fbpx

Beleggen in water? Verhoog je rendement met deze 5 ETF’s!

Wist je dat meer dan twee miljard mensen geen toegang hebben tot veilig drinkwater? Of dat de vraag naar water naar verwachting met 55% zal toenemen tegen 2050? Water is niet alleen een bron van leven, maar ook een bron van rendement voor beleggers die willen inspelen op deze groeiende markt.

Water is een schaars en kostbaar goed, dat steeds meer onder druk staat door klimaatverandering, bevolkingsgroei, vervuiling en urbanisatie. De Verenigde Naties schatten dat tegen 2030 bijna de helft van de wereldbevolking te maken zal krijgen met waterschaarste. Dit betekent dat er een enorme behoefte is aan oplossingen om water te leveren, te zuiveren, te besparen en te hergebruiken.

Beleggen in water is een manier om bij te dragen aan een duurzamere wereld, maar ook om te profiteren van de kansen die deze sector biedt. Volgens een rapport van Bank of America Merrill Lynch kan de wereldwijde watermarkt tegen 2030 groeien tot 1 biljoen dollar, met een jaarlijks groeipercentage van 7%. Dit is hoger dan het gemiddelde van de wereldeconomie.

Maar hoe kun je als belegger toegang krijgen tot deze markt? Een eenvoudige en efficiënte manier is om te beleggen in water-ETF’s. Dit zijn beleggingsfondsen die een mandje van aandelen volgen die actief zijn in de watersector. Zo kun je diversifiëren over verschillende bedrijven, regio’s en segmenten, en profiteren van de schaalvoordelen en lage kosten van ETF’s.

In dit artikel bespreken we vijf ETF’s die zich richten op het thema water, en vergelijken we hun kenmerken en prestaties. We geven ook onze persoonlijke voorkeur voor Belgische en Nederlandse beleggers die willen beleggen in water.

De 5 beste ETF’s om te beleggen in water aandelen

iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist) (EUR) ticker: IQQQ

Dit is een ETF die de S&P Global Water Index volgt, die bestaat uit 50 bedrijven die betrokken zijn bij watergerelateerde activiteiten. De ETF heeft een totale kostenratio (TER) van 0,65% per jaar en keert halfjaarlijks dividenden uit. De ETF heeft een fondsgrootte van USD 2.082 miljoen per 08/Sep/2023 en repliceert de prestaties van de index door volledige replicatie (alle indexbestanddelen kopen). De top drie posities van de ETF zijn American Water Works Company Inc, Xylem Inc en United Utilities Group PLC, die respectievelijk 7,97%, 7,46% en 6,21% van de portefeuille uitmaken.

Deze ETF biedt een brede blootstelling aan de wereldwijde watersector, met bedrijven uit zowel ontwikkelde als opkomende markten. De ETF heeft een focus op bedrijven die waterinfrastructuur leveren of verbeteren, zoals leidingen, pompen, meters en filters. De ETF heeft ook een kleinere weging in bedrijven die water gebruiken of behandelen, zoals nutsbedrijven, drankenproducenten en chemische bedrijven.

Deze ETF heeft een rendement van 10,74% over het afgelopen jaar in euro gemeten, en is genoteerd aan de beurs van Londen.

Grafiek iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist) (EUR)

Lyxor MSCI Water ESG Filtered (DR) UCITS ETF Dist (EUR) ticker: LYM8

Dit is een ETF die de MSCI World Water ESG Filtered Index volgt, die bestaat uit bedrijven die actief zijn in de watersector en voldoen aan bepaalde milieu-, sociale en governance-criteria (ESG). De ETF heeft een TER van 0,40% per jaar en keert jaarlijks dividenden uit. De ETF heeft een fondsgrootte van EUR 1.087 miljoen per 08/Sep/2023 en repliceert de prestaties van de index door synthetische replicatie (het gebruik van derivaten om de index te volgen). De top drie posities van de ETF zijn Danaher Corp, Thermo Fisher Scientific Inc en Ecolab Inc, die respectievelijk 8,32%, 7,75% en 6,77% van de portefeuille uitmaken.

Deze ETF biedt een selectieve blootstelling aan de wereldwijde watersector, met bedrijven uit ontwikkelde markten. De ETF heeft een focus op bedrijven die watergerelateerde technologieën en diensten leveren, zoals instrumenten, analyse, filtratie en desinfectie. De ETF heeft ook een kleinere weging in bedrijven die water gebruiken of behandelen, zoals nutsbedrijven, industriële bedrijven en voedingsbedrijven.

Deze ETF houdt rekening met ESG-criteria, wat betekent dat het bedrijven uitsluit die betrokken zijn bij controversiële activiteiten of een negatieve impact hebben op het milieu of de samenleving. De ETF gebruikt ook een best-in-class benadering om de bedrijven te selecteren die het beste scoren op het gebied van duurzaamheid binnen hun sector.

Deze ETF heeft een rendement van 13,90% over het afgelopen jaar in euro gemeten, en is genoteerd aan de beurs van Parijs.

Grafiek Lyxor MSCI Water ESG Filtered (DR) UCITS ETF Dist (EUR)

L&G Clean Water UCITS ETF ticker: GLUG

Dit is een ETF die de Solactive Clean Water Industry Index volgt, die bestaat uit bedrijven die zich bezighouden met het leveren of verbeteren van schoon water. De ETF heeft een TER van 0,49% per jaar en herbelegt dividenden. De ETF heeft een fondsgrootte van USD 1.030 miljoen per 08/Sep/2023 en repliceert de prestaties van de index door geoptimaliseerde replicatie (het selecteren van een representatieve steekproef van indexbestanddelen). De top drie posities van de ETF zijn Xylem Inc, Pentair PLC en IDEXX Laboratories Inc, die respectievelijk 5,00%, 4,99% en 4,98% van de portefeuille uitmaken.

Deze ETF biedt een gespecialiseerde blootstelling aan de wereldwijde watersector, met bedrijven uit zowel ontwikkelde als opkomende markten. De ETF heeft een focus op bedrijven die innovatieve oplossingen bieden voor het zuiveren, besparen en hergebruiken van water, zoals sensoren, testkits, membranen en irrigatiesystemen. De ETF heeft ook een kleinere weging in bedrijven die waterinfrastructuur leveren of verbeteren, zoals leidingen, pompen en kleppen.

Deze ETF heeft een rendement van -4,31% over het afgelopen jaar in euro gemeten, en is genoteerd aan de beurs van Milaan.

Grafiek L&G Clean Water UCITS ETF

ETF’s 4 en 5 zijn ETF’s die beleggen in nutsbedrijven, dus niet rechtstreeks in het thema water, maar omdat nutsbedrijven ook zorgen voor bijvoorbeeld waterzuivering zijn deze ETF’s ook interessant voor de belegger. Dit is de reden dat ze ook in de selectie zitten. Nutsbedrijven zijn over het algemeen minder volatiel en bieden een stabiel dividendrendement, wat een goede diversificatie kan bieden voor een portefeuille die ook belegt in watergerelateerde bedrijven.

Xtrackers MSCI World Utilities UCITS ETF 1C (EUR) ticker: XDWU

Dit is een ETF die de MSCI World Utilities Index volgt, die bestaat uit bedrijven uit de nutssector in ontwikkelde markten. De ETF heeft een TER van 0,30% per jaar en herbelegt dividenden. De ETF heeft een fondsgrootte van EUR 1.295 miljoen per 08/Sep/2023 en repliceert de prestaties van de index door fysieke replicatie (het kopen van alle of een representatieve steekproef van indexbestanddelen). De top drie posities van de ETF zijn NextEra Energy Inc, Duke Energy Corp en Enel SpA, die respectievelijk 9,07%, 4,15% en 3,86% van de portefeuille uitmaken.

Deze ETF biedt een indirecte blootstelling aan de wereldwijde watersector, met bedrijven uit de nutssector die ook zorgen voor waterzuivering en -distributie. De ETF heeft een focus op bedrijven die elektriciteit, gas of water leveren aan consumenten of bedrijven. De ETF heeft ook een kleinere weging in bedrijven die afvalbeheer of hernieuwbare energie aanbieden.

Deze ETF heeft een rendement van -9,69% over het afgelopen jaar in euro gemeten, en is genoteerd aan de beurs van Frankfurt.

Grafiek Xtrackers MSCI World Utilities UCITS ETF 1C (EUR

iShares S&P 500 Utilities Sector UCITS ETF USD (Acc) (EUR) ticker: 2B7A

Dit is een ETF die de S&P 500 Capped 35/20 Utilities Index volgt, die bestaat uit bedrijven uit de nutssector van de Verenigde Staten, met een limiet op de weging van de grootste bedrijven. De ETF heeft een TER van 0,15% per jaar en herbelegt dividenden. De ETF heeft een fondsgrootte van USD 1.104 miljoen per 08/Sep/2023 en repliceert de prestaties van de index door fysieke replicatie (het kopen van alle of een representatieve steekproef van indexbestanddelen). De top drie posities van de ETF zijn NextEra Energy Inc, Duke Energy Corp en Southern Co, die respectievelijk 13,69%, 6,25% en 5,77% van de portefeuille uitmaken.

Deze ETF biedt ook een indirecte blootstelling aan de wereldwijde watersector, met bedrijven uit de nutssector van de Verenigde Staten. De ETF heeft een focus op bedrijven die elektriciteit of gas leveren aan consumenten of bedrijven. De ETF heeft ook een kleinere weging in bedrijven die water leveren of behandelen, zoals American Water Works Company Inc.

Deze ETF heeft een rendement van -13,18% over het afgelopen jaar in euro gemeten, en is genoteerd aan de beurs van Londen.

Grafiek iShares S&P 500 Utilities Sector UCITS ETF USD (Acc) (EUR)

Onze persoonlijke voorkeur

Onze voorkeur (geen beleggingsadvies!) voor Belgische en Nederlandse beleggers die willen beleggen in water is om te kiezen voor Lyxor MSCI Water ESG Filtered (DR) UCITS ETF Dist (EUR) , omdat deze ETF de volgende voordelen heeft:

  • Het heeft het hoogste rendement over het afgelopen jaar onder de vijf ETF’s.
  • Het heeft een relatief lage TER vergeleken met andere water-ETF’s.
  • Het houdt rekening met ESG-criteria, wat kan leiden tot betere risico-rendementsverhoudingen op lange termijn.
  • Het keert dividenden uit, wat kan zorgen voor extra inkomsten of herbeleggingsmogelijkheden.

Hieronder zie je een grafiek met een vergelijking tussen de verschillende ETF’s:

grafiek met vergelijking tussen water ETF's

Conclusie

Beleggen in water is een interessante en relevante optie voor beleggers die willen profiteren van de groeiende vraag naar deze levensbron, maar ook willen bijdragen aan een duurzamere wereld. Er zijn verschillende ETF’s die zich richten op het thema water, maar ze hebben elk hun eigen kenmerken en prestaties. Na het vergelijken van vijf ETF’s die zich richten op het thema water, hebben we onze voorkeur gegeven voor Belgische en Nederlandse beleggers: Lyxor MSCI Water ESG Filtered (DR) UCITS ETF Dist (EUR) . Deze ETF biedt een hoge rendement, lage kosten, ESG-filtering en dividenduitkering.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer te weten te komen over het beleggen in water, en om een betere beleggingsbeslissing te nemen. Als je nog vragen hebt over dit of andere thema’s, kun je altijd contact met ons opnemen.

Bekijk hier alle andere ETF Top 5 posts!

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen