fbpx

6: Gebruik indexfondsen of ETF’s indien mogelijk

Nieuwe dag, nieuw artikel in de serie over de Bogleheads! Indien je de vorige principes nog eens wilt lezen kan dat via rechts op het scherm te klikken op het thema “Bogleheads Investments Principles”. Geniet van de herstvakantie!

De beste en goedkoopste manier om te beleggen in de hele aandelenmarkt is door middel fondsen die deze indexen volgen of de in Europa populaire ETF’s. Het eerste fonds wat zich richtte op het volgen van een index werd bedacht door Jack Bogle in 1976, het kreeg de naam “Bogle’s folly” oftewel “Bogle’s dwaasheid” in bepaalde financiële kringen. Op dit ogenblik is het Vanguard Total Stock Market Fund het grootste fonds in de wereld en het is ook een van de fondsen waar je het meeste waar voor je geld krijgt, de kosten van het fonds zijn namelijk ongeveer 1/10de van het gemiddelde van de industrie.

Door dit fonds te kopen bezit de belegger een stukje van ieder beursgenoteerd bedrijf in de VS. Doordat je zo veel stukjes van zoveel bedrijven bezit verlaagt dit het risico van je portefeuille, dit omdat indien er één van de bedrijven failliet gaat dan zal dit geen groot effect hebben op je beleggingen. De belegger is nog steeds blootgesteld aan de hoge volatiliteit van de aandelenmarkt maar daar staat wel tegenover dat de belegger ook kan profiteren van de rendementen die samen gaan met beleggen in aandelen op lange termijn.

Bogleheads gebruiken ook goedkope indexfondsen om te beleggen in internationale aandelen, op deze manier kunnen ze ook een graantje meepikken van de economische groei in andere landen. Vanguard Total International Stock Market Fund is zo een fonds dat een deel belegd in de meeste internationale beursgenoteerde bedrijven in zowel ontwikkelde als opkomende markten. Internationale aandelen kunnen beter of slechter doen als de VS op termijn en zijn historisch gezien meer volatiel geweest als de Amerikaanse aandelen maar de wereld is groter als de VS alleen, en er zijn nog wel andere economische grootmachten die je tegenwoordig niet meer kunt wegdenken zoals bijvoorbeeld China.

Het percentage dat een Amerikaanse Boglehead aanhoudt aan internationale aandelen varieert maar is normaal gezien tussen 20 en 40% van de aandelencomponent. Voor Europeanen wordt in vele gevallen gewoon het marktgewicht aanbevolen. Dit is gemakkelijk te bereiken, door een tracker te kopen van de MSCI World heb je namelijk al blootstelling aan 85% van de wereldmarkt.

Gerelateerde artikels

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Belegger, auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Connecteer met me via LinkedIn en Twitter.

Meest gelezen