fbpx

Wie zijn ARK Invest en Cathie Wood?

Wie is Cathie Wood?

De meeste mensen in de beleggingswereld hebben waarschijnlijk al van Cathie Wood gehoord maar er zijn er nog veel die haar niet kennen.

Cathie Wood is Chief Executive & Investment officer bij ARK Investment Management. Dit wil zeggen dat Cathie Wood ETF beheerder is en dus medeverantwoordelijk is voor het aankopen en verkopen van aandelen binnen de ETF’s van ARK Invest. Als Chief Investment Officer (“CIO”) en Portfolio Manager leidt Cathie de ontwikkeling van ARK’s filosofie en beleggingsaanpak en is ze eindverantwoordelijke voor beleggingsbeslissingen.

Met meer dan 40 jaar ervaring in het identificeren van en investeren in innovatie, richtte Cathie ARK op om zich uitsluitend te richten op disruptieve innovatie en tegelijkertijd nieuwe dimensies toe te voegen aan research. Door een open aanpak die dwars door sectoren, marktkapitalisaties en regio’s gaat, gelooft Cathie dat ARK grootschalige investeringsopportuniteiten op de publieke markten kan identificeren die voortvloeien uit technologische innovaties rond DNA-sequencing, robotica, artificiële intelligentie, energieopslag en blockchain technologie.

Wat is ARK Invest?

ARK Invest is dus de investeringsmaatschappij waarvan Cathie Wood aan het roer staat. ARK Invest heeft momenteel 7 ETF’s in beheer die zich focussen op disruptieve technologie. Er worden binnen deze ETF’s bijna dagelijks aankopen gedaan.

De 5 grootste ETF’s zijn:

  • ARK Disruptive Innovation ETF (ARKK)
  • ARK Autonomous Tech & Robotics ETF (ARKQ)
  • ARK Fintech Innovation ETF (ARKF)
  • ARK Genomic Revolution ETF (ARKG)
  • ARK Next Generation Internet ETF (ARKW)

Deze ETF’s worden dagelijks actief beheerd. Daarbuiten heeft ARK ook nog 2 ETF’s die niet actief beheerd worden maar een index volgen.

  • 3D Printing ETF (PRNT)
  • Israel Innovation ETF (IZRL)

De rendementen van deze ETF’s zijn gigantisch. Op 1 jaar tijd zijn ze wel 200% gestegen. Cathie pikt er dus juiste stocks uit of kunnen we ondertussen eerder spreken van een hype waarbij beleggers haar aandelenkeuzes opvolgen en hier ook in gaan beleggen waardoor de koersen van deze aandelen stijgen?!

Het spijtige aan deze ETF’s is dat ze noteren op de beurs van Amerika & Canada en wij als Europeanen mogen volgens de wetgeving van Europa geen ETF’s aankopen die buiten Europa noteren. Natuurlijk kan je wel de individuele & soortgelijke ETF’s gaan aankopen. Indien je graag een soortgelijke ETF wilt kopen kan je eens gaan kijken in ons artikel met de beste ETF’s voor 2021.

Aankopen van ARK Invest opvolgen

Zelf ben ik een enorme fan van disruptieve technologie en is het vaak moeilijk in te schatten welk bedrijf het gaat halen en welke niet. Ik ben een redelijk defensieve belegger maar een goede portefeuille heeft ook wat meer risico aandelen zoals kleinere beginnende disruptieve bedrijven.

Zelf volg ik de website: https://cathiesark.com/, hier kan je al de ETF’s raadplegen en wat er dagelijks wordt aangekocht en verkocht. Persoonlijk volg ik ARKK & ARKW in detail op omdat deze mij het meest interesseren.

Je kan je ook abonneren op de nieuwsbrief van ARK invest via de volgende link: https://ark-funds.com/investor-resources en hier kan je ook in detail de fact sheet, investment case en de prospectus bekijken voor elke ETF.

Ik bekijk dus bijna elke ochtend wat Cathie Wood heeft aangekocht binnen haar ETF’s. Hierna ga ik kijken of ze deze al herhaaldelijk heeft aangekocht en/of het een kleiner disruptief bedrijf is. Indien dit zo is ga ik dieper in op deze aandelen en bekijk ik of ik zelf in de technologie in dit bedrijf geloof. Cathie Wood gaat nooit met een gigantische som een bedrijf aankopen wat ze eerst niet volledig in detail heeft geanalyseerd. Daarom geloof ik dus in de aandelen dat ze aankoopt.

Zo heb ik zelf al Skillz (NYSE:SKLZ) & Palantir Technologies (NYSE:PLTR) aangekocht door Cathie Wood op de volgen.

Skillz

Skillz is een bedrijf die het mogelijk wil maken dat iedereen aan eSports kan doen. Je moet simpelweg de applicatie van Skillz downloaden en hiermee kan je met de meest basic spelletjes in duel gaan met andere spelers over heel de wereld. Er worden ook toernooien georganiseerd waar je dus geld kan inzetten en een prijzenpot kan winnen. Het voordeel van Skillz is dat ze een deel van hun inkomsten afstaan aan game ontwikkelaars waardoor game ontwikkelaars meer en meer games maken voor Skillz. Meer games wilt ook zeggen meer gebruikers waardoor Skillz ook meer inkomsten creëert. Zo zit je eigenlijk in een vicieuze cirkel van inkomsten en uitgaves.

ARKW heeft Skillz al herhaaldelijk gekocht in kleinere pakketjes zoals je kan raadplegen in onderstaande afbeelding.

Palantir

Palantir Technologies is een Amerikaanse software bedrijf dat zich focust op Big Data Analytics. Palantir is opgericht in 2003 door Alex Karp.

Ze geloven erin dat met goede gegevens en met de juiste technologie mensen en instellingen de dag van vandaag de moeilijkste problemen kunnen oplossen en de wereld ten goede kunnen veranderen.

ARKW heeft ook Palantir Technologies al herhaaldelijk gekocht in kleinere pakketjes.

Slot

ARK Invest is erg hot topic in de beleggingswereld tegenwoordig. Geen wonder als je de resultaten bekijkt van de ETF’s!

Dit zijn de resultaten op 20 februari van de ARK Innovation ETF:

In de kolom met cijfers helemaal rechts vind je het rendement van de ‘categorie’ waarin deze ETF zich bevindt. Deze rendementen zijn een soort van gemiddelde van de rendementen van alle ETF’s die tot dezelfde categorie behoren.

Zoals je kan zien doet deze ETF het een stuk beter! Niet verwonderlijk dus dat beleggers wereldwijd de aankopen van Cathie Wood in het oog houden. Maar, en er is altijd een maar, prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Je moet jezelf altijd afvragen of Cathie in de toekomst nog steeds dezelfde ‘goudhaantjes’ eruit gaan kunnen blijven kiezen. De sectoren waar deze ETF’s in beleggen zijn veelal ‘high risk’ te noemen en hierdoor is er dus en grote kans op een hoog rendement maar ook een grote kans op hogere potentiële verliezen. Het feit dat deze aandelen in een ETF gegoten zijn zorgt er wel voor dat er meer spreiding is als wanneer je enkel in sommige aandelen zou beleggen. Maar doordat deze ETF’s niet aan te kopen zijn in de EU willen beleggers vaak toch nog een graantje meepikken van de rendementen van deze aandelen. Door enkele aandelen te selecteren uit de ETF loop je dus nog meer risico als wanneer je zou beleggen in de hele ETF.

Doe steeds vooral zelf je eigen onderzoek en kies altijd een goede instapprijs!

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen