Het Noors Oliefonds

De Noren weten wel wat van beleggen als je de prestaties van hun pensioenfonds bekijkt ook weleens het oliefonds genoemd.

Ontstaan

Het Noors oliefonds is opgestart in 1990 om de overtollige winsten uit hun olieontginningsactiviteiten te investeren. Op dit moment is het zo een 1000 miljard dollar waard als je het uitrekent komt dat neer op ongeveer 190 000 dollar per inwoner.

Sinds het begin van de ontginning van olie in Noorwegen zat het land met een begroting overschot. Om deze reden en omdat ze de impact van de volatiliteit van de olieprijzen wilden beperken besloten ze het geld te beleggen in een zelf gecreëerd fonds.

Management

Het beheer van het fonds gebeurt door Norges Bank Investment Management, een deel van de Noorse centrale bank.

Asset allocation

Het oliefonds is gestart in 1990 met een asset allocatie van 100% obligaties en heeft gaandeweg zijn asset allocation aangepast.

Misschien een interessante benadering van gespreid instappen?

Op dit moment beleggen ze in drie asset classes namelijk aandelen, obligaties en vastgoed. Met de volgende verdeling:

Aandelen: 65%

Obligaties: 30%

Vaqtgoed: 5%

Ethische regels

Het fonds belegd wel met een deel beperkingen, iedere verandering aan de strategie van het fonds moet goedgekeurd worden door het parlement en vanuit de ethiek van de Noorse bevolking is het niet toegelaten om te beleggen in controversiële bedrijven zoals bedrijven in de tabaksindustrie of de wapenindustrie.

 

Return

Over de periode vanaf de start van het fonds tot nu heeft het fonds een return gehad van 5,9% geannualiseerd. Niet slecht als je bekijkt dat het twee crashes heeft meegemaakt en veel beleggers zouden daar direct voor tekenen.

http_com.ft.imagepublish.upp-prod-us.s3.amazonaws

Factors

Het Noors oliefonds spiegelt zich aan een zelf samengestelde benchmark gebaseerd op de return van de ACWI index.

Over de jaren heen hebben ze deze benchmark bijna constant verslagen, na een grondig onderzoek over de return van het fonds zijn ze tot de vaststelling gekomen dat het grootste deel ervan verklaard kan worden door de blootstelling aan factoren die een risico premium hebben zoals value en size. Ze hebben hier dan ook rekening mee gehouden in hun strategie en ze doen dus eigenlijk ook aan factor investing.

Tot slot

Het oliefonds wordt goed opgevolgd door de financiële wereld. Omdat het zo groot is kunnen hun beslissingen een impact hebben op de markt.

De aanpak van zo een groot fonds is ook interessant voor kleine beleggers, hun aanpak is grotendeels gebaseerd op dezelfde filosofie als het passief indexbeleggen en dat zegt toch wel wat over deze strategie.

447D8EE900000578-0-image-a-1_1505853728747

Voor de mensen die er meer over willen leren raad ik jullie aan om naar hun website te gaan daar staat alles haarfijn uitgelegd en kan je zelfs kijken welke posities ze in portefeuille hebben.

 

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen