fbpx

Waarom het aandeel Nvidia een goede investering is voor de toekomst

In het kort:

 • Nvidia is een wereldleider in GPU’s en AI, een sector die steeds belangrijker wordt in onze samenleving.
 • Nvidia heeft een recordomzet en winst behaald in het boekjaar 2023, dankzij de sterke vraag naar zijn grafische processoren voor gaming en datacenters.
 • Nvidia heeft een divers en innovatief productaanbod dat aansluit bij de behoeften en wensen van verschillende klanten, zoals ChatGPT, Nvidia Drive, Nvidia DGX en Nvidia Omniverse.
 • Nvidia heeft ook een overname aangekondigd van Arm, een Brits bedrijf dat chipontwerpen levert aan veel fabrikanten van mobiele en internet-of-things-apparaten.
 • Nvidia heeft echter ook te maken met verschillende uitdagingen en risico’s die zijn toekomstige prestaties kunnen beïnvloeden, zoals de concurrentie, de regulering, de politiek en de pandemie.
 • Nvidia moet daarom alert blijven op de veranderingen in de markt en de sector, en zich blijven onderscheiden van zijn concurrenten door zijn producten en diensten te verbeteren en te innoveren.
 • Het aandeel Nvidia is een aandeel dat veel potentieel heeft voor beleggers die geïnteresseerd zijn in technologie, innovatie en groei, maar ook veel risico’s met zich meebrengt, zoals de volatiliteit, de onzekerheid en de afhankelijkheid van externe factoren.

Nvidia is een bedrijf dat je waarschijnlijk kent van de grafische kaarten die je in je computer of spelconsole hebt zitten. Maar wist je dat Nvidia veel meer doet dan dat? Nvidia is namelijk ook een pionier en leider op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), een technologie die steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Nvidia ontwerpt en ontwikkelt processoren en chipsets die gebruikt worden voor versnelde berekeningen en generatieve AI-toepassingen, zoals bijvoorbeeld ChatGPT. Nvidia’s technologieën en oplossingen worden ingezet in verschillende sectoren, zoals gaming, datacenters, professionele visualisatie, automotive, gezondheidszorg, onderwijs en robotica.

In deze blogpost gaan we het aandeel Nvidia analyseren en waarom het een goede investering is voor de toekomst. We zullen kijken naar de financiële prestaties, de producten en diensten, de concurrentie, de trends en uitdagingen in de sector, en de vooruitzichten voor het bedrijf. Aan het einde van deze blogpost zul je hopelijk een beter beeld hebben van wat Nvidia doet, hoe het zich onderscheidt van andere spelers in de markt, en wat de kansen en risico’s zijn voor beleggers.

Lees ook: NVIDIA knalt naar recordhoogte dankzij AI-boom: wat u moet weten over dit chipwonder

Financiële prestaties

Nvidia heeft in het boekjaar 2023, dat eindigde op 31 januari 2023, een recordomzet behaald van 27 miljard dollar, een stijging van 53% ten opzichte van het vorige boekjaar. De nettowinst bedroeg 6,2 miljard dollar, of 2,48 dollar per aandeel, een stijging van 214% ten opzichte van het vorige boekjaar. De brutomarge steeg tot 70,1%, vergeleken met 43,5% in het vorige boekjaar.

De sterke groei van Nvidia was vooral te danken aan de vraag naar zijn grafische processoren (GPU’s) voor gaming en datacenters. De omzet uit gaming steeg met 41% tot 12 miljard dollar, terwijl de omzet uit datacenters steeg met 171% tot 10 miljard dollar. De omzet uit professionele visualisatie steeg met 16% tot 2 miljard dollar, terwijl de omzet uit automotive daalde met 23% tot 536 miljoen dollar.

Nvidia heeft ook zijn onderzoeks- en ontwikkelingsuitgaven verhoogd tot een recordniveau van 7,3 miljard dollar in het boekjaar 2023, een stijging van 50% ten opzichte van het vorige boekjaar. Dit weerspiegelt de ambitie van het bedrijf om zijn productaanbod te versterken en te innoveren op het gebied van AI.

Nvidia heeft ook zijn dividend verhoogd tot 0,64 dollar per aandeel in het boekjaar 2023, een stijging van 7% ten opzichte van het vorige boekjaar. Het bedrijf heeft ook voor 1 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht in het boekjaar 2023.

Nvidia heeft een sterke balans, met 18,6 miljard dollar aan kas en kasequivalenten, en 12,7 miljard dollar aan langlopende schulden. Het bedrijf heeft een solvabiliteitsratio van 0,66, wat betekent dat het voldoende eigen vermogen heeft om zijn schulden af te lossen.

Nvidia verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal van het boekjaar 2024 zal uitkomen op ongeveer 6,5 miljard dollar, een stijging van 72% op jaarbasis. De brutomarge wordt geschat op ongeveer 66%.

Producten en diensten

Nvidia is vooral bekend om zijn GPU’s, die gebruikt worden voor het renderen van grafische beelden op computerschermen. Nvidia heeft verschillende productlijnen voor verschillende markten, zoals de GeForce-serie voor gamers, de Quadro-serie voor professionele gebruikers, en de Tesla-serie voor datacenters. Nvidia heeft ook een platform genaamd GeForce Now, dat gebruikers in staat stelt om games te streamen vanuit de cloud naar hun apparaten.

Nvidia is echter meer dan alleen een GPU-fabrikant. Nvidia is ook een leider op het gebied van AI, en biedt verschillende producten en diensten aan die gebruik maken van zijn GPU’s voor versnelde berekeningen en generatieve AI-toepassingen. Een voorbeeld hiervan is ChatGPT, een chatbot die gebruik maakt van een neuraal netwerk dat getraind is op miljarden woorden uit internetgesprekken. ChatGPT kan natuurlijke taal begrijpen en genereren, en kan converseren over verschillende onderwerpen met menselijke gebruikers.

Een ander voorbeeld is Nvidia Drive, een platform voor autonome voertuigen dat gebruik maakt van AI om de perceptie, planning en besturing van voertuigen te verbeteren. Nvidia Drive omvat hardware, software en cloud-diensten die autofabrikanten in staat stellen om zelfrijdende functies te ontwikkelen en te implementeren.

Nvidia biedt ook andere producten en diensten aan die gerelateerd zijn aan AI, zoals Nvidia DGX, een systeem voor AI-onderzoek en -ontwikkeling; Nvidia Clara, een platform voor medische beeldvorming en analyse; Nvidia Jetson, een platform voor edge computing en robotica; Nvidia Inception, een programma dat start-ups ondersteunt die AI-oplossingen ontwikkelen; en Nvidia Omniverse, een platform voor collaboratieve 3D-creatie en -simulatie.

Nvidia heeft ook een overname aangekondigd van Arm, een Brits bedrijf dat chipontwerpen levert aan veel fabrikanten van smartphones, tablets en andere apparaten. De overname, die nog moet worden goedgekeurd door de regelgevende instanties, zou Nvidia in staat stellen om zijn bereik uit te breiden naar de markt voor mobiele en internet-of-things-apparaten, en om zijn AI-mogelijkheden te combineren met Arm’s energie-efficiënte architectuur.

Concurrentie

Nvidia heeft te maken met verschillende concurrenten in de markt voor GPU’s en AI. De belangrijkste concurrenten zijn:

 • Advanced Micro Devices (AMD): AMD is een Amerikaans bedrijf dat CPU’s en GPU’s produceert voor de gaming-, datacenter- en professionele markten. AMD concurreert met Nvidia op het gebied van grafische kaarten voor pc’s en spelconsoles, met productlijnen zoals Radeon en Navi. AMD heeft ook een samenwerking met Intel om geïntegreerde GPU’s te leveren voor laptops. AMD heeft ook een eigen platform voor cloud-gaming genaamd AMD Link.
 • Intel: Intel is een Amerikaans bedrijf dat CPU’s produceert voor pc’s, servers en andere apparaten. Intel concurreert met Nvidia op het gebied van geïntegreerde GPU’s voor pc’s en laptops, met productlijnen zoals Iris en UHD. Intel werkt ook aan discrete GPU’s voor gaming- en datacentermarkten, met productlijnen zoals Xe. Intel heeft ook een eigen platform voor cloud-gaming genaamd Intel On Demand.
 • Google: Google is een Amerikaans bedrijf dat internetgerelateerde producten en diensten aanbiedt. Google concurreert met Nvidia op het gebied van cloud-gaming, met zijn platform Stadia, met zijn platform Stadia. Google maakt gebruik van zijn eigen datacenters en netwerken om games te streamen naar verschillende apparaten, zoals tv’s, laptops, smartphones en tablets. Google biedt ook een platform voor game-ontwikkeling en -distributie genaamd Google Play.
 • Amazon: Amazon is een Amerikaans bedrijf dat e-commerce, cloud computing en digitale streaming aanbiedt. Amazon concurreert met Nvidia op het gebied van cloud-gaming, met zijn platform Luna. Amazon maakt gebruik van zijn eigen datacenters en netwerken om games te streamen naar verschillende apparaten, zoals tv’s, laptops, smartphones en tablets. Amazon biedt ook een platform voor game-ontwikkeling en -distributie genaamd Amazon Appstore.
 • Microsoft: Microsoft is een Amerikaans bedrijf dat software, hardware en cloud-diensten aanbiedt. Microsoft concurreert met Nvidia op het gebied van cloud-gaming, met zijn platform xCloud. Microsoft maakt gebruik van zijn eigen datacenters en netwerken om games te streamen naar verschillende apparaten, zoals tv’s, laptops, smartphones en tablets. Microsoft biedt ook een platform voor game-ontwikkeling en -distributie genaamd Microsoft Store.
 • Apple: Apple is een Amerikaans bedrijf dat consumentenelektronica, software en online diensten aanbiedt. Apple concurreert met Nvidia op het gebied van mobiele gaming, met zijn platform Apple Arcade. Apple maakt gebruik van zijn eigen hardware en software om games aan te bieden aan gebruikers van zijn apparaten, zoals iPhones, iPads, Macs en Apple TV’s. Apple biedt ook een platform voor game-ontwikkeling en -distributie genaamd App Store.

Nvidia heeft ook te maken met andere concurrenten in de markt voor AI, zoals IBM, Facebook, Alibaba, Tencent, Baidu, Huawei en Qualcomm. Deze bedrijven bieden ook verschillende producten en diensten aan die gebruik maken van AI voor verschillende toepassingen, zoals cloud computing, sociale media, e-commerce, online entertainment, communicatie, gezondheidszorg en onderwijs.

Nvidia bevindt zich in een sector die gekenmerkt wordt door snelle veranderingen en innovaties op het gebied van technologie. Er zijn verschillende trends en uitdagingen die van invloed zijn op de sector en op Nvidia’s positie in de markt. Enkele daarvan zijn:

 • De groeiende vraag naar AI: AI is een technologie die steeds meer wordt toegepast in verschillende domeinen en industrieën. AI kan helpen om problemen op te lossen, processen te optimaliseren, inzichten te genereren en nieuwe mogelijkheden te creëren. AI vereist echter veel rekenkracht en gegevens om te kunnen functioneren. Dit creëert een groeiende vraag naar GPU’s en andere hardware die AI kunnen ondersteunen en versnellen. Nvidia profiteert van deze trend door zijn leidende positie op het gebied van GPU’s en AI-producten en -diensten.
 • De opkomst van cloud-gaming: Cloud-gaming is een vorm van online gaming waarbij de games worden gehost op externe servers en gestreamd worden naar de apparaten van de gebruikers. Cloud-gaming biedt verschillende voordelen voor gamers, zoals lagere kosten, betere prestaties, meer toegankelijkheid en meer diversiteit. Cloud-gaming vereist echter ook veel bandbreedte en infrastructuur om de games te kunnen leveren zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Dit creëert een concurrentiestrijd tussen verschillende spelers in de markt die cloud-gaming platforms aanbieden. Nvidia concurreert met deze spelers door zijn GeForce Now-platform dat gebruik maakt van zijn eigen GPU’s en datacenters.
 • De regulering van de chipindustrie: De chipindustrie is een strategische sector die van vitaal belang is voor de economische ontwikkeling en nationale veiligheid van veel landen. De chipindustrie wordt echter ook geconfronteerd met toenemende regulering en politieke spanningen tussen verschillende landen die de productie, levering en handel van chips beïnvloeden. Dit creëert verschillende uitdagingen voor chipfabrikanten zoals Nvidia die afhankelijk zijn van complexe toeleveringsketens en internationale markten. Nvidia moet zich aanpassen aan de veranderende regelgeving en relaties tussen landen om zijn bedrijfsvoering te kunnen voortzetten en uit te breiden.

Vooruitzichten voor het bedrijf

Nvidia is een bedrijf dat een sterke groei en winstgevendheid heeft laten zien in de afgelopen jaren. Het bedrijf heeft een dominante positie in de markt voor GPU’s en AI, en heeft een divers en innovatief productaanbod dat aansluit bij de behoeften en wensen van verschillende klanten. Het bedrijf heeft ook een solide financiële positie en een hoge investering in onderzoek en ontwikkeling.

Nvidia heeft echter ook te maken met verschillende uitdagingen en risico’s die zijn toekomstige prestaties kunnen beïnvloeden. Het bedrijf heeft te maken met hevige concurrentie van andere spelers in de markt die ook GPU’s en AI-producten en -diensten aanbieden. Het bedrijf heeft ook te maken met de onzekerheid en volatiliteit van de chipindustrie die wordt beïnvloed door regelgeving en politiek. Het bedrijf heeft ook te maken met de mogelijke impact van de coronapandemie op de vraag naar zijn producten en diensten.

Nvidia moet daarom alert blijven op de veranderingen in de markt en de sector, en zich blijven onderscheiden van zijn concurrenten door zijn producten en diensten te verbeteren en te innoveren. Nvidia moet ook zijn relaties met zijn leveranciers, klanten, partners en regelgevers onderhouden en versterken om zijn bedrijfscontinuïteit en groei te waarborgen. Nvidia moet ook rekening houden met de behoeften en verwachtingen van zijn aandeelhouders, werknemers, gemeenschappen en het milieu.

Huidige koers en waardering

Het aandeel Nvidia heeft op 21 september 2023 een slotkoers van 415,14 dollar bereikt, een daling van 1,72% ten opzichte van de vorige dag. Het aandeel Nvidia heeft in de afgelopen 52 weken een hoogste koers van 502,66 dollar en een laagste koers van 108,13 dollar behaald. Het aandeel Nvidia heeft een marktkapitalisatie van 1.025 miljard dollar, wat het een van de grootste bedrijven ter wereld maakt.

Om te beoordelen of het aandeel Nvidia duur of goedkoop geprijsd staat, kunnen we kijken naar enkele veelgebruikte waarderingsratio’s, zoals de koers-winstverhouding (K/W), de koers-boekwaardeverhouding (K/B) en de koers-omzetverhouding (K/O). Deze ratio’s vergelijken de huidige marktprijs van het aandeel met de winst, de boekwaarde of de omzet per aandeel van het bedrijf. Hoe lager deze ratio’s zijn, hoe goedkoper het aandeel is.

Het aandeel Nvidia heeft op het moment van schrijven de volgende waarderingsratio’s:

 • K/W: 102,04. Dit betekent dat beleggers bereid zijn om 102,04 dollar te betalen voor elke dollar winst die Nvidia maakt. Dit is een zeer hoge K/W, die aangeeft dat beleggers hoge verwachtingen hebben voor de toekomstige groei van Nvidia. Ter vergelijking: het gemiddelde K/W van de S&P 500-index is ongeveer 28.
 • K/B: 29,77. Dit betekent dat beleggers bereid zijn om 29,77 dollar te betalen voor elke dollar boekwaarde die Nvidia heeft. Dit is ook een zeer hoge K/B, die aangeeft dat beleggers veel waarde toekennen aan de immateriële activa van Nvidia, zoals zijn merknaam, zijn patenten en zijn technologische voorsprong. Ter vergelijking: het gemiddelde K/B van de S&P 500-index is ongeveer 4.
 • K/O: 37,98. Dit betekent dat beleggers bereid zijn om 37,98 dollar te betalen voor elke dollar omzet die Nvidia genereert. Dit is eveneens een zeer hoge K/O, die aangeeft dat beleggers geloven dat Nvidia in staat is om zijn omzet om te zetten in winst en cashflow. Ter vergelijking: het gemiddelde K/O van de S&P 500-index is ongeveer 3.

Op basis van deze waarderingsratio’s kunnen we concluderen dat het aandeel Nvidia duur geprijsd staat, wat betekent dat beleggers veel moeten betalen voor een relatief lage hoeveelheid winst, boekwaarde of omzet per aandeel. Dit impliceert dat het aandeel Nvidia een hoge risico-rendementsverhouding heeft, wat betekent dat beleggers een hoge kans hebben om geld te verliezen als de verwachtingen niet worden waargemaakt.

Of het aandeel Nvidia koopwaardig is voor beleggers hangt af van hun persoonlijke doelen, risicoprofiel en tijdshorizon. Voor beleggers die op zoek zijn naar een langetermijninvestering in een bedrijf dat een leidende rol speelt in een groeiende en innovatieve sector, kan het aandeel Nvidia een goede keuze zijn. Voor beleggers die op zoek zijn naar een kortetermijninvestering in een bedrijf dat stabiele en voorspelbare resultaten levert, kan het aandeel Nvidia minder geschikt zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat het aandeel Nvidia geen garantie biedt voor toekomstige prestaties, en dat er verschillende factoren zijn die de koers kunnen beïnvloeden, zoals de concurrentie, de regulering, de politiek en de pandemie. Het is daarom raadzaam om altijd uw eigen onderzoek te doen voordat u besluit om het aandeel Nvidia te kopen of te verkopen.

Conclusie

Nvidia is een bedrijf dat een leidende rol speelt in de markt voor GPU’s en AI, een sector die steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Nvidia heeft een sterke financiële prestatie geleverd in het boekjaar 2023, en heeft een divers en innovatief productaanbod dat aansluit bij de vraag naar grafische beelden, versnelde berekeningen en generatieve AI-toepassingen. Nvidia heeft echter ook te maken met verschillende uitdagingen en risico’s die zijn toekomstige prestaties kunnen beïnvloeden, zoals de concurrentie, de regulering, de politiek en de pandemie. Nvidia moet daarom alert blijven op de veranderingen in de markt en de sector, en zich blijven onderscheiden van zijn concurrenten door zijn producten en diensten te verbeteren en te innoveren.

Het aandeel Nvidia is een aandeel dat veel potentieel heeft voor beleggers die geïnteresseerd zijn in technologie, innovatie en groei. Het aandeel Nvidia biedt ook een dividend aan zijn aandeelhouders, wat een extra bron van inkomsten is. Het aandeel Nvidia is echter ook een aandeel dat veel risico’s met zich meebrengt, zoals de volatiliteit, de onzekerheid en de afhankelijkheid van externe factoren. Het aandeel Nvidia is daarom geen aandeel voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit, zekerheid of lage kosten.

Bedankt voor het lezen van deze blogpost over het aandeel Nvidia. We hopen dat je het interessant en nuttig vond. Als je vragen of opmerkingen hebt over deze blogpost of over beleggen in het algemeen, laat dan gerust een reactie achter of neem contact met ons op via onze website. We horen graag van je!

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen