8.8 C
Brussel
maandag 28 november 2022

7: Beleg zo goedkoop mogelijk

En jawel we gaan gewoon weer verder, het wordt een productieve week 🙂

Het verschil tussen een beheerskost van 0,15% en 1,50% lijkt misschien niet zoveel, maar het effect van samengestelde interest van deze beheerskost, berekent over het leven van de belegger, is enorm. Na 30 jaar zal een fonds met een beheerskost van 1,50% ervoor zorgen dat een belegger met een paar honderduizend euro’s minder op pensioen zal moeten gaan als een iemand die belegd zou hebben in een indexfonds aan 0,15% en met dezelfde rendementen. En zoals we eerder al gezien hebben mogen we ook niet vergeten dat de meeste actief beheerde fondsen dan ook nog eens de index underperformen. Kosten zijn dus zeer belangrijk en het is nodig voor de beleggers dat de interesten kunnen compounden in hun eigen voordeel en niet in het voordeel van de fondsbeheerders. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld waarin duidelijk wordt welke impact een hogere beheerskost van 1% kan hebben op je pensioenspaarpotje.

450px-Annual_Return_-_Fee_Impact.png

Spijtig genoeg kunnen we in België niet fiscaal gunstig beleggen in indextrackers voor ons pensioen. We zijn dus verplicht om zelf onze centen te beheren en te beleggen, ik heb hierover recent een mail gestuurd naar de bevoegde minister maar of dit serieus genomen wordt is een heel andere zaak. De pensioenspaarfondsen in België laten grotendeels dezelfde rendementen zien er zullen geen uitschieters zijn, bij de keuze hiervan kan je best focussen op de kosten, de laagste instapkosten (liefst geen) en de laagste beheerskosten geven je sowieso al een voordeel ten opzichte van de rest.

Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Een blik achter de schermen bij ASML

ASML is een zeer bekend chipmaker. Ontdek in deze video hoe het er aan toe gaat.

Gratis aandelen kopen met BUX? Yes please!

Aandelen kopen wordt gratis dankzij het populaire fintech bedrijf BUX uit Nederland! Betalen om te beleggen is nu definitief verleden tijd.

DBB voorbeeldportefeuille update februari 2022

Op zoek naar een voorbeeldportefeuille voor jouw beleggingen? Ontdek hier de prestaties van de DBB Index en Smart Bèta portfolio!

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img