fbpx

De Ultieme Indexportefeuille

Inhoudsopgave

In een vorig artikel had ik het reeds over de lazy portfolio voor de Belgische belegger. Intussen ben ik verder gegaan in de theorie van het indexen en de principes van de Bogleheads.

Vanuit die theorie heb ik de volgende portefeuille ontwikkelt, het is de eenvoudigste en tegelijkertijd ook meest gediversifieerde portefeuille die je in mijn ogen kan krijgen! Daarnaast is ze ook kost efficiënter daar ze maar bestaat uit twee ETFs, wat dus leidt tot minder transactiekosten. Ook ben je met deze simpele portefeuille zeker dat je jou eerlijk deel van het marktrendement krijgt.

Ik geloof dat deze portefeuille een winnende strategie is voor iedereen die passief wenst te beleggen, ze kan eenvoudig aangepast worden aan jou risico profiel en jou doelen. Het enige wat ik heb gedaan dat tegen de principes ingaat van Jack Bogle is de obligatie ETF. Ik heb gekozen voor een wereldwijd gespreide obligatie ETF die niet gehedged is, wat dus wilt zeggen dat eventuele koerswijzigingen door de wijziging van de koers van de euro ten opzichte van de andere munten niet afgedekt zijn. Ik geloof dat dit nog meer diversificatievoordelen biedt, je belegd hierbij dus voor een stukje in de euro, in de dollar, in Britse pond enzovoort. Meer spreiding dus  maar je kan deze altijd vervangen door een gehedgede variant als je dat wilt.

De aandelen ETF is de volgende:

SPDR® MSCI ACWI IMI UCITS ETF (EUR) | IMIE

Deze ETF volgt de benchmark MSCI ACWI IMI. Deze behelst zowat alle mogelijke landen. Ontwikkeld en opkomende markten zitten erin alsook large caps en small caps en alles ertussenin. Ik geef jullie nog even de beschrijving mee:

The investment policy of the Fund is to track the performance of the MSCI ACWI IMI (All Country World Investable Market Index) Index (or any other index determined by the Directors from time to time to track substantially the same market as the MSCI ACWI IMI (All Country World Investable Market Index) Index and which is considered by the Directors to be an appropriate index for the Fund to track, in accordance with the Prospectus) (the “Index”) as closely as possible, while seeking to minimize as far as possible the tracking error between the Fund’s performance and that of the Index. The Index is a free float-adjusted market capitalization weighted index that is designed to measure the equity market performance of developed and emerging markets. As of November 30, 2010, it covered over 8,738 securities across large, mid and small cap size segments and is consisted of 45 country indices comprising 24 developed and 21 emerging market country indices.

Zoals je kan lezen is deze ETF eigenlijk de optelsom van de drie ETFs die ik gebruikte bij de DBB Index Portfolio en de passieve portfolio voor Belgische beleggers. Minder ETFs, minder transactiekosten, eenvoudiger en dat allemaal zonder in te moeten boeten aan de voordelen van het indexen.

Dan de obligatie ETF, deze zijn redelijk nieuw, er zijn er maar enkelen die langer als een jaar bestaan, in Europa toch. De ETF die ik gekozen heb is deze:

iShares Global Aggregate Bond UCITS ETF USD (Dist) (EUR) | EUNU

De benchmark die deze ETF volgt is de Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index. Deze index bestaat uit zowel overheidsobligaties als bedrijfsobligaties voor maximale diversificatie. Ook is deze globaal gespreid en over verschillende munten waardoor je dus een grotere spreiding hebt als met een ETF die gehedged is naar euro of een ETF die enkel bestaat uit Europese obligaties. Het enige nadeel is dat deze ETF volatieler zal zijn als eentje die gehedged is of enkel uit euro obligaties bestaat. Desalniettemin geloof ik dat op de langere termijn dit risico afgevlakt zal worden en dus denk ik dat de belegger net voordeel zal doen in risicobeheersing door te spreiden over verschillende munten, de tussentijdse volatiliteit mag in principe geen probleem zijn voor de lange termijn belegger.

De portefeuille in zijn geheel zal er dus zo uitzien:

SPDR® MSCI ACWI IMI UCITS ETF (EUR) | IMIE

iShares Global Aggregate Bond UCITS ETF USD (Dist) (EUR) | EUNU

Twee ETFs, maximale spreiding, minimum aan kosten en een ideale portefeuille “to set it and forget it”.

Omdat de obligatie ETF redelijk nieuw is kon ik geen lange termijn rendementen laten zien ik ga jullie wel het YTD meegeven van een 75/25 AA:

IMG_0088.PNG

Niet slecht toch? Ter vergelijking is hier het rendement van een four fund portfolio zoals beschreven in eerdere artikels met een 75/25 AA:

IMG_0089.PNG

Hier zie je wel rendement van iet wat langere termijn omdat de startdatum van deze portefeuille eind juni vorig jaar is. YTD doet de eenvoudige portefeuille het zelfs iets beter.

Wat denken jullie? Hoe simpeler hoe beter of toch liever wat meer ETFs?

Gerelateerde artikels

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Belegger, auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Connecteer met me via LinkedIn en Twitter.

Meest gelezen