fbpx

Dit zijn de beste boeken over beleggen voor beginners

Ben je op zoek naar een manier om je geld te laten groeien en meer rendement te halen uit je spaargeld? Dan is beleggen misschien iets voor jou. Beleggen is een manier om je geld te investeren in bedrijven, producten of markten die in waarde kunnen stijgen. Zo kun je op lange termijn profiteren van de groei van de economie en de innovatie in de wereld.

Maar beleggen is niet zonder risico. Je kunt ook geld verliezen als je verkeerde keuzes maakt, te veel betaalt of te emotioneel reageert op de schommelingen van de beurs. Daarom is het belangrijk om je goed te informeren en te leren van de experts. Gelukkig zijn er veel boeken geschreven over beleggen die je kunnen helpen om een succesvolle belegger te worden.

In dit artikel hebben we de top 10 beste boeken over beleggen voor beginners voor je op een rijtje gezet. Deze boeken zijn geschikt voor iedereen die wil beginnen met beleggen, ongeacht je budget, kennis of ervaring. Ze leggen je op een eenvoudige en duidelijke manier uit wat beleggen inhoudt, welke strategieën je kunt volgen, welke valkuilen je moet vermijden en hoe je je eigen portefeuille kunt opbouwen.

Dit zijn de beste boeken over beleggen voor beginners

De 10 beste boeken over beleggen voor beginners zijn:

  • The Little Book of Common Sense Investing
  • De basis van de balans
  • De intelligente belegger
  • God dobbelt niet op de beurs
  • De kaviaarformule
  • De hangmatbelegger
  • Het beleggersbrein
  • Je bent jong en je wilt… beleggen
  • Verdubbel je geld in vijf jaar
  • Blondjes beleggen beter

Laat ons deze boeken wat meer in detail gaan bekijken!

Ter info: als je één van de boeken koopt via de links die erbij staan dan ontvang ik mogelijk een commissie. Het artikel is echter niet gesponsord en de meningen over de boeken zijn volledig de mijne.

The Little Book of Common Sense Investing door John C. Bogle

Dit boek is geschreven door de oprichter van Vanguard, een van de grootste en goedkoopste aanbieders van indexfondsen ter wereld. Indexfondsen zijn fondsen die een bepaalde markt of sector volgen, zoals de S&P 500 of de MSCI World. Door in indexfondsen te beleggen, kun je profiteren van het gemiddelde rendement van de markt, zonder hoge kosten of actief beheer.

John C. Bogle legt in dit boek uit waarom indexbeleggen de meest eenvoudige en efficiënte manier is om op lange termijn een goed rendement te behalen. Hij toont aan dat actief beheerde fondsen vaak minder presteren dan indexfondsen, door hogere kosten, meer risico en minder diversificatie. Hij geeft ook praktische tips over hoe je indexfondsen kunt selecteren, combineren en aanhouden.

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil beginnen met beleggen op een simpele en goedkope manier. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring van een van de meest invloedrijke beleggers ter wereld.

The Little Book of Common Sense Investing

Begin met leren, bestel nu:
Amazon.com.be
Bol.com

De basis van de balans door Kurt Kegels

Dit boek is bedoeld voor iedereen die wil begrijpen wat cijfers ons vertellen over een onderneming. Het boek richt zich tot zowel studenten als financiële professionals die hun kennis willen opfrissen. Het boek is ook geschikt voor startende beleggers zonder voorkennis.

In het eerste deel van het boek ontdek je de schat aan informatie die je kunt terugvinden in een jaarrekening. Je leert de basis van de balans kennen, maar ook die van de winst- en verliesrekening en de kasstroom. Je leert hoe je de financiële gezondheid, rentabiliteit en solvabiliteit van een bedrijf kunt beoordelen.

In het tweede deel leer je hoe je de waarde van een bedrijf kunt inschatten, en hoe je die kunt vergelijken met de aandelenkoers. Zo kun je op zoek gaan naar verborgen parels op de beurs, die ondergewaardeerd zijn door de markt. Je leert ook hoe je financiële ratio’s kunt gebruiken om bedrijven met elkaar te vergelijken.

Dit boek is een handige gids voor iedereen die wil leren hoe cijfers werken en hoe ze kunnen helpen om betere beleggingsbeslissingen te nemen. Het boek bevat een handig trefwoordenregister en een verhelderende voorbeeldcase.

De basis van de balans

Begin met leren, bestel nu:
Amazon.com.be
Bol.com

De intelligente belegger door Benjamin Graham

Dit boek wordt beschouwd als een van de belangrijkste boeken over beleggen ooit geschreven. Het is geschreven door Benjamin Graham, de grondlegger van de waardebelegging. Waardebelegging is een strategie die erop gericht is om aandelen te kopen die ondergewaardeerd zijn door de markt, en die een veiligheidsmarge bieden ten opzichte van hun intrinsieke waarde.

Benjamin Graham leert je in dit boek hoe je een intelligente belegger kunt worden, die zich niet laat leiden door emoties, speculaties of hypes. Hij leert je hoe je een gedegen analyse kunt maken van een bedrijf, hoe je de waarde kunt bepalen, hoe je een portefeuille kunt diversifiëren en hoe je jezelf kunt beschermen tegen verlies.

Dit boek is een tijdloze klassieker, die nog steeds relevant en actueel is voor de hedendaagse belegger. Het boek heeft vele generaties van succesvolle beleggers geïnspireerd, waaronder Warren Buffett, die het voorwoord heeft geschreven.

de intelligente belegger

Begin met leren, bestel nu:
Amazon.com.be
Bol.com

God dobbelt niet op de beurs door Jan Longeval

Dit boek is geschreven door Jan Longeval, een voormalig bankier en docent aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de financiële sector en is gespecialiseerd in portefeuillebeheer, risicomanagement en financiële analyse.

In dit boek legt hij uit hoe cijfers ons inzicht kunnen geven in de financiële markten, en hoe we ze kunnen gebruiken om beter te beleggen. Hij toont aan dat de markten niet willekeurig of chaotisch zijn, maar dat ze worden gedreven door wetten en regels die we kunnen leren kennen en toepassen.

Op magistrale wijze verweeft hij wetenschap, filosofie, psychologie, neurologie, economie en praktische beurskennis. Hij behandelt onderwerpen zoals de rol van kansberekening, statistiek, correlatie, regressie, volatiliteit, diversificatie, efficiënte markthypothese, behavioral finance en nog veel meer.

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil leren hoe cijfers werken en hoe ze kunnen helpen om betere beleggingsbeslissingen te nemen. Het boek is geschreven in een heldere en toegankelijke stijl, met veel voorbeelden en anekdotes.

god dobbelt niet op de beurs

Begin met leren, bestel nu:
Amazon.com.be
Bol.com

De kaviaarformule door Luc Kroeze

Dit boek is geschreven door Luc Kroeze, een ervaren belegger, hij is ook de auteur van Het beleggersbrein, een ander populair boek over beleggen.

In dit boek onthult hij zijn kaviaarformule: beleg alleen in aandelen van sterbedrijven. Sterbedrijven zijn bedrijven die stelselmatig goed presteren, die een sterke marktpositie hebben, die hoge winstmarges hebben, die veel cash genereren en die weinig schulden hebben.

Luc Kroeze legt uit hoe je deze sterbedrijven kunt vinden met behulp van zijn checklist van 13 criteria. Hij geeft ook tips over hoe je deze aandelen kunt kopen tegen een eerlijke prijs, hoe je ze kunt combineren in een portefeuille en hoe je ze kunt aanhouden op lange termijn.

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil leren hoe je kwaliteitsbeleggen kunt toepassen. Kwaliteitsbeleggen is een strategie die gericht is op het kopen van aandelen van bedrijven met een hoge kwaliteit, ongeacht hebben voor duurzaamheid en ethiek. Hij geeft ook voorbeelden van sterbedrijven die je kunt volgen, zoals Apple, Microsoft, L’Oréal, Nestlé en Coca-Cola.

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil leren hoe je kwaliteitsbeleggen kunt toepassen. Kwaliteitsbeleggen is een strategie die gericht is op het kopen van aandelen van bedrijven met een hoge kwaliteit, ongeacht de marktomstandigheden. Het is een manier om op lange termijn een hoog en stabiel rendement te behalen, met minder risico en minder stress.

de kaviaarformule

Begin met leren, bestel nu:
Amazon.com.be
Bol.com

De hangmatbelegger door Yoran Brondsema en Tim Nijsmans

Dit boek is geschreven door Yoran Brondsema en Tim Nijsmans, twee financiële experten die je willen leren hoe je kunt beleggen zonder veel tijd of moeite.

In dit boek leggen ze uit waarom beleggen een slimme manier is om je geld te laten groeien, zeker als je jong bent. Ze laten zien hoe je met een klein bedrag per maand een groot vermogen kunt opbouwen, dankzij het rente-op-rente effect. Ze geven ook tips over hoe je je beleggingsdoelen kunt bepalen, hoe je je budget kunt beheren en hoe je je risico kunt spreiden.

Yoran Brondsema en Tim Nijsmans leggen in dit boek uit hoe je kunt beginnen met beleggen, en welke stappen je moet volgen. Ze leren je hoe je indexfondsen en ETF’s kunt gebruiken om een gespreide portefeuille op te bouwen, die een bepaalde markt of sector volgt. Ze leren je ook hoe je deze fondsen kunt selecteren, kopen en aanhouden, zonder veel omkijken.

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil beginnen met beleggen op een laagdrempelige en effectieve manier. Het boek is geschreven in een heldere en toegankelijke stijl, met veel praktische voorbeelden en oefeningen.

de hangmatbelegger

Begin met leren, bestel nu:
Amazon.com.be
Bol.com

Het beleggersbrein door Luc Kroeze

Dit is ook een boek dat geschreven werd door Luc Kroeze. Hij is ook de auteur van De kaviaarformule, een ander populair boek over beleggen.

In dit boek duikt hij in de fascinerende wereld van het beleggersbrein: het geheel van psychologische processen die ons gedrag als belegger beïnvloeden. Hij laat zien hoe ons brein ons vaak voor de gek houdt, door allerlei denkfouten, vooroordelen en emoties die ons rationeel oordeel vertroebelen.

Luc Kroeze legt in dit boek uit hoe je deze valkuilen kunt herkennen, begrijpen en vermijden. Hij geeft ook praktische tips over hoe je jezelf kunt trainen om beter te denken als belegger, door meer kritisch, objectief en analytisch te zijn. Hij leert je ook hoe je je eigen beleggingsstijl kunt ontdekken, die past bij je persoonlijkheid, doelstellingen en risicoprofiel.

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil leren hoe je slimmer kunt beleggen door beter te begrijpen hoe je brein werkt. Het boek is gebaseerd op de nieuwste inzichten uit de gedragseconomie en de neurowetenschappen. Het boek is geschreven in een heldere en toegankelijke stijl, met veel voorbeelden en oefeningen.

het beleggersbrein

Begin met leren, bestel nu:
Amazon.com.be
Bol.com

Je bent jong en je wilt… beleggen door Cédric Proost

Dit boek is geschreven door Cédric Proost, een jonge belegger die op zijn 18e begon met beleggen. Hij heeft zijn eigen blog over beleggen, waar hij zijn kennis en ervaring deelt met andere jongeren die willen beginnen met beleggen.

In dit boek legt hij uit waarom beleggen een slimme manier is om je geld te laten groeien, zeker als je jong bent. Hij laat zien hoe je met een klein bedrag per maand een groot vermogen kunt opbouwen, dankzij het rente-op-rente effect. Hij geeft ook tips over hoe je je beleggingsdoelen kunt bepalen, hoe je je budget kunt beheren en hoe je je risico kunt spreiden.

Cédric Proost legt in dit boek uit hoe je kunt beginnen met beleggen, en welke stappen je moet volgen. Hij leert je hoe je een broker kunt kiezen, hoe je een beleggingsrekening kunt openen, hoe je aandelen, obligaties, fondsen of ETF’s kunt kopen en verkopen, en hoe je je portefeuille kunt monitoren en evalueren.

Dit boek is een must-read voor iedereen die jong is en wil beginnen met beleggen. Het boek is geschreven in een vlotte en toegankelijke stijl, met veel praktische voorbeelden en tips.

je bent jong en je wilt beleggen

Begin met leren, bestel nu:
Amazon.com.be
Bol.com

Verdubbel je geld in vijf jaar door Sam Hollanders

Dit boek is geschreven door Sam Hollanders, een professionele belegger en oprichter van de website Smart Capital, waar hij zijn beleggingsadviezen deelt met zijn abonnees.

In dit boek onthult hij zijn beleggingsstrategie die werkt: koop aandelen van bedrijven die meer waard zijn dan hun beurskoers. Dit zijn bedrijven die een sterke financiële positie hebben, die winstgevend zijn, die dividend uitkeren en die groeipotentieel hebben.

Sam Hollanders legt in dit boek uit hoe je deze bedrijven kunt vinden met behulp van zijn checklist van 10 criteria. Hij geeft ook tips over hoe je deze aandelen kunt kopen tegen een lage prijs, hoe je ze kunt combineren in een portefeuille en hoe je ze kunt aanhouden op lange termijn.

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil leren hoe je geld kunt verdienen met beleggen op een eenvoudige en effectieve manier. Het boek is gebaseerd op de ervaring en resultaten van de auteur, die al meer dan 20 jaar succesvol belegt.

verdubbel je geld in vijf jaar

Begin met leren, bestel nu:
Amazon.com.be
Bol.com

Blondjes beleggen beter door Janneke Willemse

Dit boek is geschreven door Janneke Willemse, een bekende financieel journaliste en presentatrice. Ze is ook de oprichtster van de website Blondjes Beleggen Beter, waar ze haar beleggingsavonturen deelt met haar volgers.

In dit boek vertelt ze hoe ze in 2013 begon met beleggen, zonder enige voorkennis of ervaring. Ze besloot om een eenvoudige en effectieve strategie te volgen: elke maand een vast bedrag beleggen in aandelen van bedrijven waar ze enthousiast over is. Ze noemt dit de blondjesmethode, omdat het niets te maken heeft met intelligentie of geslacht, maar met passie en plezier.

Janneke Willemse legt in dit boek uit hoe je deze methode kunt toepassen, en welke voordelen het heeft. Ze laat zien hoe je met een klein bedrag per maand een groot vermogen kunt opbouwen, dankzij het rente-op-rente effect. Ze geeft ook tips over hoe je aandelen kunt selecteren, kopen en verkopen, hoe je je portefeuille kunt diversifiëren en hoe je om kunt gaan met koersschommelingen.

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil beginnen met beleggen op een laagdrempelige en leuke manier. Het boek is geschreven in een vlotte en humoristische stijl, met veel persoonlijke verhalen en anekdotes.

Blondjes Beleggen Beter

Begin met leren, bestel nu:
Amazon.com.be
Bol.com

Conclusie

Dit waren de top 10 beste boeken over beleggen voor beginners. We hopen dat je hiermee inspiratie hebt gekregen om je eigen beleggingsavontuur te beginnen. Beleggen is een leerzame en spannende activiteit, die je niet alleen financieel, maar ook persoonlijk kan verrijken. Het is een manier om je dromen waar te maken, je toekomst veilig te stellen en je passies te volgen.

Maar vergeet niet dat beleggen ook risico’s met zich meebrengt. Je kunt ook geld verliezen als je verkeerde keuzes maakt, te veel betaalt of te emotioneel reageert op de schommelingen van de beurs. Daarom is het belangrijk om je goed te informeren en te leren van de experts. Lees daarom deze boeken, maar ook andere bronnen, zoals websites, blogs, podcasts, webinars en cursussen over beleggen.

En het allerbelangrijkste: beleg alleen met geld dat je kunt missen, en dat je niet nodig hebt voor je dagelijkse uitgaven of noodgevallen. Beleg ook alleen in producten die je begrijpt, en die passen bij je doelstellingen en risicoprofiel. En beleg vooral met plezier, want dat is de beste motivatie om door te gaan.

We hopen dat je dit artikel nuttig en interessant vond. Als je meer wilt weten over beleggen, of als je vragen of opmerkingen hebt, laat dan een reactie achter onder dit artikel. We horen graag van je! Wat zijn jouw favoriete boeken over beleggen?

Want to learn more about how to invest successfully? Do you want to stay up to date on the latest developments and trends in the financial markets? Would you like to get access to exclusive tips and advice? Then subscribe to our newsletter now and receive the best articles on investing in your mailbox!


Follow me on social media:
Facebook: https://www.facebook.com/debelgischebelegger
Twitter: https://www.twitter.com/dbbelegger
Instagram: https://www.instagram.com/debelgischebelegger/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaIpEvBSkFkLUCJRBCWjiiw
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-belgische-belegger

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen