iedere maand op auto-pilot een bepaald bedrag spaart per maand. Probeer te mikken op ongeveer 15% van je inkomen, als je dit niet haalt probeer dan toch zoveel mogelijk opzij te zetten. In feite maakt het niet zoveel uit hoeveel je kan sparen het belangrijkste is DAT je spaart. Kies een bedrag waar je je goed bij voelt maar probeer toch om zoveel mogelijk te sparen. Deze manier van sparen is zeer succesvol gebleken omdat het in de aard van de mens ligt dat “als we het niet zien dan missen we het ook niet”.

“Maar wat als ik amper rondkom?” Oké dat snap ik veel mensen hebben moeite met rondkomen en geloof me er zijn meer mensen die dat hebben als je denkt! Hetgeen je kan doen indien je vaak tegen de 0 aanzit op je zichtrekening is om je eerste 1000 euro te sparen op je zichtrekening als buffer, let op, dit is NIET om uit te geven! Dit is enkel om je een buffer te geven tegen onvoorziene uitgaven, en niet voor “ne keer goe te goan eten”

…cringe…

Ontwikkel een goed budgetplan, eentje waarin je voorziet voor je uitgaven, dingen die je zelf wilt en spaarplannen voor doelen op lange of korte termijn zoals bijvoorbeeld een aankoop van een woning, aankoop van een auto, een reis of kinderen die gaan studeren. Tegenwoordig zijn er talloze apps die je hierbij kunnen helpen, persoonlijk gebruik ik AndroMoney voor android. Met deze app kan je eenvoudig een budget instellen en je inkomsten en uitgaven bijhouden, de leuke grafiekjes krijg je er gratis bij.

“Pay off bad debt”

Slechte schulden hiermee verstaan we bijvoorbeeld aankopen op krediet tegen hoge kosten. Indien je deze hebt is het verstandig om deze zo snel mogelijk af te betalen. De intresten die gerekend worden op deze schulden zijn meestal zeer hoog, betaal ze dus zo snel mogelijk af! Leningen voor een auto of een huis zijn meestal niet beschouwd als bad debt. Je moet er wel voor zorgen dat je deze kan inpassen in je financiële levensstijl zodat je lening niet als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt in geval van tegenslag.

“Stuff happens”

Zoals de meesten wellicht weten, shit happens. Iedereen kan zijn job verliezen of ziek worden of een auto-ongeluk krijgen. Je doet er dus goed aan om je voor te bereiden op een tegenslag door het opbouwen van een noodfonds, de Bogleheads raden aan om het geld dat je normaal gezien uitgeeft per maand in een noodfonds te steken maal 6, en dus zo een noodfonds te creëren waar je 6 maanden van kan leven in geval van een tegenslag. Let wel op deze regel is niet universeel, in de VS zijn er minder sociale voorzieningen als in België, je moet dus zelf een beetje kijken hoeveel je aan de kant zet in geval van nood. Het hangt van veel dingen af bijvoorbeeld je werkzekerheid, je gezondheid, je hobby’s indien deze risicovol zijn, staat van je huis en apparaten (reparaties) enzovoort.

Wees ook voldoende verzekerd, in België zijn de sociale voorzieningen zeer goed maar zorg toch dat je zeker een hospitalisatieverzekering hebt. Zo zijn er nog talloze andere verzekeringen je moet wel uitkijken dat je niet oververzekert bent. Een typisch voorbeeld is een omnium verzekering voor een oude auto, indien je de mogelijke schade zelf kan betalen van het noodfonds, dan is het niet nodig in mijn opzien om een omnium te betalen. Het belangrijkste is om je te verzekeren voor schade die je niet kunt betalen, hoge ziekenhuisfacturen enzovoort. Indien je een tegenslag hebt die je niet kan betalen en je bent niet goed verzekert dan loop je het risico om deze tegenslag je hele leven mee te dragen.

Nadat je een solide financieel plan hebt ontwikkelt en deze ook toepast geloven velen dat het een goed idee is om je visie op papier te zetten. Natuurlijk kan je niet weten wat de toekomst brengt maar op deze manier kan je je een scenario voor ogen houden waar je je aan kan houden. Maak veronderstellingen en verander deze ENKEL wanneer je betere ideeën krijgt of betere informatie. Als je je visie op papier hebt gezet kan het je helpen om de discipline op te brengen om zoals ze zeggen “stay the course”, blijf dus dezelfde koers varen, wat er ook gebeurt.

Slot

Tot zover het eerste artikel van de Bogleheads Investment Philosophy, morgen begint de werkweek weer. Werken is een noodzaak om je doelen te bereiken op de lange termijn, bekijk het dus niet als iets wat je “moet” maar eerder als deel van je plan. Dit maakt het veel meer dragelijker voor mij persoonlijk. Om af te sluiten geef ik jullie deze video mee hopelijk kan het je motiveren!

https://www.youtube.com/watch?v=uMJ5Zwfz1pU

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen